Logo

Συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική για την κλοπή χειροβομβίδων και αντιαρματικών στη Λέρο



 
 

Στη Λέρο μεταβαίνει κλιμάκιο της ΑντιτρομοκρατικήςΥπηρεσίας της Αστυνομίας μετά την εξαφάνιση χειροβομβίδων και άλλου οπλισμού από μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στη μονάδα την Δευτέρα το διαπιστώθηκε ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου στρατιωτικού υλικού στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ). Πρόκειται για πυρομαχικά και πολεμικό υλικό που έπρεπε να είναι έτοιμα μέσα σε σάκους προορισμένους για χρήση από κομάντος των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού και τα μέλη των ομάδων υποβρυχίων καταστροφών.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, από την αποθήκη της μονάδας λείπουν χειροβομβίδες, αντιαρματικές οπλοβομβίδες και άλλος οπλισμός. Το στρατιωτικό υλικό εξαφανίστηκε από αποθήκη η οποία όμως βρέθηκε σφραγισμένη, χωρίς ίχνη παραβίασης.

Ειδικότερα, έλειπαν δύο αντιαρματικά, οπλοβομβίδες, χειροβομβίδες, βραδύκαυστο φυτίλι και δεκάδες σφαίρες. Στην ίδια αποθήκη φυλάσσονταν και πολεμικά τυφέκια τύπου G3 και FN τα οποία βρίσκονταν στη θέση τους.

Δεν υπάρχουν σημάδια διάρρηξης στο χώρο που φυλάσσονταν τα πυρομαχικά και τα αντιαρματικά όπλα. Αυτό σημαίνει πως κάποιος ή κάποιοι που είχαν πρόσβαση στα όπλα, εμπλέκονται στην κλοπή...

Από το ΓΕΝ δόθηκε εντολή για τη διενέργεια των προβλεπόμενων ερευνών από τις αρμόδιες στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές. Παράλληλα, έχει διαταχθεί προανάκριση για τη διερεύνηση των συνθηκών και αιτιών κάτω από τις οποίες εκλάπη το στρατιωτικό υλικό.

Από το πρωί ανακρίνεται το προσωπικό της βάσης και όσοι είχαν πρόσβαση την τελευταία διετία στις αποθήκες από τις οποίες λείπουν τα πυρομαχικά και τα αντιαρματικά. Παράλληλα ελέγχεται το οπτικό υλικό από την  καταγραφή των καμερών του κτιρίου, καθώς η αποθήκη παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

Η βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο, η αποκαλούμενη ΥΝΤΕΛ, σφραγίστηκε από το πρωί. Το στρατιωτικό προσωπικό έχει διαταχθεί να επιστρέψει στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Λακκί της Λέρου. Οι εμπλεκόμενοι με τις υπηρεσίες φύλαξης των αποθηκών πυρομαχικών, ειδικότερα οι υπεύθυνοι φύλαξης του φόρτου μάχης δίνουν καταθέσεις στους υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και της Ελληνικής Αστυνομίας που έχουν αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Από το πρωί έχουν ξεκινήσει να καταθέτουν οι 10 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού που ήταν επιφορτισμένοι κατά την τελευταία διετία, με τη φύλαξη της αποθήκης από την οποία λείπουν τα πυρομαχικά και το πολεμικό υλικό.

Ας σημειωθεί πως η τελευταία καταμέτρηση των όπλων και πυρομαχικών στη συγκεκριμένη αποθήκη, είχε γίνει στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Παράλληλα με την έρευνα στη Λέρο, έχει ξεκινήσει καταμέτρηση αντίστοιχων υλικών που φυλάσσονται σε άλλες μονάδες του ΓΕΝ, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα ο οπλισμός που έχει χαθεί, να έχει μεταφερθεί σε άλλη βάση χωρίς όμως να έχει γίνει η προβλεπόμενη καταγραφή.

Στη Λέρο μετέβη κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της ΕΛΑΣ, προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες σχετικά με την απώλεια στρατιωτικού υλικού από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων του Πολεμικού Ναυτικού.

Πρόκειται για τη σοβαρότερη υπόθεση κλοπής στρατιωτικού υλικού, μετά την ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα κλοπή οπλισμού από στρατόπεδο της Κω το 2002 και παλιότερα από το στρατόπεδο του Συκουρίου στη Λάρισα από την τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη".

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-9-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά