Logo

Τζίρος 19 εκατ. ευρώ για τη σπείρα που διακινούσε ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας [βίντεο+φωτο] 
 

narkotika kentro attikh11 28-11-2016Εγκληματική οργάνωση εμπόρων ναρκωτικών με πολυεπίπεδη δομή με 146 μέλη, με αρχηγό και ηγετική ομάδα Aλβανούς εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία. Η σπείρα δραστηριοποιούνταν στην πρωτογενή παραγωγή, στην εμπορία και στη διακίνηση υδροπονικης και ακατέργαστης κάνναβης, ηρωίνης, κοκαΐνης και...

άλλων ναρκωτικών.

Κέντρο δράσης της πολυμελούς εγκληματικής ομάδας, ήταν η ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας - πλατεία Αμερικής, Δροσοπούλου, Προπύλαια, Νομική Σχολή-Πνευματικό Κέντρο δήμου Αθηναίων, πλατεία Κάνιγγος, πλατεία Βικτωρίας. Η σπείρα, που δρούσε επί χρόνια σε αυτές τις περιοχές, είχε παράνομα οφέλη που υπερβαίνουν τα 18 εκατομμυρία ευρώ, τα οποία πιθανότατα νομιμοποιούσε μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ. 

Οι έρευνες για την εξάρθρωση της οργάνωσης ξεκίνησαν από τις αρχές του έτους. Τελικά από τα 146 μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν 97 άτομα - ανάμεσά τους και δύο ηγετικά στελέχη - εκ των οποίων τα 59 έπεσαν στα χέρια των αστυνομικών κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης στις 25 και 26 Νοεμβριου 2016.

narkotika kentro attikh2 28-11-2016

Στις λεπτομέρεις της υπόθεσης αναφέρθηκαν σήμερα Δευτέρα ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος, Χρήστος Παπαζαφείρης και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ αστυνομικός υποδιευθυντής, Θεόδωρος Χρονόπουλος, οι οποίοι είπαν: 

narkotika kentro attikh3 28-11-2016

 Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης:

narkotika kentro attikh4 28-11-2016

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε μια ξεχωριστή υπόθεση, που χειρίστηκε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, με προεξάρχουσα Υπηρεσία την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

narkotika kentro attikh5 28-11-2016

Η παρουσίαση αφορά στην πλήρη αποδόμηση εγκληματικού δικτύου, το όποιο κυριαρχούσε τα τελευταία χρόνια στην εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

narkotika kentro attikh6 28-11-2016

Πλατεία Αμερικής, Δροσοπούλου, Προπύλαια, Νομική Σχολή – Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Πλατεία Κάνιγγος, Πλατεία Βικτωρίας και περιμετρικά του Κέντρου της Αθήνας ήταν οι κυριότεροι χώροι δραστηριοποίησης του εγκληματικού δικτύου.

narkotika kentro attikh7 28-11-2016

Θα ήθελα να σημειώσω ότι η σημερινή υπόθεση αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον κυρίως για δυο λόγους.

narkotika kentro attikh7 28-11-2016 copy

Ο πρώτος λόγος είναι ο ιδιαίτερος τρόπος δόμησης, οργάνωσης και δραστηριοποίησης του εγκληματικού δικτύου.

narkotika kentro attikh8 28-11-2016

Πρόκειται για ένα πολύπλευρο σχήμα, με κεντρικό σχεδιασμό και οργάνωση, δομημένο σε επτά διαφορετικά επίπεδα, που λειτουργούσαν αυτοτελώς ή συνδυαστικά και κάλυπταν όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριοποίησης στον τομέα των ναρκωτικών.

narkotika kentro attikh9 28-11-2016

Από την πρωτογενή παραγωγή, την εισαγωγή και την αποθήκευση μέχρι τη διακίνηση και εμπορία σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης και υδροπονικής κάνναβης καθώς και ηρωίνης και κοκαΐνης.

narkotika kentro attikh10 28-11-2016

Το 1ο επίπεδο αφορούσε στην Ηγεσία του δικτύου, το 2ο τα Ηγετικά Στελέχη και τους Εντολείς, το 3ο την πρωτογενή παραγωγή, το 4ο τη διαμετακόμιση ποσοτήτων ναρκωτικών δια της Ελληνοαλβανικής μεθορίου, το 5ο τους Χώρους αποθήκευσης ναρκωτικών, το 6ο τους μεταφορείς ναρκωτικών ουσιών και τους διακινητές (dealers) και το 7ο τις υποομάδες των διακινητών του Κέντρου των Αθηνών.

narkotika kentro attikh12 28-11-2016

Ο δεύτερος λόγος που καθιστά την υπόθεση αυτή ξεχωριστή, αφορά στο συστηματικό τρόπο που καταφέραμε να φτάσουμε στον «πυρήνα» του εγκληματικού αυτού δικτύου και να το αποδημήσουμε πλήρως.

narkotika kentro attikh13 28-11-2016

Είναι γνωστό ότι οι αστυνομικές Αρχές και ιδίως οι Υπηρεσίες Ασφάλειας, στο διαρκή αγώνα κατά των ναρκωτικών, είχαν εστιάσει στα κυκλώματα που δρούσαν στο κέντρο της Αθήνας και με συντονισμένες επιχειρήσεις είχαν σημειώσει αρκετές επιτυχίες στον τομέα αυτό.

narkotika kentro attikh14 28-11-2016

Από τη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών είχε γίνει ορατό ότι λειτουργούσε κεντρικός πυρήνας, που διηύθυνε όλο τα επιμέρους στάδια διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

narkotika kentro attikh15 28-11-2016

Από τις αρχές του χρόνου, με βάση συντονισμένο σχέδιο, προχωρήσαμε βήμα – βήμα και καταφέραμε σταδιακά να διακριβώσουμε όλο το πλέγμα και τη σύνθεση του εγκληματικού αυτού δικτύου, να ταυτοποιήσουμε τα μέλη του και να καταλήξουμε σε συλλήψεις, στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων που πραγματοποιηθήκαν σε διάφορες περιοχές.

narkotika kentro attikh16 28-11-2016

Ο Απολογισμός της υπόθεσης αυτής είναι ότι συνελήφθησαν (97) άτομα, εκ των οποίων τα τριάντα έξι (36) κατά τη διάρκεια της σταδιακής αποδόμησης της εγκληματικής οργάνωσης και επιπλέον δυο (2) ηγετικά μέλη, οι οποίοι είναι ήδη κρατούμενοι σε καταστήματα κράτησης από παλαιές υποθέσεις ναρκωτικών, καθώς και πενήντα εννέα (59) άτομα κατά τη διάρκεια της οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης της 25 και 26/11/2016.

narkotika kentro1 28-11-2016

Ο απολογισμός, όσον αφορά στο παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμισε το εγκληματικό δίκτυο, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα δεκαεννέα (19) εκατομμύρια ευρώ για το χρονικό διάστημα το οποίο ερευνήθηκε από την υπηρεσία μας.

Θέλω να συγχαρώ όλες τις Υπηρεσίες που ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής και κυρίως την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών για τον υποδειγματικό τρόπο που χειρίστηκε την εξάρθρωση του δικτύου αυτού.

Το μήνυμα το οποίο στέλνει η Ελληνική Αστυνομία είναι ότι θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε αυτούς που με σκοπό το κέρδος εμπορεύονται την εξάρτηση και το θάνατο.

Σας ευχαριστώ.

 Αστυνομικός Υποδιευθυντής Χρονόπουλος Θεόδωρος:

Όπως σας προανέφερε ο κ. Διοικητής, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη συνολικά από (146) μέλη, που δραστηριοποιούνταν στην πρωτογενή παραγωγή, εισαγωγή, αποθήκευση, εμπορία και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης και υδροπονικής κάνναβης, ηρωίνης και κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών, στο κέντρο των Αθηνών.

Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί συνολικά (97) άτομα, αφρικανικής, αλβανικής, ελληνικής, βουλγαρικής, ρουμανικής καταγωγής, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα – κατά περίπτωση - αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας για ναρκωτικά.

Συγκεκριμένα τα (59) άτομα συνελήφθησαν, στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 25 και 26 Νοεμβρίου 2016, με τη συνδρομή Εισαγγελικών Λειτουργών, κατά την οποία διενεργήθηκε πλήθος ερευνών σε κατοικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Τα υπόλοιπα (38) μέλη της οργάνωσης έχουν ήδη συλληφθεί για την εμπλοκή τους σε ομοειδής υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, κατά τη διάρκεια προηγούμενων αστυνομικών επιχειρήσεων και κρατούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ συμπεριλαμβάνονται και (2) ηγετικά μέλη της οργάνωσης.

Παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται, για την εμπλοκή τους στις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης, άλλα (46) άτομα τα οποία και αναζητούνται.

Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν σημαντικά στοιχεία και δεδομένων που προέκυψαν, από προηγούμενες υποθέσεις, αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα, ενώ δημιουργήθηκαν τα «προφίλ» (profiling) των εμπλεκομένων.

Πιο αναλυτικά, από την εξέλιξη των ερευνών διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση ήταν δομημένη ιεραρχικά σε (7) επίπεδα ως εξής:

Στο ανώτατο επίπεδο τοποθετείται υπήκοος Αλβανίας, ευρισκόμενος στην Αλβανία, ο οποίος και αποτελεί το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης,

(4) υπήκοοι Αλβανίας, αποτελούν τα ηγετικά στελέχη – εντολείς της οργάνωσης,

(7) άτομα από τα οποία (3) υπήκοοι Αλβανίας και (4) ημεδαποί, δραστηριοποιούνταν στη πρωτογενή παραγωγή και καλλιέργεια κάνναβης,

(3) ημεδαποί ήταν επιφορτισμένοι με την διαμετακόμιση ποσοτήτων ναρκωτικών δια της Ελληνοαλβανικής μεθορίου,

(20) άτομα από τα οποία (17) υπήκοοι Αλβανίας, ημεδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας και υπήκοος Ρουμανίας, είχαν καθοριστεί ως υπεύθυνοι των χώρων αποθηκεύσεως των ναρκωτικών ουσιών,

(10) άτομα από τα όποια (6) υπήκοοι Αλβανίας, (3) ημεδαποί και υπήκοος Βουλγαρίας, αποτελούσαν τους μεταφορείς ναρκωτικών ουσιών στους διακινητές - (dealers) και στο τελικό επίπεδο,

τοποθετείται το «δίκτυο» των διαφόρων υποομάδων διακινητών των ναρκωτικών ουσιών, σε διάφορα σημεία του Κέντρου της Αθήνας.

Αναφορικά με το «δίκτυο» των υποομάδων διακίνησης των ναρκωτικών, διακριβώθηκε η διασύνδεση μεταξύ τους, αφού κάποια μέλη μιας ομάδας δραστηριοποιούνταν με εναλλασσόμενους ρόλους και σε άλλες ομάδες. Ορμητήριο και χώρος συγκεντρώσεως των διακινητών, αποτελούσε καφετέρια στην Πλατεία Αμερικής, της οποία ο προσωρινά υπεύθυνος και μέλος της οργανώσεως, είναι μεταξύ των συλληφθέντων.

Επίσης ταυτοποιήθηκαν (30) και πλέον άτομα, κυρίως Αφρικανικής καταγωγής, που προέβαιναν στην πώληση των ναρκωτικών ουσιών και είχαν τον ρόλο των διακινητών ( dealers ) σε διάφορα σημεία του Κέντρου των Αθηνών και συγκεκριμένα: Πλατεία Αμερικής, Δροσοπούλου, Προπύλαια, Νομική Σχολή – Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Πλατεία Κάνιγγος, Πλατεία Βικτωρίας και περιμετρικώς του Κέντρου των Αθηνών.

Επίσης διαπιστώθηκε η εγκληματική δράση ενός εκ των συλληφθέντων, υπηκόου Αλβανίας, ο οποίος προμήθευε με ναρκωτικές ουσίες τους μικροδιακινητές και δρούσε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των εγκληματικών ομάδων συμπατριωτών του, που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή στη Χώρα μας, ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία, την αποθήκευσή τους σε διάφορους χώρους στην Αττική, αλλά και στην πρωτογενή παραγωγή κάνναβης και κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας.

Κατά τη διάρκεια αποδόμησης - εξάρθρωσης της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν συνολικά σαράντα πέντε (45) κατ' οίκον έρευνες, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(433) κιλά και (400) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,

(6) κιλά κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας,

(100) γραμμάρια ηρωίνης,

φυτεία κάνναβης (1300) δενδρυλλίων (σχετικό το από 8-9-2016 Δελτίο Τύπου Γ.Ε.Δ. Αττικής),

(2) φυτείες κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας, συνολικά (300) δενδρυλλίων και πλήρης εργαστηριακός εξοπλισμός υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης (σχετικό το από 18-10-2016 Δελτίο Τύπου Γ.Ε.Δ. Αττικής)

μεγάλος αριθμός ζυγαριών ακριβείας,

το χρηματικό ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ,

μεγάλος αριθμός κερδισμένων δελτίων του Ο.Π.Α.Π (με τα οποία εκτιμάται ότι η οργάνωση νομιμοποιούσε μέρος των εσόδων της από τις εγκληματικές δραστηριότητες) καθώς και

(10) αυτοκίνητα, (2) μοτοσυκλέτες και φορτηγό.

Εκτιμάται ότι η εγκληματική οργάνωση στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητας της έχει διακινήσει επιπλέον:

1 τόνος και 235 κιλά κάνναβης,

1 κιλό και 600 γραμμάρια κοκαΐνης,

μισό κιλό ηρωίνης,

μισό κιλό MDMA και

8 κιλά κάνναβης , υδροπονικής καλλιέργειας.

Παράλληλα, το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε κατά τη δραστηριότητά, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 19 εκατομμύρια ευρώ.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, όπου και παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια Κύριας Ανάκρισης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-11-2016 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά