Logo

Εξαρθρώθηκε δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών - 22 συλλήψεις



 
 

Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής εξάρθρωσε πολυπληθή και καλά οργανωμένη εγκληματική ομάδα που διακινούσε ευρέως ναρκωτικά στη Ζάκυνθο, αλλά και στον Πύργο και την Αττική.

Η αστυνομική έρευνα διήρκεσε μήνες, καθώς ο αριθμός των εμπλεκομένων, ο τρόπος δράσης τους και η κωδικοποίηση των συνομιλιών τους απαιτούσε χρόνο για την ταυτοποίηση των δραστών.

Η επιχείρηση για τη σύλληψη των μελών τού παράνομου αυτού δικτύου οργανώθηκε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης και την Παρασκευή, ταυτόχρονα σε Ζάκυνθο, Πύργο, Πάτρα και Αττική, με τη συνδρομή αστυνομικών των τοπικών Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας και ομάδας αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι.).

Συνολικά συνελήφθησαν 23 άτομα (13 αλλοδαποί και 10 Έλληνες), ηλικίας από 22 έως 62 ετών, εκ των οποίων 22 μέλη του δικτύου (11 στη Ζάκυνθο, επτά στην Ηλεία, τρία στην Αθήνα κι ένα στην Πάτρα), καθώς και ένας αυτόνομος διακινητής ναρκωτικών στη Ζάκυνθο.

Ένας εκ των συλληφθέντων είχε εμπλοκή σε περιστατικό με πυροβολισμούς σε βάρος αστυνομικών, στις 22 Αυγούστου στη Ζάκυνθο και είναι ήδη προσωρινά κρατούμενος σε φυλακή.

Όπως προέκυψε, το κύκλωμα λειτουργούσε τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2018, με τη μορφή δαιδαλώδους εγκληματικού δικτύου-συνεργαζόμενων υποομάδων, και ειδικευόταν στη διακίνηση (προμήθεια, μεταφορά, αποθήκευση, κατοχή, πώληση) σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, μέλη του που διέμεναν στη Ζάκυνθο διακινούσαν σε καθημερινή βάση κοκαΐνη, χασίς, ηρωίνη και ναρκωτικά χάπια σε μεγάλο αριθμό πελατών-χρηστών, κυρίως στον Λαγανά, αλλά και στο υπόλοιπο νησί. Η διακίνηση γινόταν σε προκαθορισμένα δυσπρόσιτα σημεία (στενάκια, χωματόδρομοι, αδιέξοδοι δρόμοι κλπ) ή και σε πολυσύχναστους υπαίθριους επαγγελματικούς χώρους στο κέντρο του Λαγανά, καθώς πλήθος τουριστών συνέρρεε σε καθημερινή βάση στην περιοχή.

Στις μεταξύ τους συνομιλίες οι διακινητές χρησιμοποιούσαν κώδικες-λέξεις για να περιγράφουν τα ναρκωτικά. Ενδεικτικά, την ηρωίνη και την κοκαΐνη αποκαλούσαν ως «σουβλάκια», «πίτα», «μπουκάλια κρασί», «χαρτί», «μοσχάρι», «αρνί» και «παρτίδα», ενώ το χασίς το έλεγαν «10αρικο», «20αρικο», «30αρι», «40αρι», «λάχανο» και «σκούρο». Σε ορισμένες συνομιλίες, μάλιστα, οι παραγγελίες γινόντουσαν απροκάλυπτα, καθώς οι χρήστες ζητούσαν κατά περίπτωση «πρέζα», «μαύρο», «λευκό» κ.ά.

Όσον αφορά τις τιμές πώλησης των ναρκωτικών, η κοκαΐνη διακινούνταν σε ποσότητες του μισού ή ενός γραμμαρίου και η τιμή της κυμαινόταν από 60 έως 80 ευρώ το γραμμάριο. Το χασίς δεν υπολογιζόταν σε γραμμάρια, αλλά σε χρηματική αξία, οπότε οι «πελάτες» έκαναν «παραγγελίες» των «10 ευρώ», «20 ευρώ» κλπ. Η ηρωίνη διακινούνταν αντί 10 ευρώ το γραμμάριο, ενώ τα ναρκωτικά χάπια από πέντε ευρώ και πάνω, ανάλογα με το είδος.

Ορισμένοι εκ των διακινητών με έδρα τη Ζάκυνθο διατηρούσαν επαφές με άλλα μέλη, τόσο στον Πύργο Ηλείας, όσο και στην Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διακινητές της Ζακύνθου μεσολαβούσαν προκειμένου τα μέλη με έδρα στον Πύργο να προμηθευτούν ποσότητες κοκαΐνης από τους προμηθευτές της Αττικής. Με αυτό τον τρόπο, η υποομάδα του Πύργου προμηθεύτηκε, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, τουλάχιστον 150 γραμμάρια κοκαΐνης, αντί του ποσού των 50 ευρώ το γραμμάριο.

Πιο συγκεκριμένα, ένα ή και περισσότερα μέλη της υποομάδας μετέβαινε από τον Πύργο στην Αθήνα με υπεραστικό λεωφορείο και παραλάμβανε την κοκαΐνη από τους εκεί διαμένοντες προμηθευτές. Στη συνέχεια, η ποσότητα αυτή μεταφέρονταν σε ελεγχόμενους από την οργάνωση χώρους στον Πύργο, όπου και διακινούνταν στην τοπική κοινωνία.

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης της υποομάδας του Πύργου ήταν ότι τα μέλη της, αμέσως μετά την αποθήκευση της κοκαΐνης, προχωρούσαν στη νόθευσή της, χρησιμοποιώντας διάφορες νοθευτικές ουσίες, όπως αμμωνία και σόδα. Η πρακτική αυτή ονομαζόταν «κατσαρόλα» ή «σαπουνάδα» και σκοπό είχε την αύξηση της ποσότητας και κατ’ επέκταση του προσδοκώμενου κέρδους από τη διακίνησή της. Το επόμενο στάδιο ήταν η διαίρεση της ποσότητας σε ισοβαρείς «δόσεις» μισού ή ενός γραμμαρίου και η κατανομή των «δόσεων» μεταξύ των μελών, προκειμένου να διακινηθούν.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν 25 έρευνες σε σπίτια, «καβάτζες», λοιπούς χώρους και οχήματα, όπου μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες κάνναβης, κοκαΐνης και ηρωίνης, 20 δοχεία αναβολικών ουσιών, 1.800 αναβολικά χάπια, μπλοκάκια με σημειώσεις των διακινητών σχετικά με την πώληση ναρκωτικών, τρία πιστόλια τύπου ρέπλικα, σουγιάδες, 13.000 ευρώ και 5.000 λεκ Αλβανίας, ένα αυτοκίνητο και μια μοτοσυκλέτα.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, για συγκρότηση, συμμετοχή κι ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διακίνηση ναρκωτικών, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου, ο οποίος τους παρέπεμψε σε κύρια ανάκριση.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-9-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά