Logo

Δικηγόρος καταδικασμένος σε 22 έτη συνελήφθη στη Βουλγαρία - Θα ζητηθεί η έκδοσή του στην Ελλάδα



 
 

syllhpsh 6-4-2017Την έκδοση του δικηγόρου Γ.Α. 57 ετών από τη Θεσσαλονίκη, καταδικασμένου σε πολυετή ποινή για λαθρεμπορία τσιγάρων, μη καταβολή χρεών στο δημόσιο και άλλα αδικήματα,  ο οποίος συνελήφθη στη Βουλγαρία θα ζητήσει η Ελλάδα. Η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, μετά την πρόσφατη σύλληψη του...

φυγόποινου δικηγόρου στη Βουλγαρία, αναμένεται να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες για την έκδοσή του στη χώρα μας, προκειμένου να εκτίσει την ποινή του, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η  Ελληνική Αστυνομία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι για τη σύλληψη του διεθνώς διωκόμενου 57χρονου δικηγόρου, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα, «Καθοριστική ήταν η συνδρομή του Τμήματος Αναζητήσεων Προσώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με την παροχή ουσιαστικών πληροφοριών στις Βουλγάρικες Αρχές και τον Αξιωματικό Σύνδεσμο της Ελληνικής Αστυνομίας στη Βουλγαρία, μέσω του Εθνικού Γραφείου SIRENE».

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο Θεσσαλονικιός δικηγόρος «συνελήφθη στις 04-04-2017 στη Βουλγαρία, από τη Βουλγάρικη Αστυνομία και για τον εντοπισμό του είχε εκπονηθεί ειδικός επιχειρησιακός σχεδιασμός από την παραπάνω Υπηρεσία της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης».

Σε βάρος του συλληφθέντα, σύμφωνα πάντα με τις αστυνομικές αρχές «εκκρεμούν (3) καταδικαστικές αποφάσεις, (2) εντάλματα σύλληψης καθώς και Διάταξη Προέδρου Εφετών και Βούλευμα Συμβουλίου Εφετών, με τα οποία καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης δεκαεπτά (17) ετών και συνολική ποινή φυλάκισης πέντε (5) ετών, για τα αδικήματα της «ηθικής αυτουργίας από κοινού σε ψευδή βεβαίωση άνω των 73.000 ευρώ», «ηθικής αυτουργίας ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους και παράνομης βλάβης άλλου και δη Ελληνικού Δημοσίου υπερβαίνουσα τις 150.000 ευρώ», «λαθρεμπορίας», «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» και «μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο».

Όπως έγινε γνωστό από τις αρχές της Βουλγαρίας ο δικηγόρος σε σχετικό έλεγχο από Βούλγαρους αστυνομικούς επέδειξε καταφανώς πλαστό Δελτίο Ελληνικής Αστυνομικής Ταυτότητας.

Η υπόθεση

Το dailythess αναφερόμενο στη σύλληψη του 57χρονου δικηγόρου στη Βουλγαρία επισημαίνει ότι πρόκειται για έναν από τους πλέον  καταζητούμενους για υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων που απασχόλησαν τις ελληνικές διωκτικές και δικαστικές αρχές  Στη συνέχεια αναφέρει ότι ο Γ.Α. τον Απρίλιο του 2008 είχε καταδικαστεί από το Εφετείο Θεσσαλονίκης σε ποινή κάθειρξης  για υπόθεση λαθρεμπορίας αλλά παρέμενε άφαντος μέχρι τη σύλληψη του στη Βουλγαρία όπου εντοπίστηκε.

Ο Γ.Α. είχε  εμπλακεί σε υπόθεση κυκλώματος που εξαρθρώθηκε από το ΣΔΟΕ το Δεκέμβριο του 2001, όταν άνδρες του ΣΔΟΕ εντόπισαν σε αποθήκη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης περί τα 18 εκατ. πακέτα τσιγάρων. Οι διαφυγόντες δασμοί για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται ότι ανέρχονταν σε περίπου 27 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με άνδρες του ΣΔΟΕ, το συγκεκριμένο κύκλωμα είχε διακινήσει ακόμη 50 εκατ. πακέτα τσιγάρα, τα οποία είχαν κατασχεθεί σε Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία και Αγγλία.

Ο δικηγόρος και ο αδερφός του,  ο οποίος είναι γιατρός, έχουν απασχολήσει κατ' επανάληψη στο παρελθόν τις δικαστικές αρχές για λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων ενώ τα ονόματά τους είχαν εμπλακεί και στην έρευνα που είχε διατάξει το 2006 ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, ο οποίος είχε διατάξει προκαταρκτική εξέταση για τη δράση παραδικαστικού κυκλώματος στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, το όνομα του συλληφθέντα  περιλαμβάνονταν και στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου καθώς του έχουν καταλογιστεί πρόστιμα πάνω από 120 εκατ. ευρώ.

Η επίθεση με χειροβομβίδα στο Πανόραμα

Στις αρχές του Μαρτίου άγνωστοι επιτέθηκαν με χειροβομβίδα σε μονοκατοικία στο Πανόραμα και προκάλεσαν ζημιές στην είσοδο της οικίας, αλλά και σε σταθμευμένο όχημα. Η γυναίκα που φέρεται ως η ιδιοκτήτρια του σπιτιού συνδέεται οικογενειακά με τον συλληφθέντα στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με την αστυνομία ως επικρατέστερη εκδοχή για το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-4-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά