Logo

Φυλάκιση 5 μηνών στον Χριστόδουλο Ξηρό για φωτιά στις φυλακές Διαβατών



 
 

Σε ποινή φυλάκισης 5 μηνών καταδικάστηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης ο καταδικασμένος ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη" Χριστόδουλος Ξηρός για την φωτιά που προκάλεσε το Δεκέμβριο του 2018 σε κελί των φυλακών Διαβατών.

Το δικαστήριο τον καταδίκασε για το πλημμέλημα της διακεκριμένης φθοράς δια πυρός, ενώ τον απήλλαξε για το κακούργημα του εμπρησμού από πρόθεση με κίνδυνο για άνθρωπο.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε ομολογήσει την πράξη του που τελέστηκε στον χώρο του Πειθαρχείου των φυλακών Διαβατών. Όπως κατήγγειλε ο ίδιος στην απολογία του, κρατούνταν απομονωμένος επί μακρόν, κάτω από απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες.

Όπως είπε, προκάλεσε τον εμπρησμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας ζητώντας να μεταφερθεί είτε σε κατάλληλο κελί, είτε σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα.

«Ήμουν σε απόγνωση. Δεν είχα άλλη λύση. Το Πειθαρχείο είναι χώρος τιμωρίας, όχι έκτισης ποινής» ανέφερε ο Χριστόδουλος Ξηρός ο οποίος έχει καταδικαστεί σε έξι φορές ισόβια και 25ετή κάθειρξη για τη συμμετοχή του στη 17Ν.

Στην απολογία του κατηγόρησε ονομαστικά αρχιφύλακα των φυλακών Διαβατών, με τον οποίο είχε συνεχείς προστριβές κατά τον εγκλεισμό του στα Διαβατά.

Τελικά λίγους μήνες μετά τον εμπρησμό και απεργία πείνας στην οποία είχε προχωρήσει, μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Από την πλευρά τους σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατέθεσαν ότι από την πυρκαγιά δεν προέκυψε κίνδυνος για άλλους κρατούμενους, αφού μετά τον συναγερμό που χτύπησε πρόλαβαν και απομακρύνθηκαν όλοι εγκαίρως.

«Σβήσαμε τη φωτιά με πυροσβεστήρες. Δεν τραυματίστηκε κανείς, ούτε χρειάστηκε να μεταφερθεί κανείς στο ιατρείο των φυλακών», κατέθεσε υπαρχιφύλακας των φυλακών.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι από τον εμπρησμό προκλήθηκαν ζημιές σε κλινοσκεπάσματα, ένα στρώμα και το τραπέζι του κελιού.

Κατά τη διάρκεια της δίκης είχαν τηρηθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας με τη συμμετοχή πάνοπλων ανδρών των ΕΚΑΜ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-12-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά