Logo

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένοχος μόνο ο Ρουπακιάς για τη δολοφονία Φύσσα, απαλλαγή για εγκληματική οργάνωση πρότεινε η εισαγγελέας



 
 

Την καταδίκη μόνο του φυσικού αυτουργού της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά προτείνει στην αγόρευση της η Εισαγγελέας της Έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, θεωρώντας ότι δεν υπήρχε σχέδιο και οργάνωση του εγκλήματος.

Μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε σήμερα, Τετάρτη, την καταδίκη του Γ. Ρουπακιά για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αλλά την απαλλαγή των 17 άλλων εμπλεκομένων στη δολοφονία του Π. Φύσσα για τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας στη δολοφονία και της απλής συνέργειας.

Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου, ο Γιώργος Ρουπακιάς ήταν «σε ήρεμη ψυχική κατάσταση η οποία του επέτρεπε την ήρεμη σκέψη και αποδεχόμενος το θανατηφόρο αποτελέσματα των ενεργειών του και χρησιμοποιώντας το αναδιπλούμενου μαχαίρι έπληξε τον Παύλο Φύσσα δυο φορές στο ύψος της καρδιάς».

Επίσης, ζήτησε την απόρριψη, ως αβάσιμου, του ισχυρισμού του Γ. Ρουπακιά ότι βρίσκονταν σε άμυνα. «Δεν είναι βάσιμος ο ισχυρισμός του ότι δέχθηκε επίθεση. Είχε αποφασίσει τον εγκληματικό του σκοπό, έπληξε τον παθόντα με απόλυτη επιτυχία», είπε η εισαγγελέας.

Πάντως, η εισαγγελέας ανέφερε στην πρότασή της πως μέσα στο όχημα του Γ. Ρουπακιά εκείνο το μοιραίο βράδυ, δεν ήταν ο συγκατηγορούμενους του Ιωάννης Καζαντζόγλου, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία του 34χρονου μουσικού.

«Μέσα από το αυτοκίνητο αποβιβάστηκε ο Ρουπακιάς, ήταν μόνος στο όχημα, δεν ήταν συνοδηγός του ο Ιωάννης Καζαντζόγλου. Ο Ρουπακιάς αποφάσισε και εκτέλεσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση το έγκλημα» είπε η εισαγγελέας και συνέχισε: «Πρόθεσή του ήταν να φονεύσει τον παθόντα, του κατάφερε με μανία πολλαπλά χτυπήματα στο σώμα του».

Εισαγγελέας: Δεν υπήρξε εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής

Ως προς την απαλλαγή των συγκατηγορούμενων στελεχών της Χρυσής Αυγής που βρέθηκαν στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, η Εισαγγελέας ανέφερε:

«Οι ανωτέρω κατηγορούμενοι δεν μπορούσαν να αντιληφθούν την ανθρωποκτόνο πρόθεση Ρουπακιά. Η εμφάνιση του Ρουπακιά στο σημείο, ήταν συμπτωματική στο σημείο της δολοφονίας. Αν υπήρχε σχέδιο ο Ρουπακιάς θα ήταν ήδη στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, χωρίς να χρειάζεται προηγούμενο τηλεφώνημα».

Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους στη δολοφονία Φύσσα, η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους και τους έκρινε ένοχους μόνο για παράνομη οπλοκατοχή. 

Όπως είπε, δεν υπήρξε εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο Ρουπακιάς δεν είχε λάβει κλήση από την κομματική ιεραρχία, όπως οι υπόλοιποι της Νίκαιας οι οποίοι μετέβησαν στο σημείο, αλλά δεν προκύπτει ότι ήταν σχεδιασμένη η δολοφονία ή ότι συνήργησαν σε αυτήν.

«Δεν ακούστηκαν φράσεις που να δείχνουν ότι δόθηκε εντολή για τη δολοφονία Φύσσα ή ότι ήταν …Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι η δολοφονία Φύσσα ήταν προσχεδιασμένη από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Δεν προέκυψε ότι δόθηκε εντολή από αυτή. … Άλλωστε ποιο θα ήταν το όφελος για τη Χρυσή Αυγή. Αν πράγματι ήταν προσχεδιασμένη η δολοφονία Φύσσα γιατί την διέπραξαν σε κεντρικό σημείο και όχι κάποια άλλο βράδυ σε άλλο απόμερο σημείο ώστε το έγκλημα να μη γίνει ορατό» ανέφερε η Εισαγγελέας.

Και συμπλήρωσε: «Ο Ι. Λαγός προσπαθούσε μετά να λάβει πληροφορίες για το τι συνέβη. Ποιο θα ήταν το όφελος για το κόμμα; Και γιατί να το έκαναν εκείνο το βράδυ; Πού ήξεραν ότι θα πήγαινε ο Φύσσας στο Κοράλλι; Και γιατί δεν πήγαν σε κάποιο σκοτεινό σημείο αν ήθελαν να τον βλάψουν;».

Ανέφερε ότι δεν προκύπτει να ήταν στοχοποιημένος ο Φύσσας από τη Χρυσή Αυγή.

Επίσης, χαρακτήρισε αναξιόπιστους τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Για την υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων για πρόκληση βαριάς σκοπούμενης βλάβης από κοινού.

Μάγδα Φύσσα προς την Εισαγγελέα: Σήμερα τον ξαναμαχαιρώσατε;

Μετά την απόφαση της έδρας για ολιγόλεπτη διακοπή, η μητέρα του αδικοχαμένμου Παύλου Φύσσα, Μάγδα, απευθύνθηκε στην εισαγγελέα λέγοντας:

«Να κάνω μια ερώτηση στην κυρία εισαγγελέα... Δεν αισθάνομαι καλά και πρέπει να φύγω. Στις 18 του μήνα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τελικά σήμερα τον ξαναμαχαιρώσατε; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσετε...».

Μετά την ολοκλήρωση της πρότασης της εισαγγελέως για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η μητέρα και φίλοι του αδικοχαμένου μουσικού, δυσαρεστημένοι, αποχώρησαν από την αίθουσα.

Μετατροπή κατηγοριών για τις επιθέσεις σε ψαράδες - ΠΑΜΕ

Ως προς τις επιθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, η εισαγγελέας πρότεινε τη μετατροπή των κατηγοριών.

Η Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να μετατραπεί η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας που αντιμετωπίζουν πέντε κατηγορούμενοι σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων στο Πέραμα το 2012 σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού, καθώς έκρινε ότι «αν οι  δράστες είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό, θα τον είχαν υλοποιήσει. Θα είχαν επιμείνει, παρά τις εκκλήσεις του παθόντος. Θα είχαν φροντίσει να σχεδιάσουν διαφορετικά το εγκληματικό αποτέλεσμα».

Για την επίθεση σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, το 2013 στο Πέραμα, η εισαγγελέας πρότεινε να μετατραπεί η κατηγορία  της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση που αντιμετωπίζουν τέσσερις κατηγορούμενοι σε επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη σε βαθμο πλημμελήματος. Αν το δικαστήριο δεχθεί την εισαγγελική πρόταση, τότε θα πρέπει να παύσει υφ’ όρων η ποινική δίωξη...

«Αν είχαν ανθρωποκτονο δόλο οι κατηγορούμενοι, θα είχαν πετύχει τον σκοπό τους και δεν θα τους σταματούσαν τα άτομα που φώναζαν "αστυνομία" ή το ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο. Αν θέλει κανείς να διαπράξει ανθρωποκτονία, το καταφέρνει μέσα σε δευτερόλεπτα» υποστήριξε η εισαγγελέας.

Μετατροπή των κατηγοριών όπως το κακούργημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής, σε πλημμελήατα, πρότεινε κατά περίπτωση η Εισαγγελέας και για άλλους κατηγορούμενους όπως ο Νίκος Μιχαλολιάκος, Νίκος Μίχος και Ιωάννης Λαγό.

Μάλιστα για τον Νίκο Μιχαλολιάκο ζήτησε να μετατραπεί η κατηγορία σε παράνομη κατοχή όπλων, ενώ για τον Ηλία Κασιδιάρη ζήτησε την πλήρη απαλλαγή του.

Δεν αποδείχθηκε οργανωμένη εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής

Η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε, επίσης, την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από τις κατηγορίες της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Συγκεκριμένα, είπε ότι  δεν αποδείχθηκε οργανωμένη εγκληματική δράση μελών της Χρυσής Αυγής και χαρακτήρισε μεμονωμένα περιστατικά τη δολοφονία Λουκμάν και την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια.

Κατά την άποψή της δεν προκύπτει να έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτά τα εγκλήματα η ηγεσία, πόσο μάλλον να έχει δώσει εντολή ή έγκριση.

«Η Χρυσή Αυγή καταδίκασε τη δολοφονία Φύσσα και ο γ.γ. Νίκος Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, δηλαδή το πολιτικό κόστος», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν προέκυψε ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός από το κόμμα ούτε εντολή του Νίκου Μιχαλολιάκου για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Αξιολογώντας τις καταθέσεις των  μαρτύρων κατηγορίας, είπε ότι είτε δεν είχαν ιδία γνώση και εξέφραζαν απόψεις , κρίσεις, συμπεράσματα, ενώ για τους  προστατευόμενους, υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί τους συνίσταντο σε αοριστίες, εικασίες, ανακρίβειες και γεγονότα «που δεν αντέχουν στη λογική.

Διακεκριμένη οπλοκατοχή 

Η κ. Οικονόμου αναφερόμενη στο  αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) το οποίο βαρύνει  ορισμένους εκ των κατηγορουμένων, ανάμεσά τους ο Νίκος Μιχαλολιάκος, Νίκος Μίχος, ο Ιωάννης Λαγός, κ.ά.  ζήτησε, κατά περίπτωση τη μετατροπή του σε πλημμελήμα ή την απαλλαγή. 

Ενδεικτικά, για τον Ν. Μιχαλολιάκο πρότεινε μετατροπή του αδικήματος της διακεκριμένης οπλοκατοχής σε παράνομη κατοχή όπλων (πλημμέλημα) ενώ για τον Ηλία Κασιδιάρη και τον Στ.Μπούκουρα ζήτησε την πλήρη απαλλαγή τους.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 8 Ιανουαρίου με τις αγορεύσεις των δικηγόρων.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-12-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά