Logo

Αθώοι οι πρόσφυγες που κατασκήνωσαν σε πλατεία στη Μυτιλήνη



 
 

Αθώους έκρινε σήμερα, Πέμπτη, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης τους 13 πρόσφυγες που κατηγορούνταν για κατασκήνωση σε δημόσιο χώρο και απείθεια.

Το δικαστήριο τους απήλλαξε παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση. Αντίθετα καταδικάστηκε για το αδίκημα της αντίστασης κατά της αρχής, ένας από τους μετανάστες ο οποίος δεν ήταν παρών στη δίκη και δεν εκπροσωπείτο από δικηγόρο.

Οι 13 πρόσφυγες, Αφγανικής και Ιρανικής καταγωγής, διέμεναν στην πλατεία Σαπφούς στο κέντρο της Μυτιλήνης τον Νοέμβριο του 2017 προκειμένου να αποφύγουν τις συγκρούσεις στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Κατά την ακροαματική διαδικασία δεν παρέστη ο αστυνομικός ο οποίος είχε πραγματοποιήσει τις συλλήψεις.

Στην κατάθεση του ο πρώην δήμαρχος Σπύρος Γαληνός περιέγραψε την κατάσταση ανάγκης που βρισκόταν τότε το ΚΥΤ της Μόριας. Επεσήμανε δε πως οι μόνοι ένοχοι σ' αυτή την περίπτωση είναι οι κρατικές αρχές και η Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν μια ασφαλή και αξιοπρεπή ζωή στους ανθρώπους αυτούς.

Οι μάρτυρες υπεράσπισης αλλά και οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους, υποστήριξαν  ότι είχαν εγκατασταθεί στην πλατεία Σαπφούς, καθώς ήθελαν να φύγουν τις άθλιες και επικίνδυνες για τις ζωές τους καταστάσεις που υπήρχαν στη Μόρια.

Στην αγόρευση του ο Εισαγγελέας της  Έδρας πρότεινε την ενοχή όλων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Όμως το δικαστήριο τους απήλλαξε από τις κατηγορίες.

Μετά την αθώωση, η συνήγορος υπεράσπισης Έλλη Κριονά-Σαράντη δήλωσε:

"Είναι μια πολύ δίκαιη απόφαση καθότι είναι γνωστό οι κρίσιμες συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την κρίσιμη περίοδο στον καταυλισμό της Μόριας και κατέστη σαφές ότι οι κατηγορούμενοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μόρια και να βρουν καταφύγιο στην πλατεία Σαπφούς διότι η ζωή και η σωματική τους ακεραιότητα βρίσκονταν σε κίνδυνο. Δυστυχώς η Πολιτεία δεν κατάφερε να βρει καμιά άλλη λύση γι αυτούς και η μόνη δυνατότητα που είχαν μόνοι τους να μαζέψουν τα πράγματα τους και να κοιμηθούν στην πλατεία Σαπφούς".

Από την μεριά του ο συνήγορος υπεράσπισης Βασίλης Κερασιώτης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση του δικαστηρίου.

«Παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, το δικαστήριο δέχτηκε ότι δεν υπήρξε κατάληψη της Πλατείας ούτε κανενός είδους απείθεια ή αντίσταση κατά της αρχής τουλάχιστον για τους ανθρώπους που εκπροσωπούσαμε εμείς» τόνισε.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-10-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά