Logo

Έξι συλλήψεις για φορτίο με 25 εκατ. λαθραία τσιγάρα [βίντεο+φωτο]



 
 

Εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα εντοπίστηκαν από τις λιμενικές αρχές μέσα σε φορτηγό πλοίο, ξένης σημαίας, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σύρου, ενώ συνελήφθησαν τα μέλη του πληρώματος, οι 6 Αιγύπτιοι ναυτικοί, εκ των οποίων ο πλοίαρχος και ο α' μηχανικός είχαν πλαστά πιστοποιητικά ναυτικής ικανότητας.

Πρόκειται για το πλοίο «DASLIS», σημαίας Τόγκο, το οποίο μετέφερε τέσσερα εμπορευματοκιβώτια με 2.445 χαρτοκιβώτια, που περιείχαν 24.500.000 τσιγάρα διάφορων επωνυμιών. Το σύνολο των διαφυγόντων δασμών για το φορτίο ανέρχεται στο ποσό των 4.702.000 ευρώ. 

Την υπόθεση παρουσίασαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο υπουργείο Ναυτιλίας ο διευθυντής του κλάδου ασφάλειας και αστυνόμευσης του Λιμενικού Σώματος, υποναύαρχος Γιάννης Αργυρίου, και ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου του Λιμενικού, πλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός.

Σύμφωνα με αυτή, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε το πρωί της 28/03/2018, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της νήσου Σύρου, το πλοίο «DASLIS» να πλέει με ελάχιστη ταχύτητα, έχοντας απενεργοποιημένο το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης (AIS).

Μετά από δήλωση του πλοιάρχου ότι παρουσιάζει μηχανική δυσλειτουργία και βλάβη στο αυτόματο σύστημα αναγνώρισης (AIS), το «DASLIS» οδηγήθηκε συνοδεία περιπολικού σκάφους του Λιμενικού και του ρυμουλκού «ΛΕΩΝ Ι» στο λιμάνι της Ερμούπολης Σύρου, προκειμένου αποκαταστήσει τη μηχανική δυσλειτουργία.

Όπως διαπιστώθηκε μετέφερε τέσσερα εμπορευματοκιβώτια με χαρτοκιβώτια που περιείχαν τσιγάρα. Κρίθηκε απαραίτητος ο έλεγχος του φορτίου και γι' αυτό μεθόρμισε στις εγκαταστάσεις ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας «ΝΕΩΡΙΟΝ» Σύρου.  

Αφού ξεφορτώθηκε το φορτίο με χρήση χερσαίου εξοπλισμού (ανυψωτικού μέσου – γερανού), έγινε έλεγχος – καταμέτρηση με τη συνδρομή στελεχών Τελωνείου Σύρου, από τον οποίο διαπιστώθηκε το παράνομο φορτίο, ενώ στα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου ήταν δηλωμένα συνολικά 2.450 χαρτοκιβώτια με 24.550.000 τσιγάρα.

Από ευρήματα που συνέλεξε η Λιμενική Αρχή Σύρου, που έκανε τη σχετική έρευνα, προέκυψε ότι το πλοίο, το οποίο φέρεται να απέπλευσε από τη Βηρυτό Λιβάνου με προορισμό Οδησσό Ουκρανίας, ακολουθούσε πορεία, η οποία δεν ήταν ενδεδειγμένη για την ολοκλήρωση του ταξιδιού του. 

Παράλληλα δεν βρέθηκαν χάρτες της θαλάσσια διαδρομής από λιμένα αφετηρίας προς λιμένα προορισμού, καθώς και το απαραίτητο και προβλεπόμενο πλάνο ταξιδιού, ενώ δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του αποστολέα και του παραλήπτη του φορτίου τσιγάρων. Για τα ευρήματα ο πλοίαρχος του «DASLIS» δεν παρείχε στην αρμόδια Λιμενική Αρχή Σύρου επαρκείς εξηγήσεις, με πρόδηλη πρόθεση αποπροσανατολισμού των υπηρεσιακών ενεργειών.   

Ταυτόχρονα έγινε στο πλοίο επιθεώρηση από το Γραφείο Επιθεώρησης (PSC) της Λιμενικής Αρχής και διαπιστώθηκαν συνολικά 25 παρατηρήσεις/ελλείψεις, εκ των οποίων οι 22 επισύρουν το μέτρο της απαγόρευσης απόπλου του πλοίου. Το συγκεκριμένο φορτίο, καθώς και το πλοίο κατασχέθηκαν, ενώ από το Λιμεναρχείο Σύρου, που διενεργεί την προανάκριση.   

Σημειώνεται ότι το DASLIS είχε απασχολήσει και πάλι τις αρχές το 2015 όταν τότε με την ονομασία Rozetta, σημαίας Τανζανίας, εντοπίστηκε 5,5 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας να μεταφέρει λαθραία τσιγάρα. Οι ποσότητα των κατασχεμένων τσιγάρων ήταν 589.971 πακέτα, δηλαδή 11.799.420 τσιγάρα και οι διαφυγόντες δασμοί 2.359.624 ευρώ.

*Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-3-2018 από directNEWS.gr πηγή: efsyn.gr


Τελευταία Αστυνομικά