Logo

Καρτέλ κοκαΐνης: Η σπείρα άλλαζε χώρες και πολυτελείς οικίες - Τελευταία έδρα η Θεσσαλονίκη



 
 

Το καρτέλ κοκαΐνης των Βρετανών είχε μεταφέρει τις δραστηριότητές του στη Θεσσαλονίκη, μόλις τρεις ημέρες πριν τη σύλληψη  μελών του κυκλώματος από τγις ελλληνικές διωκτικές αρχές.

Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας εμφανίστηκαν ως επιχειρηματίες και επίδοξοι επενδυτές και προχώρησαν στη μίσθωση της βίλας στην περιοχή της Θέρμης, όπου ξεφόρτωσαν με βαν τα 300 κιλά κοκαΐνης.

Η αλλαγή χωρών και χώρων της έδρας του καρτέλ ήταν αρκετά συχνή και είχε στόχο να καταστήσει πιο δύσκολο των εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών του κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών. 

Για τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τη δράση του εν λόγω καρτελ το news247.gr αναφέρει σε ρεπορτάζ του τα εξής: 

Συχνή ήταν η αλλαγή χωρών αλλά και χώρων της έδρας του καρτέλ ναρκωτικών των Βρετανών, στην Ευρώπη, σε μία προσπάθεια να σβήνουν τα ίχνη τους και να καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο τον εντοπισμό τους.

To “modus operandi” που ακολουθούσαν ήταν ίδιο, αφού ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης που ζει μόνιμα στην Κολομβία, συγκέντρωνε τις ποσότητες υψηλής καθαρότητας από την πηγή και στη συνέχεια, μέσω των λιμένων του Μεξικού, του Εκουαδόρ και της Κόστα Ρίκα, απέστελνε τα φορτία με τις μπανάνες, που στην πραγματικότητα έκρυβαν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης, στην έδρα «transit» της Ευρώπης και από εκεί ο αδελφός του «εγκεφάλου» που είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες, φρόντιζε για τον περαιτέρω διαμοιρασμό των ποσοτήτων στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύκλωμα δρούσε επί σειρά ετών με έδρα του την Ολλανδία και κάποια στιγμή, περίπου τον τελευταίο χρόνο, αποφάσισαν να αλλάξουν έδρα και να έρθουν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα, στην Αθήνα, όπου επίσης άλλαζαν συχνά πολυτελείς κατοικίες που μίσθωναν για την διαμονή τους και την απόκρυψη των ναρκωτικών, ώστε να σβήνουν τα ίχνη τους.

Στην Θεσσαλονίκη μετέφεραν τις δραστηριότητές τους πρόσφατα και συγκεκριμένα μόλις τρεις ημέρες πριν την έφοδο της Δίωξης Ναρκωτικών, μισθώνοντας ως δήθεν επιχειρηματίες και επίδοξοι επενδυτές, την βίλα, στην περιοχή της Θέρμης. Εκεί ξεφόρτωσαν με βαν τα 300 κιλά κοκαΐνης από το εμπορευματοκιβώτιο που παρέλαβαν και εκεί έγινε η έφοδος της Αστυνομίας, αφού πλέον οι ελληνικές Αρχές, σε συνεργασία με την αμερικανική DEA και ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών των ιταλικών Αρχών, «κλείδωσαν» τις κινήσεις τους και τους εντόπισαν.

Ο αδερφός του «εγκεφάλου» του καρτέλ και «μάνατζερ» της οργάνωσης στην Ευρώπη, είναι ο 38χρονος John-Mark Ellis, ο οποίος στο παρελθόν είχε καταδικαστεί επίσης για διακίνηση ναρκωτικών από τις Αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ήταν ανάμεσα στους συλληφθέντες της Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη που συνελήφθησαν στην ίδια αστυνομική επιχείρηση, είναι και ο 45χρονος Neil-Michael Jones ο οποίος κατηγορείται και αναζητείται στην Μεγάλη Βρετανία για ανθρωποκτονία, καθώς κατ’ εντολή του καρτέλ είχε βασανίσει φρικτά και είχε κάψει ζωντανό έναν άνθρωπο. Άλλωστε όπως προκύπτει από τις πληροφορίες των ελληνικών Αρχών, η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση ήταν πολύ σκληρή και εφάρμοζε κανόνες «omerta».

Συνολικά οι συλληφθέντες είναι τέσσερις, όλοι τους Βρετανοί, ηλικίας 38, 48, 45 και 52 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, παράβαση του νόμου περί όπλων και βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων.

Κατά την διάρκεια της εφόδου, ο 45χρονος ήρθε σε πάλη με έναν αστυνομικό τον οποίο κατάφερε να ρίξει κάτω και προσπάθησε ανεπιτυχώς να του αρπάξει τον οπλισμό. Εκείνη την στιγμή επενέβησαν και άλλοι αστυνομικοί και κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν και του περάσουν χειροπέδες.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους συλληφθέντες, σε Ι.Χ. Φορτηγό τύπου βαν, σε όχημα, σε πολυτελή μονοκατοικία που είχαν μισθώσει, καθώς και σε οικία που διέμεναν στην Αττική, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 297 κιλά και 257 γραμμάρια κοκαΐνης, χωρισμένα σε 260 δέματα, πιστόλι με γεμιστήρα που περιείχε 9 φυσίγγια, κουτί που περιείχε 41 φυσίγγια, 2 φορητοί ασύρματοι, 2 συσκευές παρεμβολής σήματος, 2 ηλεκτρονικές συσκευές εντοπισμού θέσης, 1.000 ευρώ, ως προερχόμενα από εμπορία ναρκωτικών ουσιών, γάντια εργασίας, μονωτικές ταινίες, μεταλλικός χαρτοκόπτης και 11 κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες συναλλαγές τους καθώς και 3 πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.

Από την ανάλυση των στοιχείων της υπόθεσης και από τις κατασχεθείσες ποσότητες, εκτιμάται ότι το παράνομο περιουσιακό όφελος που θα αποκόμιζε το κύκλωμα ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εμπλέκονται και σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίου, το οποίο περιείχε κοκαΐνη συνολικού βάρους 654,3 κιλών, που περιέχονταν σε 23 κιβώτια με μπανάνες, και το οποίο εντοπίστηκε από τις Ιταλικές Αρχές στις 11 Απριλίου 2022 στο λιμάνι της Καλαβρίας Ιταλίας, που είχαν τελικό προορισμό την Θεσσαλονίκη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-6-2022 από directNEWS.gr 


Τελευταία Αστυνομικά