Logo

Εξάρθρωση δικτύου διακίνησης λαθραίων τσιγάρων με χαρακτηριστικά «μαφιόζικης» οργάνωσης [βίντεο+φωτο] 
 

Με χαρακτηριστικά «μαφιόζικης» οργάνωσης λειτουργούσε το πολυμελἐς εγκληματικό δίκτυο παραγωγής λαθραίων τσιγάρων και καπνού, που διακινούνταν σε όλη την Ευρώπη, το οποιο εξαρθρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία. .

Αυτό επισήμανε ο  γενικός επιθεωρητής ΕΛ.ΑΣ. Βορείου Ελλάδος Χρήστος Δραγατάκης, παρουσιάζοντας την υπόθεση την Πέμπτη στους δημοσιογράφους. 

Σύμφωνα με τη δικογραφία που διαβιβάζεται σε ανακριτή της Θεσσαλονίκης, οι απώλειες του Δημοσίου υπολογίζονται σε περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ, ενώ ως κατηγορούμενοι εμφανίζονται 40 άτομα, στην πλειονότητά τους ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, μεταξύ αυτών ένας 49χρονος που φέρεται ως «ιθύνων νους» της εγκληματικής οργάνωσης και τρία «ηγετικά» στελέχη της.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγατάκη, πρόκειται για μία από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στα ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά αστυνομικά χρονικά στο πεδίο της κακουργηματικής λαθρεμπορίας.

Ο κ. Δραγατάκης, συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια, διακινώντας λαθραία τσιγάρα στην ελληνική αγορά αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως της Βουλγαρίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας και του Ηνωμένου Βασίλειου.

Αναλύοντας τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αβραάμ Αϊβαζίδης -από την πλευρά του- ανέφερε ότι προκειμένου τα μέλη της να καλύψουν την εγκληματική τους δραστηριότητα, προχώρησαν στην ίδρυση νομιμοφανών εταιρειών στη Βουλγαρία οι οποίες δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή και εξαγωγή εμπορευμάτων, με ιδιοκτήτες «αχυράνθρωπους» όπου μεταβίβαζαν τα φορτηγά που χρησιμοποιούσαν για τις μεταφορές.

«Με τη χρήση των οχημάτων αυτών εισήγαγαν στην ελληνική επικράτεια καπνό από την Ιταλία και υλικά παρασκευής και συσκευασίας καπνικών προϊόντων από τη Βουλγαρία τα οποία στη συνέχεια μετέφεραν σε ειδικά διαμορφωμένα εργοστάσια που είχαν μισθώσει με πλαστά στοιχεία» είπε ο κ. Αϊβαζίδης. Πρόσθεσε, μάλιστα,  ότι για να μην αποκαλυφθούν τα παράνομα φορτία σε τυχόν ελέγχους, τα «καμουφλάριζαν» με διάφορα υλικά (γυψοσανίδες, καουτσούκ, πάνες, αναψυκτικά), συνοδεύοντάς τα με πλαστά παραστατικά.

Ο κ. Αϊβαζίδης. υπογράμμισε ότι οι χώροι παραγωγής και αποθήκευσης των τσιγάρων βρίσκονταν σε δυσπρόσιτα σημεία στις περιοχές Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μαγούλα και Μαλακάσα Αττικής, ενώ διέθεταν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και φυλάσσονταν σε 24ωρη βάση.

Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν εφόδους σε δύο εργοστάσια παρασκευής τσιγάρων, τρία εργαστήρια κατασκευής προκαλυμμάτων, τρεις ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης φορτηγών, δύο αποθήκες τσιγάρων και δύο αποθήκες υλικών στις παραπάνω περιοχές.Από τους εν λόγω χώρους  εκτός από τους 70 τόνους καπνού και τα 8,8 εκατ. λαθραία τσιγάρα, κατασχέθηκαν  μηχανολογικός εξοπλισμός που αφορά τρεις πλήρεις γραμμές παραγωγής τσιγάρων κι άλλες δύο γραμμές τοποθέτησης τσιγάρων σε πακέτα, απόθεμα υλικού με το οποίο θα μπορούσαν να παραχθούν 25 εκατ. πακέτα τσιγάρα, 32 φορτηγά, 26 επικαθήμενες και συρόμενες καρότσες, 15 αυτοκίνητα, έξι κλαρκ, δύο πρέσες, μία συσκευή ανίχνευσης κοριών, 165 πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων, 103 εταιρικές και ατομικές σφραγίδες, πλαστά έγγραφα, ηλεκτρονικές συσκευές και κινητά τηλέφωνα.

Η ογκώδης δικογραφία που σχηματίστηκε διαβιβάζεται στην ανάκριση, ενώ ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων ποινικές διώξεις για εγκληματική οργάνωση και διεύθυνση αυτής, λαθρεμπορία και πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-7-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά