Logo

ΕΛ.ΑΣ: Μεγάλη διεθνή επιχείρηση για την καταπολέμηση μεταφοράς παράνομου χρήματος - Συνελήφθησαν 168 άτομα



 
 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τέταρτη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στην Ευρώπη με την ονομασία «European Money Mule Action 4» για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος πήρε μέρος η Ελληνική Αστυνομία, αναλαμβάνοντας επιμέρους αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από 1 Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου, με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation-EBF), καθώς και 300 τραπεζικών ιδρυμάτων και ιδιωτικών φορέων. Συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες από 26 χώρες (Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Μολδαβία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλίας, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής).

Συνολικά εντοπίστηκαν 1.504 μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules), 140 εντολείς-καθοδηγητές (Herders) και συνελήφθησαν 168 άτομα, με τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν με παράνομο τρόπο να ανέρχονται στα 72.400.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης είχε συσταθεί επιχειρησιακό κέντρο στην έδρα της Europol, σε συνεργασία με τη Eurojust, με σκοπό την υποβοήθηση των αστυνομικών Αρχών στη συλλογή πληροφοριών και τη διασταύρωσή τους για περαιτέρω ανάλυση.

Η ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχε σε όλα τα σκέλη της κοινής επιχείρησης, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υλοποιώντας δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου της μεταφοράς παράνομου χρήματος μέσω Διαδικτύου.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με τα εθνικά πιστωτικά ιδρύματα, εντόπισε 44 άτομα που δραστηριοποιούνταν-ενεπλάκησαν ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) και μετέφεραν με παράνομο τρόπο 834.310 ευρώ.

Για τις υποθέσεις αυτές σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας, οι οποίες υποβλήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Η δράση αυτή είναι πρωτοβουλία των αστυνομικών Αρχών της Ολλανδίας και αποτελεί συντονισμένη επιχείρηση των Υπηρεσιών επιβολής του Νόμου στην Ευρώπη. Εντάσσεται στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Κύκλου Πολιτικής 2018-2021» και των «Επιχειρησιακών Προγραμμάτων EMPACT» ( European Multi - disciplinary Platform Against Criminal Threats) και σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών με κάρτες πληρωμής.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-12-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά