Logo

Εξηγήσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την επιστροφή του διαβατηρίου στον Β. Μαρινάκη 
 

Εξηγήσεις για την επιστροφή του διαβατηρίου του εφοπλιστή και μιντιάρχη Ευάγγελου Μαρινάκη, έδωσε με ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία.

Με αφορμή δημοσιεύματα για το ότι επιστράφηκε το διαβατήριο αν και είχε κρατηθεί επί μήνες, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε το απόγευμα της Κυριακής, πως το διαβατήριο επιστράφηκε για διάστημα δύο μηνών μετά από σχετικό αίτημα του επιχειρηματία.

Υπενθυνίζεται ότι το διαβατήριο είχε αφαιρεθεί από τον Ευάγγελο Μαρινάκη στο πλαίσιο της υπόθεσης του ναρκόπλοιου "Noor 1" όπου είναι κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος για κατοχή, διακίνηση, αποθήκευση, χρηματοδότηση μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο όρος της απαγορεύσεως εξόδου από τη χώρα που του είχε επιβληθεί, δεν επικυρώθηκε με το υπ’ αριθμ. 201/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιώς.

Όμως η αρμόδια υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δεν του είχε επιστρέψει το διαβατήριο κατ’ εφαρμογή του Π.Δ. 25/2004, με βάση το οποίο δεν εκδίδεται νέο διαβατήριο ή δεν επιστρέφεται, σε περίπτωση ασκήσεως διώξεως σε βαθμό κακουργήματος και για όσο χρόνο αυτή εκκρεμεί.

Η επιστροφή του διαβατηρίου επιτρέπεται-σύμφωνα με το ίδιο ΠΔ- σε περίπτωση νοσηλείας στο εξωτερικό, θανάτου ή σοβαρής ασθένειας στο εξωτερικού  συζύγου ή συγγενούς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β΄ βαθμού. Στα τέλη Αυγούστου ο Ευάγγελος Μαρινάκης υπέβαλε αίτηση για την επιστροφή του διαβατηρίου επικαλούμενος έναν από τους παραπάνω λόγους που επιτρέπεται η επιστροφή του.

Το αίτημα έγινε δεκτό και το διαβατήριο για χρονικό διάστημα δύο μηνών, όπως προβλέπεται από το ΠΔ. 

Στην ίδια ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι ο επιχειρηματίας είχε τη δυνατότητα να ταξιδεύει στις χώρες Σέγκεν χωρίς διαβατήριο, με την επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας, κάτι που είχε κάνει κατά το προηγούμενο διάστημα.

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση της η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρει:

"Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν την επιστροφή  διαβατηρίου γνωστού επιχειρηματία, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνονται τα ακόλουθα :

    Ο αρχικά προταθείς για τον επιχειρηματία όρος απαγορεύσεως εξόδου από τη χώρα, δεν επικυρώθηκε με το υπ’ αριθμ. 201/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιώς και κατά συνέπεια σε βάρος του δεν συντρέχει ο όρος απαγορεύσεως εξόδου. Παραταύτα η αρμόδια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δεν του είχε επιστρέψει το αφαιρεθέν διαβατήριο κατ’ εφαρμογή του Π.Δ. 25/2004, με βάση το οποίο δεν εκδίδεται νέο διαβατήριο ή δεν επιστρέφεται αφαιρεθέν, σε περίπτωση ασκήσεως διώξεως σε βαθμό κακουργήματος και για όσο χρόνο αυτή εκκρεμεί. Χορήγηση ή επιστροφή αφαιρεθέντος διαβατηρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδίου Π.Δ. επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση α) νοσηλείας στην αλλοδαπή και β) σε περίπτωση θανάτου ή σοβαρής ασθένειας στην αλλοδαπή  συζύγου ή συγγενούς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β΄ βαθμού.
    Στα τέλη Αυγούστου ο εν λόγω επιχειρηματίας αιτήθηκε την επιστροφή του διαβατηρίου του επικαλούμενος αυστηρώς έναν εκ των λόγων που επιτρέπεται η έκδοση – επιστροφή του διαβατηρίου, αίτημα που συνοδευόταν από επίσημα αιτιολογικά έγγραφα, ελληνικών και ξένων Φορέων, τα τελευταία επίσημα μεταφρασμένα.

Ως εκ τούτου επιστράφηκε το αφαιρεθέν διαβατήριο για χρονικό διάστημα δύο μηνών.   

Σημειώνεται επιπλέον ότι, ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε την δυνατότητα εφόσον δεν συντρέχει περιοριστικός όρος σε βάρος του, να ταξιδεύει κανονικά με χρήση του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας στις χώρες Schengen, όπως και έκανε για την άσκηση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.

Η διαδικασία αυτή ισχύει και εφαρμόζεται για όλους τους Έλληνες πολίτες". 

ΣΥΡΙΖΑ: Ερωτήματα προς Χρυσοχοΐδη για την επιστροφή του διαβατηρίου στον Β. Μαρινάκη

«Μόνο ερωτήματα προκαλούν τα τόσο καθυστερημένα κι ενοχικά αντανακλαστικά με τα οποία ο κ. Χρυσοχοΐδης επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Κυριακής -πολλές μέρες μετά τα σχετικά δημοσιεύματα- πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πράγματι επιστρέψει το διαβατήριο στον κ. Μαρινάκη από τέλη Αυγούστου» επεσήμανε ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και βουλευτή Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούση.

Σε γραπή του δήλωση ο κ. Ραγκούσης ρίχνει το ...γάντι στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αναφέροντας:
"Μόνο ερωτήματα προκαλούν τα τόσο καθυστερημένα κι ενοχικά αντανακλαστικά με τα οποία ο κ. Χρυσοχοΐδης επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Κυριακής -πολλές μέρες μετά τα σχετικά δημοσιεύματα- πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πράγματι επιστρέψει το διαβατήριο στον κ. Μαρινάκη από τέλη Αυγούστου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοΐδης οφείλει να δώσει άμεσα τις εξής απαντήσεις σχετικά με την αίτηση του κ. Μαρινάκη που ενέκρινε η κυβέρνηση:
1.Ποια ημερομηνία ακριβώς ζήτησε να ταξιδέψει εκτός Σένγκεν και σε ποια συγκεκριμένη χώρα;
2.Για λόγους υγείας ή θάνατο συγγενικού του προσώπου ζήτησε να ταξιδέψει;
3.Το πιο σοβαρό. Πώς είναι δυνατόν η σημερινή κυβέρνηση να του επέστρεψε το διαβατήριο για την περίοδο αυτών των δύο μηνών, όταν γνωρίζει ότι εντός αυτής και συγκεκριμένα στις 27 Σεπτεμβρίου, ξεκινά η δίκη σε βαθμό κακουργήματος στην οποία ο κ. Μαρινάκης είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση των στημένων αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Η δίκη της 27ης Σεπτεμβρίου καθώς και η ποινική δίωξη σε βάρος του για το Noor1 ήταν οι λόγοι για τους οποίους μέχρι να αλλάξει κυβέρνηση, οι αρχές δεν του επέστρεφαν το διαβατήριο".

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-9-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά