Logo

Δικαστική μάχη για τις τριετίες στους μισθούς των εργαζομένων



 
 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει την τύχη των τριετιών στους μισθούς των εργαζομένων μετά από προσφυγή των εργοδοτικών ενώσεων εναντίον εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή του νέου Κατώτερου Μισθού.

Οι εργοδότες ισχυρίζονται ότι οι τριετίες έχουν καταργηθεί, ενώ το υπουργείο Εργασίας και η ΓΣΕΕ υποστηρίζουν ότι οι τριετίες ορθά συνεχίζουν και καταβάλλονται στους εργαζομένους που τις δικαιούνται, καθώς από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει ρητά η κατάργησή τους.

Χθες, Τρίτη, συνεδρίασε το Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου όπου έχουν προσφύγει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, ακόμα έξι εργοδοτικές ενώσεις (ΣΒΑΠ, ΣΒΘΚΕ, ΣΒΣΕ, ΣΕΒΠΔΕ, ΣΘΕΒ, ΠΑΣΕΒΙΠΕ) και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, ζητώντας να ακυρωθεί η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου 2019, με την οποία παρέχονταν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ (με ισχύ από 1ης Φεβρουαρίου 2019) και του ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών υποστηρίζει ότι οι τριετίες στις κατώτατες αμοιβές έχουν καταργηθεί, ενώ στην εγκύκλιο προβλέπεται η διατήρηση των τριετιών.

Ο ΣΕΒ ισχυρίζεται ότι οι τριετίες έχουν καταργηθεί όσον αφορά τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, βάσει του άρθρου 103 του ν. 4172/2013 και μετά την προσθήκη με το άρθρο πρώτο υποπαράγραφος ΙΑ.6 περ. 2 του ν. 4254/2014.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζουν ότι η εγκύκλιος είναι γνήσια ερμηνευτική και για τον λόγο αυτό απαραδέκτως προσβάλλεται ενώπιον του ΣτΕ.

Τονίζουν δε ότι από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει ρητά η κατάργησή τους, ενώ σιωπηρή κατάργησή τους (σ.σ. όπως υποστηρίζει η εργοδοτική πλευρά), δεν νοείται.

Οι εκπρόσωπο των εργαζόμενων επισημαίνουν, επίσης, πως οι τριετίες αποτέλεσαν επί σειρά ετών περιεχόμενο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και θεμελιώνονται ήδη στον νόμο.

Ας σημειωθεί πως εφόσον υιοθετηθεί η άποψη του ΣΕΒ, τότε θα μειωθούν οι μισθοί σε χιλιάδες εργαζομένους.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές του 2020 και θα κρίνει αν πρέπει να χορηγούνται οι τριετίες στους μισθούς των εργαζομένων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-12-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά