Logo

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών με εργαστήρια νόθευσης στον Ασπρόπυργο - Κατασχέθηκαν 23 κιλά ηρωίνης [φωτο] 
 

Η Υποδιεύθυνση Δἰωξης Ναρκωτικών προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία με έδρα τη Δυτική Αττική είχε αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών, κυρίως ηρωίνης, σε πανελλαδικό επίπεδο. Το έργο της αστυνομίας για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας δεν ήταν εύκολο, Ωστόσο με τη χρήση και τεχνικών μέσων οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ κατάφερε να αποκαλύψει τους χώρους  επεξεργασίας και τυποποίησης των ναρκωτικών (κυρίως ηρωίνης) σε καταυλισμό της Νέας Ζωής  Ασπρόπυργου και να συλλάβει πέντε μέλη της σπείρας. 

Τα εργαστήρια αποθήκευσης και νόθευσης στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου 

Σύμφωνα με τον διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγο, Χρήστο Παπαζαφείρη, σε κατασχεθείσες ποσότητες ηρωίνης ανευρέθηκαν αυτοκόλλητα με επιγραφές, που αντιστοιχούν σε πόλεις προορισμού, όπως ενδεικτικά οι πόλεις Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα.

Η εν λόγω εγκληματική οιργάνωση για να εξυπηρετεί το δίκτυο διακίνησης των ναρκωτικών είχε αναπτύξει ένα παράλληλο σύστημα αποθήκευσης, εργαστηριακής νόθευσης και επανατυποποίησης της ηρωίνης.Μετά από έρευνες που πραγματοποήθηκαν σε καταυλισμό την Νέα Ζωή Ασπροπύργου, εντοπίστηκαν χώροι που συγκροτούν τέτοιου είδους εργαστήρια, σε πλήρη μορφή.

Μάλιστα, γύρω από αυτά τα εργαστήρια, σε περίκλειστους και μη υπαίθριους χώρους και σε υπεδάφιες ειδικές κρύπτες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από 23 κιλά ηρωίνης, κατανεμημένα σε 49 συσκευασίες, ενώ επιπλέον βρέθηκαν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και νοθευτική ουσία βάρους πάνω από 16,5 κιλά.

Οι συλλήψεις και οι προκλήσεις της αστυνομικής έρευνας 

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν πέντε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα τρεις υπήκοοι Αλβανίας (2 άνδρες και μια γυναίκα) και δυο Έλληνες άνδρες.

Οι προκλήσεις για την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών είχαν να κάνουν με μία σειρά παραγόντων που αποτελούσαν τροχοπέδη στο έργο της αστυνομίας..
Κατά την έρευνα, συγκεκριμένα, διαπιστώθηικε ότι η τοπογραφία της συγκεκριμένης περιοχής αποτελούσε ανασταλτική παράμετρο για τον σχεδιασμό της επιχείρησης. Η επιτήρηση της περιοχής ήταν δυσχερής και η όποια παρέμβαση αποτρεπτική.

Παρά τις δυσκολίες οι αστυνομικοί κατάφεραν, μέσω ανάλυσης των πληροφοριακών δεδομένων, εξακριβώσεων και αστυνομικών ενεργειών επιτήρησης, να ταυτοποιήησουν τους ρόλους και την εγκληματική δράση των εμπλεκομένων και να ανακαλύψουν τους χώρους στην περιοχή που είχαν αποκρύψει τα ναρκωτικά και τους χώρους που χρησιμοποιούσαν ως εργαστήρια νόθευσης και επανατυποποίησης αλλά και αποθήκευσης των ναρκωτικών.

Για την ταυτοποίηση των χώρων η οποία παρουσίασε ιδιαίτερες δυσκολίες, ακολουθήθηκαν μέθοδοι και εξειδικευμένες τεχνικές, οι οποίες υποβοηθήθηκαν με τεχνικά μέσα.

Οι βαλκανικές διαδρομές στη διακίνηση των ναρκωτικκών

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, οι βαλκανικές και βόρειες διαδρομές είναι οι κύριοι διάδρομοι διακίνησης ηρωίνης που συνδέουν την Μέση Ανατολή με τις τεράστιες αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Η βαλκανική οδός που διασχίζει ολόκληρη την Νοτιανατολική Ευρώπη προς την αγορά την Δυτικής Ευρώπης περνάει από τους δρόμους της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ως εκ τούτου η επιτυχία αυτή, έρχεται σαν αποτέλεσμα των προσπαθειών των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι στους δρόμους του διεθνικού εγκλήματος υπάρχουν διωκτικές αρχές οι οποίες μπορούν να καταστείλουν την δράση τέτοιων εγκληματικών ομάδων.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαζαφείρης, η ΕΛ.ΑΣ. δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις περιοχές οι οποίες λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους και των κοινωνικών δομών, όπως οι περιοχές της Δυτικής Αττικής, εντατικοποιώντας την παρουσία των αστυνομικών με στοχευμένες δράσεις στην ευρύτερη περιοχή για την αντιμετώπιση της εγκληματικής δραστηριότητας συγκεκριμένων ομάδων.

Η αστυνομική επιχείρηση σε καταυλισμό της Νέας Ζωής

Τις πρωινές ώρες της  Δευτέρας πραγματοποιήθηκε, με τη συνδρομή δυνάμεων των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και διμοιριών της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ.),  οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν πέντε (5) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα (3) υπήκοοι Αλβανίας (-2- άντρες και -1- γυναίκα), καθώς και (2) ημεδαποί άντρες, ηλικίας 27, 45, 39, 41 & 19 ετών, αντίστοιχα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και -κατά περίπτωση- παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν όλα τα πληροφοριακά δεδομένα, πιστοποιήθηκαν οι ρόλοι και η δράση των εμπλεκομένων και ανακαλύφθηκαν οι χώροι, που χρησιμοποιούσαν ως εργαστήρια νόθευσης – επανατυποποίησης και αποθήκευσης των ναρκωτικών, στην προαναφερθείσα περιοχή.

Μέσα σε παραπήγματα στον καταυλισμό τα εργαστήρια νόθευσης - Στο υπέδαφος οι ειδικές κρύπτες αποθήκευσης 

Πιο αναλυτικά, οι συλληφθέντες διέμεναν σε παραπήγματα, τα οποία αποτελούσαν και εργαστήρια νόθευσης - επανατυποποίησης ηρωίνης, ενώ τις ναρκωτικές ουσίες αποθήκευαν σε πέριξ αυτών περίκλειστους χώρους, σε υπεδάφιες ειδικές κρύπτες. Έπειτα, οι ναρκωτικές ουσίες διακινούνταν σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, όπως για παράδειγμα Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πάνω από (23) κιλά ηρωίνη, σε (49) συσκευασίες του μισού κιλού,

  • (38,8) γραμμάρια κάνναβης, σε νάιλον συσκευασίες έτοιμες προς πώληση,

  • (16,5) κιλά νοθευτική ουσία,

  • (2) νάιλον σακούλες με επικολλημένα αυτοκόλλητα στα οποία αναγράφονται στο μεν πρώτο η λέξη «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» και στο έτερο η λέξη «ΛΑΡΙΣΣΑ»,

  • κυνηγετική καραμπίνα,

  • ιδιωτικής χρήσης φορτηγό αυτοκίνητο,

  • το χρηματικό ποσό των (525) ευρώ,

  • (2) ασύρματοι ενδοεπικοινωνίας,

  • (8) συσκευές κινητής τηλεφωνίας,

  • (2) φτυάρια, τσάπα και ηλεκτρικός αναδευτήρας (μπλέντερ).

Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα, Τρίτη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας .

*Επίσης, από το Τμήμα Δυτικής Αττικής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στα πλαίσια δράσεως για τον εντοπισμό και την καταστροφή καλλιεργειών δενδρυλλίων κάνναβης, βρέθηκε πρωινές ώρες της 4ης Σεπτεμβρίου 2017, σε δύσβατη περιοχή στη Θέση Ντριζακούκι του Αυλώνα Αττικής, φυτεία -125- δενδρυλλίων κάνναβης, ύψους από -80- εκατοστά έως -3,5- μέτρα.

Από το χώρο της φυτείας κατασχέθηκαν τα δενδρύλλια της κάνναβης, λάστιχα ποτίσματος, σκαπτικά εργαλεία και διάφορα άλλα αντικείμενα, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών-καλλιεργητών συνεχίζονται.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-9-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά