Logo

Προκαταρκτική εξέταση για ανύπαρκτους ελέγχους σε πολίτες που είναι σε καραντίνα



 
 

Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκαντζιάς προκειμένου να διερευνηθεί καταγγελία ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν διαθέτουν τις λίστες με τα ονόματα όσων έφθασαν από το εξωτερικό και υποχρεώθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, στη συμπρωτεύουσα.

Ο κ. Ζαρκαντζιάς ανέθεσε σε εισαγγελικό λειτουργό να διερευνήσει εάν ισχύουν τα περί αδυναμίας ελέγχων σε όσους βρίσκονται σε υποχρεωτική καραντίνα καθώς κάποιοι απ’ αυτούς φέρονται ότι ενδέχεται να είναι φορείς του κορονοϊού αλλά κυκλοφορούν στους δρόμους, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία.

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσε δημοσίευμα του GRTimes με βάση την καταγγελία για ένα ανδρόγυνο που επέστρεψε από τη Μεγάλη Βρετανία και δεν παραμένει σπίτι παρά την υποχρεωτική 14ήμερη απομόνωση στο σπίτι.

Από την πλευρά της η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Αικατερίνη Καραγιαννακίδου παρήγγειλε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης από την Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης για διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται η «παραβίαση μέτρων για πρόληψη ασθενειών από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων».

Οι αστυνομικοί καλούνται να λάβουν μαρτυρικές καταθέσεις αλλά και να προσκομιστεί αντίγραφο του εγγράφου που φέρεται ότι υπέγραψε το ζευγάρι, κατά την άφιξη του στο «Ελ. Βενιζέλος», βεβαιώνοντας ότι θα βρίσκεται σε καραντίνα για την αποτροπή ενδεχόμενης μετάδοσης του ιού.

Σύμφωνα με την καταγγελία του τοπικού ενημεεωτικού site της Θεσσαλονίκης, ο άνδρας και η γυναίκα ηλικίας περίπου 40 ετών έφτασαν την Παρασκευή 20 Μαρτίου στην Ελλάδα με απευθείας πτήση αεροσκάφους που μετέφερε φοιτητές από αγγλικά πανεπιστήμια. Στους επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης φέρεται ότι εντοπίστηκαν περίπου 20 κρούσματα. Με βάση την καταγγελία δεν παραμένουν στο σπίτι τους σε καραντίνα, αλλά βγάζουν βόλτες το ανήλικο παιδί τους, αδιαφορώντας για τα περιοριστικά μέτρα και την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Η εν λόγω συμπεριφορά έχει ήδη αναφερθεί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στους «ιχνηλάτες», στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα. Όμως, σύμφωνα με την καταγγελία, δεν διαθέτουν τη σχετική λίστα με όσους βρίσκονται σε υποχρεωτική καραντίνα. Μάλιστα οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι φέρονται να γίνονται μόνο στην Αθήνα ενώ δεν διενεργείται κανένας έλεγχος στη Θεσσαλονίκη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-3-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά