Logo

Θεσσαλονίκη: Πώς δρούσε το κύκλωμα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία



 
 

Γνωστή ιατροδικαστής και μέχρι πρότινος προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης βρίσκεται μεταξύ των συλληφθέντων που κατηγορούνται ότι προέβαιναν σε φυλάξεις και περιποιήσεις σορών, καθώς και σε ταριχεύσεις χωρίς επίβλεψη ιατροδικαστή, έναντι αμοιβής.

Επιπλέον, διατηρούσαν, όπως προέκυψε, σορούς σε ψυγεία σε χώρο χωρίς νόμιμη άδεια, εκτός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν οι «Αδιάφθοροι» έλαβαν μια ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία σύμφωνα με την οποία υπάλληλοι της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης και εν ενεργεία –τότε– αστυνομικός (πλέον έχει αποστρατευθεί), λάμβαναν αθέμιτα χρηματικά ποσά από εργαζομένους και ιδιοκτήτες σε γραφεία τελετών, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να φυλάσσουν σορούς σε ψυγεία, να διενεργούν ταριχεύσεις χωρίς την επίβλεψη των ιατροδικαστών, οι οποίοι υπέγραφαν τα πιστοποιητικά εξ αποστάσεως ή διά αντιπροσώπου, έναντι χρηματικής αμοιβής, καθώς και να προβαίνουν σε περιποιήσεις σορών εντός της εν λόγω Υπηρεσίας, κατά παράβαση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγγέλθηκε ότι η ομάδα αυτή διαθέτει και έναν ακόμη χώρο, εκτός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, χωρίς νόμιμη άδεια λειτουργίας και χωρίς να τηρούνται υγειονομικοί κανόνες, με ψυγεία όπου φυλάσσονται σοροί και στον οποίο επίσης πραγματοποιούνται ταριχεύσεις έναντι αμοιβής.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί έξι άτομα, ενώ στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνονται ακόμη 48.

Πράγματι, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των αστυνομικών, οι κατηγορούμενοι λάμβαναν χρήματα για φύλαξη σορών στα ψυγεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, τόσο για περιπτώσεις που εξετάζονταν στο πλαίσιο παραγγελιών προανακριτικής αρχής όσο και για σορούς που δεν θα υποβάλλονταν σε ιατροδικαστική διερεύνηση και συνεπώς δεν επιτρεπόταν ούτε η μεταφορά ούτε η φύλαξή τους στον χώρο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.

Μάλιστα, μετά από σχετική συνεννόηση και συμφωνία με ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, παραλάμβαναν σορούς και προέβαιναν σε επιπρόσθετη περιποίηση – καλλωπισμό, καθώς και σε ταριχεύσεις, για τις οποίες στη συνέχεια εκδίδονταν ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις – βεβαιώσεις ταρίχευσης, οι οποίες στη συνέχεια κατετίθεντο σε δημόσιες αρχές.

Παράλληλα, προέκυψε ότι η κατηγορούμενη ιατροδικαστής έχει βεβαιώσει ψευδώς ότι βρέθηκε ως όφειλε σε διαδικασία ταρίχευσης.

Ο απόστρατος αστυνομικός φέρεται να αναλάμβανε την περαίωση του διαδικαστικού σκέλους, βεβαιώνοντας ψευδώς το γνήσιο υπογραφής της ιατροδικαστού.

Επίσης, οι υπάλληλοι της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας είχαν και «τιμοκατάλογο» με τα χρηματικά ποσά που αντιστοιχούν στο κάθε είδος της πράξης που θα αναλάμβαναν να διεκπεραιώσουν:

25 ευρώ ανά ημέρα για την παράτυπη φύλαξη σορών στα ψυγεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας,

50 ευρώ για κάθε περίπτωση πραγματοποίησης επιπρόσθετης περιποίησης – καλλωπισμού σορού και

250 ευρώ για κάθε περίπτωση πραγματοποίησης ταρίχευσης σορού και έκδοσης βεβαίωσης ταρίχευσης χωρίς την επιτόπια παρουσία ιατροδικαστή.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-4-2025 από directNEWS.gr πηγή:kathimerini.gr


Τελευταία Αστυνομικά