Logo

Μεγάλα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ



 
 

Δύο κυκλώματα που διακινούσαν μετανάστες από την Ελλάδα στην Ιταλία και χώρες της βόρειας Ευρώπης και οι οποίες θησαύριζαν με «βιτρίνα» περίπτερα, καφετέριες και άλλα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, εξάρθρωσε η Αστυνομία. 

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκαναν σήμερα ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος μαζί με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού, Νίκο Λαγκαδιανό, η εξάρθρωση των οργανώσεων επιτεύχθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.), ενώ στην όλη υπόθεση συνεργάστηκε και η EUROPOL, η οποία πλέον θα εξετάσει τις διασυνδέσεις των δουλεμπόρων στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι δύο ομάδες διακίνησης παράτυπων μεταναστών, συνεργάζονταν στενά μεταξύ τους, μέσω τεσσάρων κοινών μελών, ενώ η μία μετέφερε τους αλλοδαπούς μέσα σε ειδικές κρύπτες φορτηγού, μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Σλοβενίας στο Ούντινε της Ιταλίας, ενώ η άλλη, τους μετέφερε και πάλι στην Ιταλία, με ιστιοφόρο σκάφος από την Πάργα και την Ηγουμενίτσα.

Τα μέλη των δύο οργανώσεων εντόπιζαν τους αλοδαπούς μέσω των καταστημάτων που είχαν, τους έκρυβαν για ένα διάστημα σε σπίτια ή και ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια, με πολλές προφυλάξεις τους μετέφεραν στο φορτηγό με τις ειδικές κρύπτες ή στο σκάφος στο Ιόνιο.

Στα τηλέφωνα μιλούσαν με κωδικούς, χαρακτηρίζοντας τους υποψήφιους για μεταφορά στην Ιταλία, «μοσχάρια» ή «αγελάδες», ενώ εισέπρατταν από τον καθένα από 3.000 έως 4.000 ευρώ προκαταβολικά. Η παραλαβή τους για τα μέσα μεταφοράς γινόταν από την πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ μέχρι να βγουν από την χώρα τους κρατούσαν τα κινητά τηλέφωνα. Μόλις έβγαιναν τους τα έδιναν πίσω με κάρτες SIM για να μπορούν να επικοινωνήσουν.

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομίας, συνελήφθησαν την 1 και 2 Μαΐου, 17 μέλη του κυκλώματος σε Αττική, Κατερίνη και Προμαχώνα, όπου και εντοπίστηκε φορτηγό, το οποίο οδηγούσε ένα από τα μέλη της οργάνωσης, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν, σε ειδικές διαμορφωμένες «κρύπτες», στην καμπίνα και στο ντεπόζιτο καυσίμων, πέντε αλλοδαποί. Σημειώνεται ότι, η ατμόσφαιρα στις κρύπτες ήταν αποπνικτική και καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη τη διαδρομή για τους διακινούμενους. Συλληφθεντες είναι 12 υπήκοοι Ιράκ, τρεις Έλληνες, ένας υπήκοος Ιράν και ένας υπήκοος Πολωνίας.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 10 άτομα, μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, από τους οποίους οι τέσσερις αλλοδαποί έγκλειστοι σε φυλακές της χώρας, δυο Έλληνες και ένας υπήκοος Ιράκ, οι οποίοι δεν εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, καθώς και τρία άτομα, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν πλήρως ταυτοποιηθεί.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των δραστών αλλά και στη κατοχή τους, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων και 14.000 ευρώ. Επίσης κατασχέθηκαν τρία αυτοκίνητα και ένα φορτηγό ρυμουλκό (τράκτορας).

Η δεύτερη ομάδα εξαρθρώθηκε από το Λιμενικό, μετά τον εντοπισμό ιστιοφόρου σκάφους με σημαία Μάλτας, την 23-04-2017, στην περιοχή «Αϊ-Γιαννάκης» Πάργας, που μετέφερε συνολικά 92 αλλοδαπούς (40 άντρες, 22 γυναίκες και 30 παιδιά) στην Ηγουμενίτσα. Στο σκάφος συνελήφθησαν οι δύο χειριστές.

Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Τετάρτη στους αρμόδιους εισαγγελείς, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-5-2017 από directNEWS.gr πηγή: Ναυτεμπορική


Τελευταία Αστυνομικά