Logo

Πλαστά πτυχία: Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα κρίνει αν νοσηλεύτρια θα επιστρέψει 50.000 ευρώ



 
 

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα κρίνει αν νοσηλεύτρια που είχε προσληφθεί με πλαστό βαθμό απολυτηρίου λυκείου, θα πρέπει να επιστρέψει το ποσό των 50.000 ευρώ στο Δημόσιο.

Η υπόθεση συζητήθηκε σήμερα από την Ολομέλεια σε μείζονα σύνθεση, και αναμένεται να αποτελέσει "πιλότο" για τους καταλογισμούς που έχουν επιβληθεί σε ανάλογες υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων που προσλήφθηκαν με πλαστά πτυχία.

Αρχικά το Δημόσιο καταλόγισε στη νοσηλεύτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το ποσό των 179.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο των αποδοχών που έλαβε επί 17 χρόνια μέχρι την ημέρα της απόλυσής της. Στην συνέχεια, το Δημόσιο, επικαλούμενο την αρχή της δίκαιης ισορροπίας, μείωσε το ποσό του καταλογισμού στις 50.000 ευρώ που πρέπει να επιστρέψει η νοσηλεύτρια.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ο επίτροπος Επικρατείας Αντώνιος Νικητάκης εισηγήθηκε να απορριφθεί η αίτηση ακύρωσης κατά της καταλογιστικής πράξης σε βάρος νοσηλεύτριας, με την οποία το ελληνικό Δημόσιο ζητά να επιτρέψει όλο το ποσό των αποδοχών της που είχε λάβει από την ημέρα διορισμού της έως την ημέρα κατά την οποία απολύθηκε.

Η νοσηλεύτρια έχασε τη δουλειά της, όταν διαπιστώθηκε πως προσκομίσει παραποιημένο απολυτήριο Λυκείου κατά τον διορισμό της.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της υποστήριξε ότι η πλαστογραφία ανάγεται στο ότι ο απολυτήριος βαθμός, από «14,33» πλαστογραφήθηκε στο «20», χωρίς αυτό να έχει όμως επιπτώσεις στους συνυποψήφιους της, καθώς και αυτοί προσλήφθηκαν.

Επίσης, υποστήριξε πως το Δημόσιο με τον καταλογισμό των 50.000 ευρώ, στην ουσία απολαμβάνει την παροχή της εργασίας της επί 17 χρόνια, χωρίς να καταβάλει μισθούς.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Νικητάκης, ανέφερε ότι ορθά ερμηνεύτηκε η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και έγινε ο καταλογισμός των αποδοχών των 17 ετών στην νοσηλεύτρια.

Εξάλλου, ο συνήγορος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανέφερε ότι η ίδια η νοσηλεύτρια προκάλεσε τον παράνομο διορισμό της και έτσι σωστά έγινε ο καταλογισμός.

Η 35μελης Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση και αναμένεται να συμπαρασύρει ανάλογες περιπτώσεις καταλογισμού μισθών που έχουν γίνει σε εκατοντάδες δημοσίους υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί με πλαστά απολυτήρια Λυκείων ή πτυχία σχολών.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-2-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά