Logo

ΣτΕ: Συζητήθηκε η προσφυγή της Β. Θάνου και πρώην μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού



 
 

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση της πρώην πρόεδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου και των τέως μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ανεξάρτητης αρχής, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις με τις οποίες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους.
Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η κ. Θάνου, η τέως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Αννα Νάκου και τα μέλη της ανεξάρτητης αρχής Νικόλαος Ζευγώλης και Ιωάννης Παύλοβιτς, ενώ παρεμβάσεις έκαναν μεταξύ των άλλων οι αντικαταστάτες τους Ιωάννης Λιανός, Καλλιόπη Μπενετάτου, Μαρία-Ιωάννα Ράντου και Μαρία Ιωαννίδου.

Οι τέσσερις ζητούν να ακυρωθεί η έκπτωσή τους από τις θέσεις τους, υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του ασυμβιβάστου που καθιερώνεται με το νόμο 4623/2019 παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και της ελληνικής νομοθεσίας.

Παράλληλα, ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στο ενωσιακό δίκαιο, οι αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης με τις οποίες διορίστηκε πρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Ιωάννης Λιανός και αντιπρόεδρος η Καλλιόπη Μπενετάτου, ενώ αποπέμφθηκαν τα παλαιά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι δικηγόροι των τεσσάρων που αποπέμφθηκαν, υποστήριξαν ότι παραβιάζεται Ευρωπαϊκή Οδηγία και η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, έγινε εκτενής αναφορά στα νομολογιακά δεδομένα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον ισχυρισμό ότι δεν παρέχουν δυνατότητα κυβερνητικής παρέμβασης κατά την διάρκεια της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ακόμη, ανέφεραν ότι η πρόωρη παύση της 5ετούς θητείας των μελών του παλαιού ΔΣ είναι αντίθετη στο δημόσιο συμφέρον, καθώς δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση κατά την διάρκεια της θητείας τους και ζήτησαν να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίθετη θέση διατύπωσαν οι συνήγοροι των παρεμβαινόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας πως 5 μέλη του παλιού ΔΣ είχαν κομβικές πολιτικές θέσεις, καθώς ήταν σύμβουλοι υπουργών, κάτι που δεν τους επέτρεπε να είναι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Επίσης, έθεσαν θέμα ανεξαρτησίας, αμεροληψίας και διαφάνειας, καθώς δεν μπορεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να συμμετέχουν πρόσωπα με πολιτική ιδιότητα, όπως είναι οι σύμβουλοι υπουργών.

Ο συνήγορος του Δημοσίου υποστήριξε ότι κρίθηκε σκόπιμο και αναγκαίο να αντικατασταθούν τα μέλη του ΔΣ της Επιτροπής Ανταγωνισμού για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται στο ότι είναι «κομβικά πρόσωπα» σε θέσεις ευθύνης, τα οποία όμως είχαν παράλληλα και πολιτικές θέσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κ. Θάνου η οποία διετέλεσε άμισθος νομικός σύμβουλος του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ συνεδρίασε με πρόεδρο την αντιπρόεδρο, Μαίρη Σάρπ και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Εμμανουηλίδη. 

Η κ. Θάνου ήταν παρούσα καθ΄ όλη την διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επιφυλάχθηκε για την έκδοσης της απόφασης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-2-2020 από directNEWS.gr

 

 


Τελευταία Δικαστικά