Logo

Γιάννος Παπαντωνίου: Επικαλείται αδυναμία καταβολής εγγύησης ύψους 150.000 ευρώ για να αποφυλακιστεί



 
 

Λίγες εβδομάδες πριν εκπνεύσει το ανώτατο όριο των 18 μηνών προσωρινής κράτησης το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας είπε «ναι» στην αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους του Γιάννου Παπαντωνίου.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, δεν έχει αποφυλακιστεί, καθώς επικαλείται αδυναμία καταβολής της εγγύησης ύψους 150.000 ευρώ που του επιβλήθηκε, μεταξύ των άλλων όρων, από το δικαστικό συμβούλιο. 

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, συγκεκριμένα  με βούλευμά του έκανε δεκτή σχετική αίτηση του Γιάννου Παπαντωνίου και αντικατέστησε την προσωρινή του κράτηση με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης 150.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε Αστυνομικός Τμήμα της περιοχής κατοικίας του. 

Υπενθυμίζεαι, ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος στις 23 Οκτωβρίου 2018 μετά την απολογία του για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) προερχόμενου από μίζα 2,8  εκατ. ελβετικών φράγκων που κατά το κατηγορητήριο φέρεται να έλαβε για τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. 

Σε δηλωσή του ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιάννου Παπαντωνίου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, υποστηρίζει ότι ο εντολέας του αδυνατεί να βρει τα χρήματα της εγγύησης και για το λόγο αυτό εξακολουθεί να κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού.

Αναλυτικότερα, όλη η δήλωση του κ. Δημητρακόπουλου αναφέρει τα εξής: 

«Από την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 έχει εκδοθεί βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών (Πρόεδρος ο κ.Σεβαστίδης) κατόπιν σχετικής αιτήσεως του Γιάννου Παπαντωνίου, σύμφωνα με το οποίο γίνεται δεκτή η αίτησή του και αντικαθίσταται η προσωρινή του κράτηση με τους εξής περιοριστικούς όρους:

α) Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

β) Εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας του

γ) Καταβολή εγγύησης ύψους 150.000 ευρώ!!

Ο κύριος Γιάννος Παπαντωνίου παραμένει στις φυλακές, γιατί αδυνατεί να καταβάλει την εγγύηση. 

Στην περίοδο του δράματος τους κορωναϊού, όπου στις φυλακές οι συνθήκες κράτησης είναι εξαιρετικά δυσχερείς, η Πολιτεία μελετά τη λήψη εκτάκτων μέτρων για την πληθυσμιακή αποσυμφόρηση των φυλακών, μετά από 17 μήνες κράτησης του κυρίου Παπαντωνίου ηλικίας 71 ετών, με δεσμευμένη την κινητή και ακίνητη περιουσία του, η επιβολή αυτής της εξωφρενικής εγγύησης συνιστά κακοποίηση του ορθού δικανικού λόγου και συγχρόνως απόλυτη περιφρόνηση των ανθρωπιστικών αξιών.»

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-3-2020 από directNEWS.gr  


Τελευταία Δικαστικά