Logo

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απολογήθηκε ο Ι. Λαγός



 
 

Ένας από τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ο ευρωβουλευτής και πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Λαγός απολογείται σήμερα στη δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για την δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Ι. Λαγός ήταν ο περιφερειάρχης της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά και φέρεται ότι ήταν αυτός που έδωσε την εντολή στον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γεώργιο Πατέλη, να ενεργοποιήσει το "τάγμα εφόδου" με γραπτό μήνυμα για να επιτεθεί στον Παύλο Φύσσα και την παρέα του, στην καφετέρια «Κοράλλι».

«Οι πράξεις που μου αποδίδονται είναι ομιλίες, τηλέφωνα και μηνύματα, δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα, είμαι εδώ μόνο και μόνο να ακουστεί η φωνή η δική μου, έξι χρόνια μετά από αυτό το τραγικό περιστατικό δεν μου δόθηκε το δικαίωμα ούτε σε δύο λεπτά να απαντήσω δεν είχαν το σθένος να μου υποβάλουν ούτε μία ερώτηση, πίεζαν τους συγκατηγορουμενους μου οι ανακρίτριες» και συμπλήρωσε: «δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη».

Επεισόδιο με την πρόεδρο του δικαστηρίου

Ο κατηγορούμενος ανέβασε αρκετές φορές τον τόνο της φωνής του, ενώ απευθύνθηκε και προσωπικά στην πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη λέγοντας:

«Πρόκειται για μία ντροπιαστική διαδικασία. Δεν είχατε το σθένος να ερευνήσετε τα στοιχεία και βρίσκομαι τώρα εγώ να απολογούμαι».

«Έγινε συρραφή μηνυμάτων μου»

Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν τη νύκτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, υποστήριξε:

«Λίγα λεπτά μετά τις 12 με ενημέρωσε ο Πατέλης (σ.σ. πυρηνάρχης της Τ.Ο. Νίκαιας). Μου είπε ότι κάποιος από τη ΧΑ έχει προσαχθεί για ασήμαντο λόγο. Ούτε τον λόγο, ούτε το άτομο, μου είπε. Ακολούθησε άλλο τηλεφώνημα μετά από 4-5 λεπτά όπου με πληροφόρηση πως υπάρχει μαχαίρωμα. Στην επόμενη κλήση μου λέει: ‘’έμαθα ότι μαχαίρωσε κάποιον ο Ρουπακιάς και ότι αυτός ο κάποιος κινδυνεύει να πεθάνει’’».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον Ρουπακιά, ανέφερε: «Τον είχα δει πέντε έξι φορές στα γραφεία, όπως άλλους διακόσιους. Αν τον έβλεπα στον δρόμο, πριν τη δολοφονία, δεν θα τον γνώριζα, αλλά τον ήξερα».

Ως προς τις αλλαπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με συγκατηγορούμενους του μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, υποστήριξε: "Έγινε συρραφή μηνυμάτων μου από επίορκους για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είμαστε δολοφόνοι και κακούργοι και για τους οπαδούς μας ότι πρέπει να φοβηθούν να τρομοκρατηθούν".

Ο Ι. Λαγός παραδέχθηκε ότι εκείνο το βράδυ είχε μιλήσει με τον Αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο, όπως προκύπτει από καταγεγραμμένη κλήση. Όμως ισχυρίστηκε ότι δεν τον ενημέρωσε για τη δολοφονία.

Αντιφάσεις Λαγου-Παναγιώταρου

Στην απολογία του ο Γιάννη Λαγός παραδέχθηκε ότι ο Γιώργος Πατέλης παρέμεινε στη Χρυσή Αυγή και μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα. Αντίθετα ο συγκατηγορούμενος του, επίσης πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος είχε αναφέρει στην απολογία του ότι είχε διαγραφεί ο Πατέλης. Από την πλευρά του ο Λαγός υποστήριξε ότι η παραμονή του πυρηνάρχη της Νίκαιας έγινε με απόφαση του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος...

Ερωτηθείς για την αποχώρηση του από την Χρυσή Αυγή λίγο καιρό μετά την εκλογή του ως ευρωβουλευτή στις πρόσφατες εκλογές, ανέφερε:

«Θεωρώ ότι κάναμε λάθος πολιτικές κινήσεις, έπρεπε να απευθυνθούμε σε άλλη ομάδα ανθρώπων. Εγώ ήθελα άνοιγμα προς ομάδες ανθρώπων που δεν είναι τόσο πατριώτες όσο θα θέλαμε εμείς».

Όπως είπε, διαφώνησε με την ηγεσία του κόμματος και ως προς τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης, υποστηρίζοντας πως ήθελε να είναι δημόσια η διαδικασία. Ανέφερε σχετικά:

«Θεωρώ ότι η δίκη δεν έπρεπε να γίνει όπως έγινε. Η συμπεριφορά της έδρας απέναντι σε μάρτυρες δεν ήταν όπως έπρεπε, θα έπρεπε να υποβληθούν μηνύσεις για ψευδομαρτυρίες. Εγώ ήθελα να είναι δημόσια η όλη διαδικασία».

Οι απολογίες των κατηγορούμενων ολοκληρώνονται την ερχόμενη Τετάρτη 6 Νοεμβρίου με την απολογία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-10-2019 από directNEWS.gr

 


Τελευταία Δικαστικά