Logo

ΕΛΑΣ-Λιμενικό-ΣΔΟΕ: «Ξήλωσαν» κι άλλο μεγάλο κύκλωμα λαθραίων καπνικών προϊόντων [βίντεο+φωτο]



 
 

Αποδομήθηκε πλήρως, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η εγκληματική οργάνωση που εμπλέκεται στην παραγωγή, διακίνηση και εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων καπνικών προϊόντων.

Η συγκεκριμένη οργάνωση σχετίζεται με την οργάνωση που εξαρθρώθηκε την 1η Αυγούστου από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση 128 τόνων καπνού και τη σύλληψη 10 ατόμων για λαθρεμπορία.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες από τον κλάδο της καπνοβιομηχανίας, τα προϊόντα - εκτός από τον καπνό - που κατασχέθηκαν αποτελούν το σύνολο των απαιτούμενων υλικών για την παρασκευή 604.000.000 στικς τσιγάρων.

Η ΕΛΑΣ τονίζει πως, στην περίπτωση που τα τσιγάρα αυτά είχαν διατεθεί στην αγορά, οι διαφυγόντες δασμοί-φόροι σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου θα υπερέβαιναν τα 100.000.000 ευρώ, ενώ το εμπορικό κόστος των κατασχεθέντων αντικειμένων-υλικών, υπερβαίνει τα 2.000.000 ευρώ.

Για την πλήρη αποδόμηση του εγκληματικού αυτού δικτύου, συστήθηκαν ειδικές μικτές επιχειρησιακές ομάδες ώστε να αποκαλυφθούν οι χώροι παράνομης παρασκευής τσιγάρων, η γραμμή παραγωγής και τα μηχανικά μέρη της, καθώς και οι χώροι αποθήκευσης των πρώτων υλών για την παραγωγή-συσκευασία των λαθραίων τσιγάρων.

Όπως προέκυψε, η δράση της εγκληματικής οργάνωσης είχε περιοριστεί σε δύο κύριους χώρους, και συγκεκριμένα σε μεγάλη αποθήκη στη Βοιωτία και σε ελεγχόμενο ιδιωτικό χώρο στάθμευσης στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Στους χώρους αυτούς, που είχαν εκμισθωθεί σε ονόματα μη υπαρκτών προσώπων, τα μέλη της οργάνωσης αποθήκευαν μηχανολογικό εξοπλισμό (μηχανήματα επεξεργασίας καπνού) και τεράστιο όγκο πρώτων υλών για την παρασκευή και συσκευασία τσιγάρων.

Για τη μεταφορά των υλικών, χρησιμοποιούσαν φορτηγά κι επιβατικά οχήματα, τα οποία κινούνταν κάτω από μέτρα αντιπαρακολούθησης κι αποπροσανατολισμού, ενώ είχαν ταξινομηθεί σε στοιχεία ανύπαρκτων προσώπων.

Σε έρευνες που έγιναν την Τρίτη στους χώρους αυτούς, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία Ι.Χ. φορτηγά και επτά επικαθήμενα οχήματα, ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο, δύο περονοφόρα οχήματα (κλαρκ), τρία χειροκίνητα παλετοφόρα, δύο ηλεκτρογεννήτριες, ξηραντήρας, 30.200.000 αναπτύγματα πακέτων τσιγάρων (ετικέτες), 26.368.000 «sticks» φίλτρων τσιγάρων, 1.704 ρολά τυλίγματος τσιγάρων, 5.032 ρολά χαρτόνι μέρους συσκευασίας πακέτου τσιγάρων διαφόρων διαμετρημάτων, 8.757 ρολά αλουμινόχαρτο, 3.803 ρολά περιτυλίγματος (ζελατίνα), 1.272 ρολά αποσφραγιστικής ταινίας πακέτου τσιγάρων, 9.060 χαρτοκιβώτια αποθήκευσης-μεταφοράς τσιγάρων, 500 πλαστικά τελάρα μεταφοράς λαθραίου καπνού, 66 πλαστικά δοχεία διαφόρων χωρητικοτήτων με κόλλα συγκόλλησης συσκευασίας τσιγάρων, πέντε συσκευές τηλεφώνων, ζεύγος πινακίδων βουλγαρικών Αρχών, 6.063 ρολά επιστομίου, δίκτυο χαλκοσωλήνων, εργαλειοφόρο, δύο μονάδες εξαερισμού και τρεις μονάδες κλιματισμού.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε και θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τεσσάρων Ελλήνων κι ενός αλλοδαπού, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί Τελωνειακού Κώδικα (λαθρεμπόριο).

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε και το κύκλωμα εξαρθρώθηκε έπειτα από εξειδικευμένη έρευνα του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, από κοινού με το Τμήμα Δίωξης Λαθρεμπορίου και Οικονομικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του αρχηγείου του λιμενικού, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και το Τμήμα Η΄ Ελέγχου Κανόνων Διακίνησης Αγοράς προϊόντων και παροχής Υπηρεσιών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) Αττικής.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-8-2019 από directNEWS.gr πηγή: Ναυτεμπορική

 


Τελευταία Αστυνομικά