Logo

Υπόθεση Novartis: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες στις ΗΠΑ κατά του Αρείου Πάγου



 
 

Την αναστολή του αιτήματος παροχής πληροφοριών σχετικά με την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για την υπόθεση Novartis, ζητά αμερικανική δικηγορική εταιρεία και ο Έλληνας δικηγόρος Παύλος Σαράκης που τους εκπροσωπούν, με επιστολή προς την ηγεσία του Αρείου Πάγου, καταγγέλλοντας σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Αφορμή για την επιστολή των δικηγόρων των προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ, προς την ηγεσία του Αρείου Πάγου αποτέλεσε το αίτημα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη προς τις αμερικανικές αρχές για παροχή πληροφοριών που σχετίζονται με τους προσφεύγοντες προστατευόμενους μάρτυρες ενώπιον της Αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου διενεργούν προκαταρκτική εξέταση για τις τυχόν ευθύνες των εισαγγελικών λειτουργών κατά της Διαφθοράς που διερευνούν επί της ουσίας την υπόθεση Novartis.

Στην επιστολή που κοινοποιείται στον επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO) και στους αρχηγούς των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, η δικηγορική εταιρεία «KOHN, KOHN & COLAPINTO, LLP» και ο δικηγόρος Στηβ Κον καταγγέλλουν “ανάρμοστες και παράνομες πρακτικές εκφοβισμού κατά των προσφευγόντων-καταγγελόντων μαρτύρων στις Αμερικανικές Αρχές για την «υπόθεση Novartis»”.

Στην εξασέλιδη επιστολή αναφέρουν προς την ηγεσία του Αρείου Πάγου:

“Να σταματήσετε αμέσως και να εγκαταλείψετε οποιαδήποτε προσπάθεια να μάθετε την ταυτότητα των Ελλήνων πολιτών που έχουν εθελοντικά δώσει πληροφορίες στις αρχές των ΗΠΑ», ενώ ζητούν παράλληλα «να αποσύρετε οποιοδήποτε αίτημα προς τις αρχές των ΗΠΑ για να εκθέσετε την ταυτότητα αυτών των μαρτύρων”.

Και συμπληρώνουν σε άλλο σημείο της επιστολής:

“Εκπροσωπούμε πολίτες της Ελλάδας που εθελοντικά παρείχαν πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές σχετικά με παραβιάσεις του FCPA (σ.σ. νόμου για διαφθορά).

Αυτοί οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος παρείχαν πληροφορίες ότι η Ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis μπορεί να έχει δωροδοκήσει Έλληνες αξιωματούχους κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Οι καταγγέλλοντες δημοσιοποίησαν τις πληροφορίες σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, το οποίο παρέχει ισχυρή προστασία”.

“Θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου να παρεμποδιστούν τα δικαιώματα αυτών των μαρτύρων, και να αντιταχθούν σε αυτούς για μια νόμιμη παροχή πληροφοριών στις αρχές των ΗΠΑ” καταλήγει η επιστολή της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας που εκπροσωπεί τους προστατευόμενους μάρτυρες στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ζητείται η διενέργεια έρευνας από το Συμβούλιο της Ευρώπης για παραβιάσεις εκ μέρους της Ελλάδας της νομοθεσίας και των συνθηκών που προβλέπουν την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων.

Την ίδια ώρα στην προανακριτική επιτροπή που έχει συσταθεί στη Βουλή για τις τυχόν ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, κατέθεσε η πρώην γραμματέας του μέχρι πρότινος ισχυρού άνδρα της Novartis η οποία «καίει» τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και τον πρώην προϊστάμενο της, δίνοντας νέα τροπή στην πολύκροτη υπόθεση την οποία ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε χαρακτηρίσει ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους...

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-11-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά