Logo

Η ΕΛΑΣ για το κύκλωμα παράνομων νομιμοποιήσεων αλλοδαπών γυναικών 
 

astynomia 31-3-2017Τουλάχιστον 150 εικονικά σύμφωνα συμβίωσης που αντιστοιχούν σε ισάριθμες περιπτώσεις παράνομης νομιμοποίησης αλλοδαπών αποκάλυψε η Ελληνική Αστυνομία εξαρθρώνοντας πολυμελή εγκληματική οργάνωση με τη σύλληψη 24 ατόμων, μεταξύ των οποίων δύο συμβολαιογράφους, δικηγόρο, έναν...

αστυνομικό που υπηρετεί σε υπηρεσία της Αττικής και τρεις υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και αλλοδαπών περιφέρειας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Κομβικό ρόλο στη δράση της σπείρας είχε ένας 34χρονος αλλοδαπός μέλος της οργάνωσης, υπάλληλος γραφείου εξυπηρέτησης αλλοδαπών στην Αθήνα. Αυτός  εντόπιζε αλλοδαπές στο εξωτερικό ή ήδη ευρισκόμενες παράνομα στη χώρα, που ενδιαφερόντουσαν να αποκτήσουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα. Το κυκλωμα παρείχε με το αζημίωτο τις υπηρεσίες του στις αλλοδαπές γυναίκες αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά τα oποία κυμαίνονταν από 6.000 έως 7.000 ευρώ για κάθε περίπτωση.

Την Παρασκευή η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στην παρουσίαση της υπόθεσης. Στοχεία για την υπόθεση έδωσαν ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος, Χρήστος Παπαζαφείρης και ο εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος, οι οποίοι είιπαν: 

 Χρήστος Παπαζαφείρης:

«Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής συνεχίζοντας αδιάκοπα τον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος κατάφερε να εξαρθρώσει πολυμελή εγκληματική οργάνωση, που συστηματικά προέβαινε σε παράνομες νομιμοποιήσεις αλλοδαπών κυρίως γυναικών, που προέρχονται από πρώην ανατολικές χώρες.

Από την ενδελεχή έρευνα της Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών διακριβώθηκε ότι η μεθοδολογία που ακολουθούσε η εγκληματική οργάνωση αφορούσε ειδικότερα στην παραπλάνηση των Αρχών για την έκδοση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες άδειων διαμονής και εργασίας, με τη χρήση εικονικών συμφώνων συμβίωσης, πολιτικών γάμων και ψευδών αναγνωρίσεων πατρότητας εξώγαμων τέκνων Ελληνίδων μητέρων.

Μέσα από τα διαφορετικά αυτά επίπεδα της παράνομης δράσης τους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προχωρούσαν στην παράνομη νομιμοποίηση αλλοδαπών, λειτουργώντας μεθοδευμένα και με διακριτούς προκαθορισμένους ρόλους, ενώ αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, τα o ποία κυμαίνονταν από 6.000 έως 7.000 ευρώ για κάθε περίπτωση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατασχέσαμε 213.000 ευρώ και τουλάχιστον 150 εικονικά σύμφωνα συμβίωσης, που αντιστοιχούν σε ισάριθμες περιπτώσεις νομιμοποίησης, ενώ εξετάζουμε άλλες 210 περιπτώσεις ψευδούς αναγνώρισης πατρότητας εξώγαμων τέκνων ελληνίδων μητέρων.

Για την αποδόμηση του εγκληματικού δικτύου σχεδιάσαμε και πραγματοποιήσαμε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας συλλάβαμε 24 άτομα, μεταξύ των οποίων 2 συμβολαιογράφους, δικηγόρο, 3 υπάλληλους της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης περιφέρειας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και αστυνομικό που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής.

Παράλληλα οι έρευνες που διενεργήσαμε σε οικίες και γραφεία ξεπέρασαν τις 26, με σημαντικά ευρήματα που πιστοποιούν τα επιμέρους στάδια της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης και παράλληλα αποτελούν πεδίο περαιτέρω αξιολόγησης και αξιοποίησης, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου για την πλήρη διαλεύκανση της εγκληματικής δραστηριότητας του δικτύου.

Θεόδωρος Χρονόπουλος:

«Όπως σας προανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώσαμε πολυμελή εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούνταν στην εξασφάλιση των τυπικών προϋποθέσεων, με σκοπό τη νομιμοποίηση στην χωρά μας αλλοδαπών γυναικών, προερχόμενες κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με άδειες διαμονής που εκδίδονταν κατόπιν εικονικών συμφώνων συμβίωσης, πολιτικών γάμων καθώς και ψευδών αναγνωρίσεων πατρότητας εξώγαμων τέκνων ημεδαπών γυναικών.

Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών, με τη συνδρομή αστυνομικών και άλλων Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, συνελήφθησαν στην Αττική, (25) μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 27 έως 65 ετών και συγκεκριμένα (3) αλλοδαποί και (8) ημεδαποί άντρες, (3) αλλοδαπές και (10) ημεδαπές γυναίκες μεταξύ των οποίων, (2) συμβολαιογράφοι, 65χρονος δικηγόρος, (3) υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης περιφέρειας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και 51χρονος αστυνομικός ενώ μέλος της οργάνωσης είναι και 47χρονος ημεδαπός έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας.

Διευκρινίζεται ότι, αναφορικά με τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, δεν πρόκειται για υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής, όπως εκ παραδρομής έχει γραφεί σε διάφορα Μέσα, καθώς δεν διαθέτει Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης αλλά ούτε και κάποια σχετική αρμοδιότητα.

Σε βάρος των ανωτέρω συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα - κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, της μαστροπείας καθώς και για παραβάσεις του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Επιπλέον συνελήφθησαν τέσσερις (4) αλλοδαπές γυναίκες ηλικίας από 25 έως 58 ετών, για παραβίαση σφραγίδων Αρχής, ενώ παράλληλα αναζητούνται ακόμη (3) μέλη της οργάνωσης.

Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας διασταυρώθηκαν, αξιολογήθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν, ενώ αξιοποιήθηκαν και ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα.

Πιο αναλυτικά, διακριβώθηκε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχοντας δομημένη και διαρκή δράση και χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, για χρονικό διάστημα ενός έτος περίπου, δραστηριοποιούνταν στην εξασφάλιση των τυπικών προϋποθέσεων για τη νομιμοποίηση στη χώρα μας αλλοδαπών προερχομένων από τρίτες χώρες, (κατά βάση γυναικών από χώρες της ανατολικής Ευρώπης), με άδειες διαμονής και άδειες εργασίας πολίτη κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας αμοιβή από 6.000 έως 7.000 ευρώ ανά περίπτωση.

Αναλυτικότερα, ως προς την δομή και τον τρόπο δράσης (modus operandi) της εγκληματικής οργάνωσης:

Αρχικά 34χρονος αλλοδαπός μέλος της οργάνωσης, υπάλληλος γραφείου εξυπηρέτησης αλλοδαπών στην Αθήνα, εντόπιζε αλλοδαπές στο εξωτερικό ή ήδη ευρισκόμενες παράνομα στη χώρα, που ενδιαφερόντουσαν να αποκτήσουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια με τη συνεργασία των υπολοίπων μελών της οργάνωσης αναζητούσαν από τον κοινωνικό τους περίγυρο άγαμους, ή διαζευγμένους ημεδαπούς (συνήθως άστεγους ή εξαρτημένα άτομα) οι οποίοι θα έπρεπε να προσεγγίζουν ηλικιακά τις υποψήφιες προς «νομιμοποίηση» αλλοδαπές, και εκμεταλλευόμενοι τη δεινή συνήθως οικονομική τους κατάσταση, αντλούσαν τη συναίνεσή τους ώστε να εμφανιστούν ως «συμβιούντες» με αλλοδαπές, αντί χαμηλού οικονομικού τιμήματος.

Ταυτόχρονα τους παρείχαν διαβεβαίωση για τον εντελώς πρόσκαιρο χαρακτήρα της όλης διαδικασίας, η οποία περιοριζόταν στο απολύτως απαραίτητο χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση της άδειας διαμονής.

Ακολούθως τα μέλη της οργάνωσης έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία του εκάστοτε ημεδαπού, τον καθοδηγούσαν να εφοδιαστεί και να του προσκομίσει πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης στο οποίο βεβαιωνόταν ότι είναι άγαμος, φωτοτυπία της ταυτότητάς του και βεβαίωση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου και στη συνέχεια συνέτασσαν υπεύθυνες δηλώσεις για τους υποτιθέμενα «συμβιούντες», στις οποίες δήλωναν ότι συμβιούν. Για την θεώρηση του γνησίου της υπογραφής απευθύνονταν στον 51χρονο αστυνομικό που προέβαινε σε θεωρήσεις του γνησίου της υπογραφής χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία του εκάστοτε υπογράφοντα, έναντι μικρής χρηματικής αμοιβής.

Έχοντας στην κατοχή τους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα μέλη της οργάνωσης απευθύνονταν σε συμβολαιογράφους για τη σύνταξη συμφώνου συμβίωσης, στο οποίο βεβαιωνόταν το εικονικό των καταστάσεων, χωρίς ουδέποτε οι συμβαλλόμενοι, να εμφανίζονται αυτοπροσώπως ή δια πληρεξουσίου, ενώ για λόγους προφύλαξης στο σύμφωνο αναγράφονταν εικονικές διευθύνσεις κατοικίας.

Στο στάδιο αυτό τα μέλη της οργάνωσης συνόδευαν των συναινούντα ημεδαπό στο ληξιαρχείο του υποτιθέμενου τόπου κατοικίας, όπου με την κατάθεση του αντιγράφου του σύμφωνου συμβίωσης, λάμβαναν πιστοποιητικό με τα στοιχεία αμφοτέρων των εικονικά «συμβιούντων», προτρέποντας τον ημεδαπό να μην το καταθέσει στην οικογενειακή του μερίδα, επικαλούμενοι τον προσωρινό χαρακτήρα της διαδικασίας.

Στη συνέχεια δικηγόροι, με τους οποίους συνεργαζόταν η οργάνωση, έναντι ανάλογου οικονομικού οφέλους, εμφανίζονταν στην αρμόδια Υπηρεσία ως «πληρεξούσιοι» του ενδιαφερόμενου αλλοδαπού και υπέβαλαν αίτηση για την χορήγηση προσωρινής άδειας διαμονής, με την οποία δινόταν στον ενδιαφερόμενο αλλοδαπό η δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης στην χώρα μας, για ένα έτος, με δικαίωμα ανανέωσης.

Ακολούθως τα μέλη τις οργάνωσης απευθύνονταν στους συλληφθέντες υπάλληλους της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης περιφέρειας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, οι οποίοι έναντι χρηματικής αμοιβής έσπευδαν να διεκπεραιώσουν τάχιστα την όλη διαδικασία έκδοσης προσωρινής άδειας διαμονής.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση τα μέλη της οργάνωσης, αναζητούσαν τρόπο να δραστηριοποιηθούν και σε νομιμοποιήσεις αλλοδαπών με εικονικούς γάμους και ψευδείς αναγνωρίσεις πατρότητας εξώγαμων τέκνων ημεδαπών μητέρων.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε για την πλήρη αποδόμηση του δικτύου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά (26) έρευνες σε σπίτια και γραφεία και κατασχέθηκαν συνολικά 213.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο των ερευνών ταυτοποιήθηκαν (150) περιπτώσεις εικονικών συμφώνων συμβίωσης ενώ ερευνάται η δράση της οργάνωσης σε (210) τουλάχιστον περιπτώσεις, νομιμοποίησης αλλοδαπών, τρίτων χωρών, με ψευδείς αναγνωρίσεις πατρότητας εξώγαμων τέκνων ημεδαπών μητέρων».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 31-3-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά