Logo

«Βόμβα» στο ποδόσφαιρο - Κορυφαία στελέχη της FIFA συνελήφθησαν για δωροδοκία [βίντεο]



 
 

fifa arrests 27-5-2015Σε έκτακτη επιχείρησή τους, το πρωί της Τετάρτης, οι ελβετικές αρχές συνέλαβαν κορυφαία στελέχη της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA), τα οποία εκζητούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες...

για ομοσπονδιακές κατηγορίες διαφθοράς.

Καθώς οι ηγέτες της FIFA, συγκεντρώθηκαν για την ετήσια σύνοδό τους, πάνω από μια ντουζίνα Ελβετοί αστυνομικοί με πολιτική περιβολή έφτασαν αιφνιδιαστικά στο ξενοδοχείο Baur au Lac, ένα πολυτελές κατάλυμμα πέντε αστέρων με θέα στις Άλπεις και τη λίμνη της Ζυρίχης. Πήραν τα κλειδιά από τη ρεσεψιόν και προχώρησαν στα δωμάτια.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν ειρηνικά. Ένας επίσημος της FIFA, ο Εντουράρντο Λι της Κόστα Ρίκα, οδηγήθηκε από τις αρχές από το δωμάτιό του σε μια πλαϊνή έξοδο του ξενοδοχείου. Του επετράπη να μεταφέρει τις αποσκευές του, οι οποίες ήταν διακοσμημένεςε με λογότυπα της FIFA.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν μετά από έρευνα του F.B.I., που διαπίστωσε εκτεταμένη διαφθορά στην FIFA στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, σε ότι αφορά τις υποψηφιότητες για τα Παγκόσμια Κύπελλα, τις συμφωνίες προώθησης και τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 14 άτομα που φέρονται ότι εμπλέκονται σε εκβιάσεις, απάτες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Εκτός από ανώτερους αξιωματούχους του ποδοσφαίρου, το κατηγορητήριο αναμένεται επίσης να περιλάβει στελέχη αθλητικού μάρκετινγκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αμερική, οι οποίοι κατηγορούνται ότι πλήρωσαν περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες και μίζες, σε αντάλλαγμα για συμφωνίες με μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με μεγάλα τουρνουά ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times» που έκανε την αποκάλυψη, τα στελέχη οπυ διώκονται είναι οι Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin και Nicolás Leoz.

Κατηγορίες αναμένεται να απαγγελθούν στα στελέχη αθλητικού μάρκετινγκ Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis και Mariano Jinkis. Για την υπόθεση κατηγορείται, επίσης, ο José Margulies ως μεσάζων ο οποίος διευκόλυνε τη διακίνηση των παράνομων πληρωμών.

"Είμαστε κατάπληκτοι από πόσο καιρό συνεχιζόταν αυτό και πώς άγγιξε σχεδόν κάθε μέρος των δραστηριοτήτων της FIFA", δήλωσε αξιωματούχος επιβολής του νόμου στους N. Y. Times. "Φαίνεται να διαπερνά κάθε δομή της ομοσπονδίας και ήταν απλά το ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε. Φαίνεται σαν να επρόκειτο για θεσμοθετημένη διαφθορά".

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-5-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις