Logo

Αντεισαγγελέας του ΑΠ: Τι προτείνει για τις ομοφοβικές δηλώσεις του Αμβρόσιου



 
 

Την απαλλαγή του πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου για το ένα από τα δύο αδικήματα που καταδικάστηκε για ομοφοβικές δηλώσεις, προτείνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος στο αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Ο πρώην Μητροπολίτης είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου σε ποινή φυλάκισης εφτά μηνών με τριετή αναστολή για κατάχρηση του εκκλησιαστικού αξιώματος και ρητορικής μίσους. Αφορμή είχε αποτελέσει δημόσιο σχόλιο του στο ιστολόγιο του όπου είχε γράψει «φτύστε τους» αναφερόμενος σε ομοφυλόφιλους πολίτες.

Οι συνήγοροι του προέφυγαν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ζητώντας να γίνει δεκτή αίτηση αναίρεσης.

Από την πλευρά του ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος προτείνει στο αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του δικαστηρίου να γίνει δεκτή εν μέρει η αίτηση αναίρεσης, καθώς με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα έχει καταργηθεί το αδίκημα που καταδικάστηκε.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει σχετικά:

«Με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα καταργήθηκε το άρθρο του προισχύσαντος για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Στην προκειμένη περίπτωση ο αναιρεσίων καταδικάστηκε για το έγκλημα αυτό και του επιβλήθηκε ποινή πέντε μηνών και συνολική ποινή επτά μηνών. Ενόψει αυτών πρέπει να εφαρμοστεί η επιεικέστερη διάταξη, να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση και κατά το μέρος αυτό να κηρυχθεί αθώος ο αναιρεσίων και να αφαιρεθεί η ποινή των πέντε μηνών και από τη συνολική ποινή η συντρέχουσα ποινή των δύο μηνών».

Πάντως, ο κ. Μπρακουμάτσος προτείνει να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης του Μητροπολίτη ως προς το σκέλος της καταδίκης του με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο καθώς και όλοι οι άλλοι προβαλλόμενοι λόγοι αναίρεσης της απόφασης.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής επισημαίνουν ότι το αδίκημα μετά την κατάργηση του άρθρου τυποποιείται σε άλλο άρθρο του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων,βιαιοπραγίες ή διχόνοια.

Συνεπώς λόγω του ρατσιστικού υποστρώματος δεν τίθεται ζήτημα αποποινικοποίησης του αδικήματος.

Ας σημειωθεί πως το πρωτόδικο δικαστήριο τον είχε αθωώσει. Όμως ο εισαγγελέας Εφετών Πατρών και η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αιγίου άσκησαν έφεση. Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται να εκδοθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-1-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά