Logo

Σκάνδαλο Novartis: Στις 12 Δεκεμβρίου η Ολομέλεια του Εφετείου αποφασίζει αν θα οριστεί εφέτης ειδικός ανακριτής



 
 

Η Ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας συγκαλείται στις 12 Δεκεμβρίου 2019 προκειμένου να αποφανθεί αν θα οριστεί ή όχι εφέτης ειδικός ανακριτής για την περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου Novartis.

Το αίτημα σύγκλησης της Ολομέλειας είχε υποβληθεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, με αιτιολογικό την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της έρευνας. 

Τα μέλη της Ολομέλειας του Εφετείου της Αθήνας, ειδικότερα, καλούνται να ψηφίσουν αν  τάσσονται υπέρ ή κατά του ορισμού εφέτη ειδικού ανακριτή και αναπληρωτή του, οι οποίοι - σε περίπτωση υπερψήφισης της πρότασης - θα διεξάγουν την κύρια ανάκριση για τις δικογραφίες του σκανδάλου Novartis. 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο φάκελο του σκανδάλου Novartis  περιλαμβάνονται: 

-Τέσσερις δικογραφίες που έχουν ήδη ανατεθεί για διενέργεια κύριας ανάκρισης σε ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς,

-τρεις δικογραφίες που εκκρεμούν προς διερεύνηση στην Εισαγγελία Διαφθοράς και

- μία δικογραφία που εκκρεμεί μεταξύ εισαγγελέα πρωτοδικών - ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς.

Σύμφωνα με το έγγραφο - αίτημα  του κ. Πλιώτα για τη σύγκληση της Ολομέλειας στην περίπτωση που υπερψηφιστεί η πρόταση για ορισμό εφέτη ειδικού ανακριτή θα πρέπει όλες οι δικογραφίες, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται αυτές, να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας. 

Κι αυτό γιατί στην περίπτωση που η Ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας πει "ναι" στον ορισμό εφέτη ειδικού ανακριτή για την περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου Novartis τότε η  αρμοδιότητα για την κίνηση ποινικής δίωξης για την υπόθεση θα ανήκει αποκλειστικά στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας. 

Δικαστικές πηγές τόνιζαν ότι για το σκάνδαλο Novartis εκκρεμούν στο στάδιο της ανάκρισης δικογραφίες με κατηγορούμενο τον πρώην αντιπρόεδρο της φαρμακοβιομηχανίας, Κωνσταντίνο Φρουζή, τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και μετέπειτα κατηγορούμενο Νίκο Μανιαδάκη, καθώς και μία που αφορά διαφημιστές.

Σε επίπεδο εισαγγελικής έρευνας εκκρεμούν στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς οι δικογραφίες για τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς και εκείνες που περιλαμβάνουν πρώην μέλη επιτροπών του υπουργείου υγείας, γιατρούς που φέρονται να είχαν δωροδοκηθεί από τη Novartis καθώς και στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη μητρική εταιρεία.

Αναφορικά, τέλος, με τη δικογραφία που αφορά τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, αυτή έχει διαβιβαστεί με παραγγελία της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, για άσκηση ποινικής δίωξης στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών της Αθήνας. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-12-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά