Logo

Επενδυτικοί σύμβουλοι έστηναν offshore εταιρείες και εξαπατούσαν πολίτες 
 

offshoreΈστηναν offshore εταιρείες και με το πρόσχημα της αποκόμισης υψηλών αποδόσεων εξαπατούσαν ανυποψίαστους πολίτες-επενδυτές. Για την υπόθεση συνελήφθη ένας 58χρονος ημεδαπός και σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική απάτη...

από κοινού και κατά συρροή και καταδολίευση δανειστών. Σημειώνεται, ότι για τις ίδιες πράξεις συγκατηγορούμενοι είναι δύο ακόμη ημεδαποί και ένας υπήκοος Ελβετίας, οι οποίοι αναζητούνται για να συλληφθούν.

Ειδικότερα, μετά από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, της Ασφάλειας Αττικής, προέκυψε ότι τον Μάρτιο του 2009, οι κατηγορούμενοι, προέβησαν από κοινού, στη σύσταση εξωχώριας ( offshore ) «επενδυτικής εταιρείας» με έδρα στη Νέα Ζηλανδία και μισθωμένα γραφεία στην Ελλάδα. Στα εν λόγω γραφεία, τα οποία αρχικά στεγάζονταν στο Κολωνάκι και στη συνέχεια στην Κηφισιά πραγματοποιούσαν συναντήσεις με τους υποψήφιους επενδυτές - θύματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, όσον αφορά το ρόλο των κατηγορουμένων στην επίμαχη εταιρική «επενδυτική» δομή, ο 58χρονος ημεδαπός εκτός από ιδρυτικό μέλος και στέλεχος ήταν και αντιπρόσωπος της στην Ελλάδα. Ο υπήκοος Ελβετίας ήταν Πρόεδρος και ιδρυτής και οι δύο άλλοι ημεδαποί ήταν μέλη.

Τον Μάρτιο του 2013, τα μέλη της οργάνωσης διέκοψαν τη λειτουργία της ως άνω εταιρικής δομής, επειδή αποκαλύφθηκε η παράνομη δράσης και συνέστησαν νέα εξωχώρια ( offshore ) εταιρεία με έδρα στις Η.Π.Α. και μισθωμένα γραφεία στην Αθήνα (ίδια με της πρώτης εταιρείας).

Επιπλέον, για την προώθηση της νέας εταιρίας, δημιούργησαν ιστοσελίδας όπου μεταξύ άλλων διαφημίζετο ότι η εταιρεία έχει γραφεία σε όλο τον κόσμο και οι επενδύσεις είναι χωρίς ρίσκο.

Οι δράστες προσέγγιζαν υποψήφιους επενδυτές και προκειμένου να τους πείσουν να «επενδύουν» μεγάλα χρηματικά ποσά:

- Παρουσιαζόταν ως οικονομικοί, επενδυτικοί σύμβουλοι, αναλυτές, ειδήμονες στις επενδύσεις, επικαλούμενοι εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις.

- Προωθούσαν, διαφήμιζαν τις εταιρικές δομές ως «κολοσσούς» με διεθνές κύρος και εμβέλεια

- Υπόσχονταν μεγάλα κέρδη και συνεχείς κερδοφόρες αποδόσεις.

- Διαβεβαίωναν τα θύματά τους ότι το κεφάλαιό τους είναι απολύτως εγγυημένο και μη υποκείμενο σε αυξομειώσεις.

- Εξέδιδαν τίτλους (πιστοποιητικά) μετοχών, τις οποίες μοίραζαν στους επενδυτές, ως επιβεβαιωτικές των υποτιθέμενων κεφαλαίων που τους αναλογούσαν, πείθοντας τους με τον τρόπο αυτό, αφενός ότι τα χρήματα τους υπάρχουν, αφετέρου ότι είναι ασφαλή.

Με αυτές τις μεθόδους έπεισαν επενδυτές να καταβάλουν χρηματικά ποσά, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομο περιουσιακό όφελος, συνολικού ύψους 100.000 ευρώ και 562.000 δολαρίων Η.Π.Α.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων και σημειώσεων που σχετίζονται με τη διαπραχθείσα απάτη, βιβλιάρια καταθέσεων, καθώς και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συσκευές αποθήκευσης δεδομένων και κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε βάρος του 58χρονου συλληφθέντος σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθήνας, ο οποίος τον παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή για να απολογηθεί.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-1-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά