Logo

Δίκη για τα «Στημένα»: Τι κατέθεσαν οι Πέτρος Κωνσταντινέας και Βασίλης Γκαγκάτσης 
 

Με τις καταθέσεις του  πρώην προέδρου της ΕΠΟ,  Βασίλη Γκαγκάτση και του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Πέτρου Κωνσταντινέα συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη, η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων των 28 κατηγορουμένων για τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες την περίοδο 2012-2014. 

Σοβαρές αποκαλύψεις με συγκεκριμένα παραδείγματα από την περίοδο που ήταν διαιτητής, έκανε κατά την κατάθεσή του στη δίκη για τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο, ο Πέτρος Κωνσταντινέας.

Συγκεκριμένα, για τον αγώνα Ξάνθη - Ολυμπιακός, τον Ιανουάριο του 2012, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέδεσε ξεκάθαρα την απομάκρυνση του Κύρου Βασσάρα από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας (ΚΕΔ), με το αποτέλεσμα του παιχνιδιού που έφερε νικήτρια την ομάδα της Θράκης. 

Ο κ. Κωνσταντινέας περιέγραψε συνάντηση που είχε με τον εκ των κατηγορουμένων νομικό σύμβουλο της ΕΠΟ, Θεόδωρο Κουρίδη, παραμονές του αγώνα:  «Την Παρασκευή με πήρε ο Κουρίδης και μου είπε ότι θα έρθει να πάρει κάτι παξιμάδια από το αρτοποιείο μου. Δεν είχαμε ποτέ καμία επαφή. Μου είχε πει ο πρόεδρος μου, ο (Άρης) Σταθόπουλος (επίσης κατηγουρούμενος πρώην αντιπρόεδρος της ΕΠΟ), ότι ο Κουρίδης ήταν πολύ καλός συνεργάτης του. Πήγαμε στον φούρνο, κοίταγε το μαγαζί, μου είπε ότι ο Σταθόπουλος δεν ήξερε ότι ήταν εκεί, παίρνει τα παξιμάδια του, που του τα έκανα και δώρο, ήμασταν όρθιοι έξω από το μαγαζί μου, με ανοιχτό το πορτμπαγκάζ. Μου είπε "πρόσεχε το παιχνίδι επάνω, κοίταξε τι θα κάνεις πάνω, για το παιχνίδι πρέπει να νικήσει ο Ολυμπιακός". Μου είπε ακόμη ότι ο Βασσάρας είναι τελειωμένη υπόθεση από την ΚΕΔ και θα φύγει».

Όπως εξήγησε ο πρώην διαιτητής, ο Κουρίδης, επισημαίνοντας ότι σε εκείνη την αγωνιστική, ο Παναθηναϊκός, μια ομάδα με μικρότερο μπάτζετ, πέρασε μπροστά στη βαθμολογία, ο Κουρίδης του έλεγε ξεκάθαρα να παρέμβει υπέρ του Ολυμπιακού και εκείνος του απάντησε ότι αυτά δεν γίνονται. Είπε επίσης ότι ο κ. Βασσάρας άλλαξε το σύστημα της διαιτησίας και γι' αυτό αποφάσισαν να τον εξαφανίσουν και ότι στην ουσία, «το "πρόσεξε το παιχνίδι στην Ξάνθη" που του είπε ο Κουρίδης, ήταν να προσέξει και ο ίδιος γιατί αυτοί δεν παίζουν. Μιλούσε ξεκάθαρα για τον Ολυμπιακό. Πρόσεξε στην Ξάνθη, πρέπει να κερδίσει ο Ολυμπιακός», μου είπαν.

Όπως πρόσθεσε ο μάρτυρας, σε συνάντηση του με τον Σταθόπουλο, την επόμενη μέρα, έγινε ο εξής διάλογος:

Σταθόπουλος: Κοίταξε, έχουν φτιάξει τα πράγματα (με τον Μαρινάκη), πρέπει να νικήσει ο Ολυμπιακός.

Κωνσταντινέας: Θα παίξω αυτό που θα δω.

Σταθόπουλος: Πέτρο πρόσεξε".

Μετά το παιχνίδι με την Ξάνθη, όπου κέρδισε η Ξάνθη, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δέχτηκε ασυνήθιστο τηλεφώνημα από τον Κύρο Βασσάρα που βρισκόταν στο εξωτερικό και αντιλήφθηκε την ταραχή του. «Ο Βασσάρας μου είπε ότι με έχουν πρήξει στα τηλέφωνα και το τηλεφώνημα μου φάνηκε πολύ περίεργο, από τη στιγμή που ακόμα δεν είχε δοθεί η έκθεση του παρατηρητή για το παιχνίδι, επειδή ο Βασσάρας μας είχε απαγορεύσει να τον παίρνουμε τηλέφωνο πριν πάρει τις εκθέσεις των παρατηρητών με τις βαθμολογίες μας. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η απομάκρυνση του Βασσάρα από την ΚΕΔ», εκτίμησε ο κ. Κωνσταντινέας. 

Στη συνέχεια, περιέγραψε την επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό που ισοπέδωσε το αρτοποιείο του στην Καλαμάτα, συνδέοντας το περιστατικό με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το οποίο επίσης συνέδεσε με τη διαιτησία του στο ματς Ξάνθη - Ολυμπιακός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα, ο μάρτυρας είπε ότι μετά το εν λόγω παιχνίδι, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μεσσηνίας (και πρώην αντιπρόεδρος) Σταθόπουλος, του ζήτησε να παραιτηθεί, λέγοντας, "πιέζομαι από πάνω". «Εννοούσε την ομάδα του Ολυμπιακού, αφού μου είπε μετά το παιχνίδι πάνω, "θέλουν το κεφάλι σου"».

Σημείωσε μάλιστα με έμφαση ότι «ουδέποτε πρόεδρος ΕΠΣ έχει ζητήσει παραίτηση διαιτητή του, πόσο μάλλον προτού έχει στα χέρια του την έκθεση του παρατηρητή». 

Περιέγραψε δε τον Σταθόπουλου στη συνάντησή τους ταραγμένο και πάρα πολυ φιοβρισμένο

Η κατάθεση του Βασίλη Γκαγκάτση

Ο κ. Γκαγκάτσης που ήταν υποψήφιος για την προεδρία της ΕΠΟ και στις εκλογές του 2012, υποστήριξε ότι δεν έχει προσωπική άποψη για το πως καταρτίστηκαν οι πίνακες διαιτησίας την περίοδο 2012-2013

Στην κατάθεσή του, ο πρώην διεθνής διαιτητής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ) την επίμαχη περίοδο, ο Κύρος Βασσάρας είχε περιγράψει όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής της 13ης Αυγούστου 2012, όταν υποτίθεται ότι τα πέντε μέλη της θα συνεδρίαζαν για την κατάρτιση των πινάκων των διαιτητών όλων των κατηγοριών, αλλά τελικά οι πίνακες ήταν έτοιμοι πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

Σε ερώτηση γιατί επεδίωξε ο κ. Μώραλης να τον πείσει να μην κατεβεί στις εκλογές, όπως φαίνεται σε καταγεγραμμένη συνομιλία, ο κ. Γκαγκάτσης απάντησε: «Δεν μου συνέστησε να μην κατέβω, είχα πει ότι αν θα δηλώσω υποψηφιότητα δεν θα κάνω πίσω. Υποστήριζε την υποψηφιότητα μου, την ήθελε, πίστευε σε μένα, αλλά προφανώς επειδή ήταν εκπρόσωπος του Ολυμπιακού. Άλλα θα ήθελε η ιδιοκτησία του Ολυμπιακού».

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, αρνήθηκε ότι είπε ποτέ πως«ο Ολυμπιακός θα στήριζε την υποψηφιότητα Σαρρή. Με τον Μώραλη έγινε μια κουβέντα, ήμασταν φίλοι τότε, υποστήριζε την υποψηφιότητα μου. Δεν έδωσα ποτέ λεφτά, προκειμένου να εκλεγώ, ούτε σε Ενώσεις ούτε πουθενά. Κατέβηκα το 2001, το 2004, το 2008, με την συντριπτική πλειοψηφία των Ενώσεων.

Σε ερώτηση για το αν γνωρίζει περιστατικά με βάση τα οποία ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης είχε ενεργό συμμετοχή στην εκλογή του Δ.Σ. της ΕΠΟ σε βάρος του, απάντησε: «Δεν γνωρίζω συγκεκριμένα αν υπήρχαν μεθοδεύσεις για να μην εκλεγώ. Αν ήξερα θα τα είχα καταγγείλει. Ο Παλάσκας της ΕΠΣ Καρδίτσας μου είχε πει ότι οι διαιτητές του δεν ορίζονται, γι' αυτό και τού είχαν ζητήσει να πάρουν μεταγραφή σε άλλη Ένωση».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο κ. Γκαγκάτσης σχολίασε τη χρήση του VAR στους ποδοσφαιρικούς αγώνες: «Στην Ευρώπη έχουν αποδεχτεί ότι το λάθος του διαιτητή είναι μέρος του παιχνιδιού, όπως το λάθος ενός αμυντικού. Εσχάτως, η FIFA θεώρησε ότι πρέπει να περιορίσει αυτά τα λάθη και έβαλε την ενδοσυνεννόηση στους διαιτητές, έβαλε και το VAR. Αλλά έχουμε παράπονα και πιστεύω ότι θα γίνουμε η αφορμή να απαξιωθεί παγκοσμίως το VAR». 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-2-2020 από directNEWS.gr πηγή: efsyn.gr


Τελευταία Δικαστικά