Logo

Μετ' εμποδίων η δίκη της συζύγου Στουρνάρα για τη σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ



 
 

Απορρίφθηκαν σήμερα, Πέμπτη, από το Ε Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών οι ενστάσεις ακυρότητας και παραγραφής των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνται η σύζυγος του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου και η πρώην Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, για την υπόθεση της  απευθείας ανάθεσης του συνεδρίου eHealth Forum 2014 από το ΚΕΕΛΠΝΟ στην εταιρία της πρώτης κατηγορούμενης.

Η πρώην Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου για παράβαση καθήκοντος και η κυρία Λίνα Νικολοπούλου για ηθική αυτουργία, καθώς η εταιρεία της έλαβε με απευθείας ανάθεση το συνέδριο eHealth Forum 2014 από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εναντίον τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento αναφορικά με την απευθείας ανάθεση στην εταιρία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα Mindwork Business Solutions του συνεδρίου eHealth Forum το οποίο είχε προϋπολογισμό 713.000 ευρώ.

Η εφημερίδα είχε αποκαλύψει το πόρισμα στο οποίο αποτυπώνονταν οι παράτυπες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προκειμένου η εταιρία της Λίνας Νικολοπούλου να αναλάβει, με απευθείας ανάθεση τη διοργάνωση του eHealth forum 2014, μετά από υπουργική απόφαση του Άδωνη Γεωργιάδη.

Κατά την ακροαματική διαδικασία οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορούμενων κατέθεσε ένσταση ακυρότητας του κλητήριου θεσπίσματος, ζήτησαν την αποβολή των νομικών εκπροσώπων του Δημοσίου, ενώ επέμεινε ότι το κατά το κατηγορητήριο αδίκημα τόσο της φυσικής όσο και της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος έχει παραγραφεί.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των συνηγόρων υπεράσπισης της Λίνας Νικολοπούλου και της Χριστίνας Παπανικολάου αν και η ανάθεση του συνεδρίου από το ΚΕΕΛΠΝΟ στην εταιρία Mindwork Business Solutions έγινε τον Απρίλιο του 2014, βασίστηκε σε προγενέστερη απόφαση (Δεκέμβριος 2013) του τότε υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη. Υποστήριξαν πως χρόνος τέλεσης του φερόμενου αδικήματος νοείται η ημέρα που ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέστησε με την απόφασή του υπεύθυνο για τη διοργάνωση του eHealth Forum το ΚΕΕΛΠΝΟ και ως εκ τούτου λόγω του γεγονότος ότι από τότε έχει παρέλθει πενταετία, τα πιθανά αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Επίσης, η υπεράσπιση επέμεινε στην ακυρότητα του κλητηρίου θεσπίσματος, προκαλώντας την αντίδραση του Εισαγγελέα της Έδρας και την ερώτηση του γιατί δεν κατήγγειλαν την ακυρότητα νωρίτερα και περίμεναν την ακροαματική διαδικασία...

«Θέλαμε να δικαστούμε» απάντησε από την πλευρά της υπεράσπισης ο Σπύρος Μουζακίτης.

Κατά την υποβολή των ενστάσεων, η πρόεδρος του δικαστηρίου σχολίασε:

«Κι είπατε ότι θέλατε να δικαστείτε και στην ουσία, αν θυμάμαι καλά»...

Το δικαστήριο δέχθηκε να αποβληθούν οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου λόγω καθυστερημένης δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής.

Επίσης, εξαίρεσε τέσσερις από τους επτά μάρτυρες κατηγορίες, καθώς κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης είχαν εκτελέσει χρέη ανακριτικού υπαλλήλου.

Όμως απέρριψε τις υπόλοιπες ενστάσεις και διέκοψε τη δίκη για τη μεθεπόμενη Δευτέρα16 Μαρτίου, για να ξεκινήσουν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας.

 

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης για να καταθέσει ως συνήγορος υπεράσπισης της Λίνας Στουρνάρα και ο Σταμάτης Πουλής του πρώην ΚΕΛΠΝΟ (νυν ΕΟΔΥ).

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-3-2020 από directNEWS.gr Πηγή: Documento


Τελευταία Δικαστικά