Logo

Εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τον κοροναϊό



 
 

Εγκύκλιο εξέδωσε σήμερα, Τρίτη, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ευαισθητοποιώντας τις εισαγγελικές αρχές όλης της χώρας για την αντιμετώπιση των αξιόποινων πράξεων εν μέσω των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό διάδοσης του κοροναϊού.

Ο κ. Πλιώτας καλεί τους εισαγγελικούς λειτουργούς να σχηματίζουν δικογραφίες για διάφορα αδικήματα, όπως αυτά της εκβίασης, της τοκογλυφίας αλλά και παραβάσεων των μέτρων που αφορούν τον περιορισμό μετακινήσεων και λειτουργίας καταστημάτων, με στόχο την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Με την παραγγελία του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητά από τους αρμόδιους εισαγγελείς να σχηματίζουν δικογραφίες τόσο για την παραβίαση του άρθρου 285 όσο και άλλων αδικημάτων όπως αυτόπου αφορά τις συγκοινωνίες. Μάλιστα, τονίζει στην παραγγελία του  ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί πρέπει να παρεμβαίνουν αδιακρίτως του υπαιτίου προσώπου, όταν αυτό παραβιάζει τα μέτρα της Πολιτείας για την αποφυγή της μετάδοσης του θανατηφόρου ιού.

Η εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Διαβάστε την παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα:

«Επανέρχομαι για να επισημάνω, την αξία και την ανάγκη εγρήγορσης και συνεχούς παρέμβασής σας όταν αδιακρίτως του υπαιτίου προσώπου, παραβιάζονται να νόμιμα μέτρα που είτε έχουν ήδη διαταχθεί είτε θα διατάσσονται, σχετικώς με την καταπολέμηση και την διάδοση της νόσου του κοροναϊού, εν όψει και της πρόβλεψης, πρωτίστως του άρθρου 285 του ΠΚ, με τίτλο παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Αυτονόητα, η έρευνα και η δίωξη, θα καταλαμβάνουν, εφόσον τα προκύπτοντα πραγματικά περιστατικά, του ιστορικού γεγονότος, εμπίπτουν στην νομοτυπική υπόσταση εκτός της προναφερόμενης πράξης και στην όμοια, άλλων αξιόποινων πράξεων συρρεουσών αληθώς ή κατ’ιδέα με αυτή, όπως τοκογλυφία της παραγράφου 1 του άρθρου 404 ΠΚ, εκβίασης, εγκλημάτων κατά συγκοινωνίας, κλπ και τις πράξεις αυτές».

Τι προβλέπει ο νόμος για την αποτροπή διάδοσης ασθενειών

Υπενθυμιζεται πως με βάση το άρθρο 285 ΠΚ περί αποτροπής μετάδοσης ασθενειών:

  • Τιμωρείται με φυλάκιση (δηλαδή έως 5 ετών) και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.
  • Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.
  • Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 31-3-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά