Logo

Με θαλάσσια ρύπανση κινδυνεύει ο Πειραιάς από μία δικαστική απόφαση!



 
 

Με θαλάσσια ρύπανση κινδυνεύει ο Πειραιάς αν εφαρμοστεί η προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο για την μετακίνηση του ταχύπλοου KALLIP το οποίο έχει κριθεί επικίνδυνο και βρίσκεται παροπλισμένο στο Πέραμα.

Σύμφωνα με το zougla.gr στις αρχές Ιανουαρίου 2020 η Δημόσια Αρχή Λιμένων (ΔΑΛ) προκήρυξε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την ασφαλή μεθόρμιση του ταχύπλοου.

Ωστόσο, ελληνική τράπεζα με ενεργή μετοχική παρουσία στην ακτοπλοΐα ενυπόθηκος δανείστρια του πλοίου με τους «συνεργάτες της» επιχειρούν να παρακάμψουν τις προϋποθέσεις που έθεσε η ΔΑΛ όσον αφορά την ασφαλιστική κάλυψη του πλοίου στην περίπτωση ναυαγίου και ρύπανσης του περιβάλλοντος κατά τη μετακίνησή του (standardrules I.G.A clubs και η ασφαλιστική κάλυψη πρόκλησης ναυαγίων-wreckremoval σύμφωνη με τους όρους NAIROBI INTERNATIONAL CONVENTION του 2007).

Προκειμένου λοιπόν να αναστείλουν τον πλειοδοτικό διαγωνισμό της ΔΑΛ ανέλαβαν την υποχρέωση να μετακινήσουν μόνοι τους το πλοίο, ταυτόχρονα όμως υπέβαλαν και αίτημα στο Ειρηνοδικείο Πειραιά να τους δοθεί προσωρινή διαταγή μεθόρμισης σε ναυπηγείο στη Σαλαμίνα με τον όρο ασφάλισης κατά των κινδύνων της μεθόρμισης (δηλαδή ως πλοίο το οποίο λειτουργεί κανονικά) αποκρύπτοντας από τον Ειρηνοδίκη που έκανε δεκτό το αίτημά τους ότι πρόκειται για πλοίο που έχει χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο και επιβλαβές.

Για αυτό το λόγο το Ναυπηγείο στην Σαλαμίνα, που ήταν υποχρεωμένο με την προσωρινή διάταξη του Ειρηνοδίκη να δεχτεί το πλοίο αντιλαμβανόμενο τον κίνδυνο για θαλάσσια ρύπανση, αρνήθηκε την μεθόρμισή του στους χώρους του. Έτσι η τράπεζα προσέφυγε ξανά στη Δικαιοσύνη ζητώντας μεταρύθμιση της προσωρινής διαταγής με την αναζήτηση άλλου χώρου για την μεθόρμιση του KALLIP.

Έτσι τώρα το Ειρηνοδικείο Πειραιά καλείται εκ νέου να αποφασίσει για αυτό το σοβαρό θέμα και το ερώτημα είναι τι θα επιλέξει τελικά. Να προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντα της τράπεζας ή το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών του Πειραιά;

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-1-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά