Logo

Αλεξανδρούπολη: Κατασχέθηκαν 2,9 τόνοι ακατάλληλα όστρακα - Πέντε συλλήψεις [φωτο]



 
 

Στελέχη του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης συνέλαβαν πέντε άτομα, ηλικίας από 31 έως 59 ετών, για από κοινού κατοχή και μεταφορά με σκοπό την εμπορία 2,9 τόνων οστράκων το πρωϊ της Παρασκευής 19 Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη.

Προηγήθηκε αξιοποίηση πληροφοριών, βάσει των οποίων οι πέντε άνδρες εντοπίστηκαν κι ακινητοποιήθηκαν, σε αγροτική οδό, κοντά στην περιοχή Άγιος Γεώργιος στις εκβολές του ποταμού Έβρου, σε τέσσερα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα.

Όλα τα οχήματα μεταφέρθηκαν στην Ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης, όπου διαπιστώθηκε ότι οι δράστες μετέφεραν-διακινούσαν 55 σάκους δίθυρων μαλακίων του είδους αχιβάδα (ruditapes decussatus), βάρους 861 κιλών, και 83 σάκους δίθυρων μαλακίων του είδους τελλίνα (donax truncullus), βάρους 2.108 κιλών.

Συνολικά 344 κιλά αχιβάδας ήταν μικρότερων, από το προβλεπόμενο όριο, διαστάσεων (από 3,4 έως 3,8 εκατοστά κάτω του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 4,5 εκατ.), όπως και 737 κιλά τελλίνας (από 2,1 έως 2,8 εκατοστών κάτω του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 3 εκατοστών).

Το σύνολο των οστράκων αυτών κρίθηκαν από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου ως ακατάλληλα για κατανάλωση. Επιπλέον, τα αλιεύματα δεν έφεραν τα προβλεπόμενα έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευσή τους και δεν υπήρχε η προβλεπόμενη σήμανση σε αυτά.

Ταυτόχρονα, τα οχήματα μεταφοράς δεν ήταν κατάλληλα για τη μεταφορά των οστρακοειδών, λόγω μη τήρησης κανόνων ψυκτικής αλυσίδας και κανόνων υγιεινής, ενώ η αλιεία οστράκων καθώς και οι ζώνες αλίευσης ζώντων διθύρων μαλακίων δεν επιτρέπονται στην εν λόγω περιοχή.

Από την τοπική λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα οχήματα, καθώς και η εν λόγω ποσότητα οστράκων, η οποία πρόκειται να καταστραφεί.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-10-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά