Logo

ΣτΕ: «Ναι» στην ανέγερση πολυτελούς θερέτρου στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης



 
 

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας,  με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Πυργάκη, έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος  το οποίο κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία και προβλέπει την «έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) με την ονομασία “Elounda Hills”, της “Mirum Hellas”, στο Δήμο Αγίου Νικολάου Λασιθίου της περιφέρειας Κρήτης».

Με τη γνωμοδότησή του, με την οποία γίνονται μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις στο σχέδιο Π.Δ. , το ΣτΕ ανάβει το «πράσινο φως» για την ανέγερση πολυτελούς θερέτρου - χωριού στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης.

Η “Elounda Hills” είναι μία επένδυση, ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, της εταιρείας  Mirum Hellas, ιδιοκτησίας του Ρώσου  Βιτάλι Μπορίσοφ  που περιλαμβάνει πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, λουξ ξενοδοχεία, μεγάλο τουριστικό λιμένα-μαρίνα, αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρα αναζωογόνησης (spa, πισίνες, κ.λπ.), καθώς και άλλες εγκαταστάσεις.

Τα έργα έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες, αν όχι τον επόμενο μήνα, ενώ για ορισμένα από αυτά έργα έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η επένδυση αφορά τρεις πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 730 κλινών και τουριστικές εγκαταστάσεις σε έκταση 768.673 στρεμμάτων (τουριστικό χωριό 695.270 στρεμ.,  δασική έκταση είναι 53.218 στρεμ. και αιγιαλός-παραλία  20.185 στρέμ.) . Πρόκειται για έκταση που βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Αγίου Νικολάου Λασιθίου και σε απόσταση μικρότερη των 7 χ.λ.μ. από την πόλη του Αγίου Νικολάου. 

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο Π.Δ. το ακίνητο της επένδυσης βρίσκεται στην περιοχή Πλευρά Λενικών του Δήμου Αγίου Νικολάου και στα δυτικά του κόλπου του Μιραμπέλλου στην περιοχή Σχίσμα Ελούντας, με πρόσωπο επί της επαρχιακής οδού Αγίου Νικολάου-Βρουχάς.

Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ. η επένδυση έχει στόχο την δημιουργία ενός παραθεριστικού τουριστικού χωριού, που θα συνδυάζει την τουριστική δραστηριότητα με χρήσεις εστίασης και αναψυχής, αλλά και χρήσεις όπως είναι πολιτιστικές, αθλητικές, πρόνοιας, εκπαίδευσης. Ακόμη, προβλέπεται η κατασκευή συνεδριακών κέντρων, ελικοδρομίων, καζίνων και άλλων υποδομών που θα εξυπηρετούν τη συνολική λειτουργία του χωριού, ενώ αντίθετα, δεν επιτρέπεται η κατασκευή γηπέδων γκολφ.

Συγκεκριμένα, εκτός των τουριστικών εγκαταστάσεων και παραθεριστικών κατοικιών, το χωριό θα περιλαμβάνει εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκεδάσεως, γραφεία, καταστήματα και κτίρια υπηρεσιών.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν υπαίθρια γήπεδα, ανοικτές πισίνες και γυμναστήρια, ενώ θα υπάρχουν κλειστοί και ανοιχτοί χώροι για την στάθμευση αυτοκινήτων, σε διάφορα σημεία της όλης έκτασης.

Παράλληλα,, στην παράκτια περιοχή η οποία βρίσκεται μπροστά από την εν λόγω έκταση θα δημιουργηθεί μεγάλος πολυτελής τουριστικός λιμένας (πολυτελής μαρίνα), που θα περιλαμβάνει μαρίνα, αγκυροβόλια και καταφύγιο τουριστικών σκαφών, κ.λπ.

Συνολικά, στη νέα πολυτελή μαρίνα που θα δημιουργηθεί στην Ελούντα, θα υπάρχουν 202 θέσεις ελλιµενισµού, εκ των οποίων οι 64 θέσεις θα είναι για μόνιμο ελλιµενισµό και 138 θέσεις εποχιακού ελλιµενισµού, για σκάφη αναψυχής διαφόρων µεγεθών.

Ανάμεσα στα οφέλη της τοπικής κοινωνίας από την επένδυση  περιλάμβάνεται,  σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ. και η δημιουργία 763 θέσεων εργασίας, χωρίς να προσμετρώνται αυτές που θα προκύψουν κατά την κατασκευή του επενδυτικού σχεδίου και από την απασχόληση προσωπικού στις κατοικίες μετά την πώλησή τους, οι οποίες υπολογίζονται σε πάνω από 600 θέσεις απασχόλησης.

Ακόμη,  αναφέρεται ότι «δίνεται απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα του Δήμου Αγίου Νικολάου, όπου ο αυξανόμενος αριθμός τουριστών, δημιουργεί συνθήκες υπερσυμφόρησης στην μικρού μήκους προσβάσιμη ακτογραμμή», ενώ προβλέπεται  «η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και γενικότερα η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της ευρύτερης περιοχής, σε συνδυασμό με την κατασκευή των προβλεπόμενων υποδομών (κέντρο υγείας, αθλητικές εγκαταστάσεις, κ.τ.λ.)», ενώ «θα προωθηθεί η κατανάλωση τοπικών προϊόντων, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα».

Αναφορικά με τον σχεδιασμό των κατοικιών του χωριού επισημαίνεται ότι θα  γίνει «με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα εστιάζει στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Παράλληλα, στοχεύετε «η ένταξη των εγκαταστάσεων και των υποδομών στις κλιματολογικές συνθήκες και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, ώστε να δημιουργηθεί ένας οικισμός συμβατός με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης σε επίπεδο όχι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά οικονομικό και κοινωνικό».

Σημειώνεται, ότι η  έκταση των 768.673 στρεμμάτων βρίσκεται σε Περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ), για την οποία έχει οριστεί συντελεστής δόμησης 0.2 και εισφορά γης 50%.. Ειδικότερα, προβλέπονται ειδικοί όροι δόμησης, όπως είναι ότι όλες οι κατασκευές πρέπει να προσαρμόζονται «στην φυσιογνωμία του τόπου, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής, όπως επίσης πρέπει να χρησιμοποιούνται παραδοσιακά υλικά, και τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον».
 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-1-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά