Logo

ΕΛ.ΑΣ: Έτσι δρούσαν οι «εξπέρ» στις διαρρήξεις ΑΤΜ με εκρηκτικά [βίντεο+φωτο]



 
 

Με τη σύλληψη δύο ατόμων εξαρθρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις Α.Τ.Μ. τραπεζών με εκρηκτικά στην Αττική και στην επαρχία.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το τελευταίο "χτύπημα" της σπείρας ήταν στην Κερατέα τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης όταν μέλη της ανατίναξαν ΑΤΜ, ισοπεδώνοντας ολόκληρο το κατάστημα των ΕΛΤΑ της περιοχής και προκαλώντας ζημιές σε γύρω καταστήματα και αυτοκίνητα. Η λεία της σπείρας ήταν μόλις 600 ευρώ.   

Λίγες ώρες αργότερα την Πέμπτη σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε Νίκαια και Ασπρόπυργο συνελήφθησαν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δύο Έλληνες, ένας  19χρονος και ένας 31χρονος και έγιναν  έξι έρευνες σε σπίτια, μία σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης και μία σε δασική περιοχή.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ΄ένας 40χρονος Έλληνας και ένας 20χρονος αλλοδαπός, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται. 

Έχουν εξιχνιαστεί μέχρι στιγμής πέντε διαρρήξεις, με λεία που ξεπερνά τα 200.000 ευρώ και δύο απόπειρες σε A.T.M. , καθώς και 4 κλοπές οχημάτων σε Αττική και Στερεά Ελλάδα. 

Σύμφωνα με όσα είπαν κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ,  Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος, από την έρευνα που έκανε ειδική ομάδα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, που είχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία στον τρόπο των εκρήξεων, δρούσαν τουλάχιστον από τα τέλη του 2018.

Στην πράξη, οι δράστες επέλεγαν Α.Τ.Μ. που ήταν τοποθετημένα είτε σε σημεία όπου δεν υπήρχαν εγκατεστημένα κλειστά συστήματα βιντεοσκόπησης, είτε σε καταστήματα που ήταν απομακρυσμένα και επομένως εφοδιάζονταν με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.

Πριν την «επιχείρηση», μετέβαιναν αρκετές φορές στο σημείο, ήλεγχαν όλους τους δρόμους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως εναλλακτικά δρομολόγια διαφυγής, ενώ πραγματοποιούσαν και πολλές διελεύσεις από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να υπολογίσουν την απόστασή του από το σημείο της έκρηξης.

Την ημέρα που είχαν επιλέξει για να πραγματοποιήσουν την επίθεση, λίγες ώρες πριν την διάπραξή της διέρχονταν από την περιοχή για να βεβαιωθούν ότι οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες.

Είχαν δε ως «ορμητήριο» σπίτι στην περιοχή του Ασπροπύργου, ενώ ως «επιχειρησιακά οχήματα» χρησιμοποιούσαν συνήθως κλεμμένα αυτοκίνητα. Για τη μετάβασή τους από και προς την περιοχή που βρισκόταν το Α.Τ.Μ., χρησιμοποιούσαν οχήματα που ανήκαν σε άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος ή που οι ίδιοι κατείχαν νόμιμα, ώστε να μην κινούν υποψίες.

Οι δράστες είχαν συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών, τα οποία μετά το τέλος της επιχείρησης κατέστρεφαν.

Αρχηγικό ρόλο της οργάνωσης είχε ο 40χρονος Έλληνας. Οι υπόλοιποι ενεργούσαν ως φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι και κατοπτεύοντες, ενώ φρόντιζαν να εξασφαλίσουν τα οχήματα με τα οποία θα μετέβαιναν και θα διέπρατταν τις διαρρήξεις σε ΑΤΜ, είτε αφαιρώντας τα και παραποιώντας τα χαρακτηριστικά τους (πινακίδες κυκλοφορίας), είτε χρησιμοποιώντας «καθαρά» οχήματα, ιδιοκτησίας τους ή του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Στις έρευνες που έγιναν στο πλαίσιο της επιχείρησης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, τρία αυτοκίνητα, τρεις μοτοσυκλέτες, μικροποσότητα χασίς, δύο κινητά τηλέφωνα, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM, πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων, πλήθος φυσιγγίων διαμετρήματος 9mm, κράνος μηχανής και γάντια.

Επιπλέον, σε δασική έκταση στο Πόρτο Ράφτη, βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο ένα σακίδιο που περιείχε μεταξύ άλλων τρία (3) μασούρια εκρηκτικής ύλης με προσαρμοσμένο πυροκροτητή και βραδύκαυστο φιτίλι, έτοιμα για χρήση, πινακίδα κυκλοφορίας μοτοσυκλέτας, για την οποία είχε δηλωθεί απώλεια από το κάτοχό της, καθώς και μία κάρτα SIM.

Σε βάρος των συλληφθέντων, που οδηγούνται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες κλοπές και απόπειρες κατά συναυτουργία κι εξακολούθηση, εκρήξεις κατά συναυτουργία και λοιπές παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, πλαστογραφίες, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, καθώς και παράβαση των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Σημεινώνεταικ, ότι οι  έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-6-2019 από directNEWS.gr 


Τελευταία Αστυνομικά