Logo

Θεσσαλονίκη: Διακόπηκε η δίκη για τα ναρκωτικά στην πανεπιστημιούπολη - Ελεύθεροι οι προφυλακισμένοι



 
 

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 28 προφυλακισμένοι, μέλη κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών που λειτουργούσε στην πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αποφάσισε τη διακοπή της δίκης για την 1η Σεπτεμβρίου, λόγω των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό, ενώ αντικατέστησε την προσωρινή κράτηση 28 κατηγορουμένων που λήγει στις 11 Ιουνίου, με περιοριστικούς όρους.

Για την υπόθεση έχουν παραπεμφθεί σε δίκη συνολικά 60 κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι 28 προσωρινά κρατούμενοι σε φυλακές της χώρας. Το ανώτατο όριο της 18μηνης προφυλάκισής τους συμπληρωνόταν στις 11 Ιουνίου.

Με δεδομένη την απόφαση διακοπής και ενόψει της συμπλήρωσης του 18μηνου της προφυλάκισης, το δικαστήριο αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι με τους περιοριστικούς όρους της καταβολή χρηματικής εγγυοδοσίας ύψους 4.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της αυτοπρόσωπης εμφάνισής τους δύο φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα κατοικίας τους.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία και με σχετική εισήγηση του Εισαγγελέα της Έδρας.

Η δικαστής που μειοψήφησε διατύπωσε την άποψη ότι η δίκη θα έπρεπε να αναβληθεί και αφού οριστεί νέα δικάσιμος να διεξαχθεί στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δικαστών στον Φοίνικα Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο προχώρησε στη διακοπή της δίκης μετά από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι επεσήμαναν πως δεν μπορούν να τηρηθούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα προστασίας από την πανδημία στο ακροατήριο.

Το αίτημα υποστήριξε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας, ο οποίος επικαλέστηκε τις σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Η δίκη είχε ξεκινήσει τυπικά στις αρχές του προηγούμενου μήνα, αλλά διεκόπη για σήμερα λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κοροναϊού.

Ας σημειωθεί πως το δικαστήριο διέταξε όπως και στην προηγούμενη δικάσιμο, να μην γίνει η μεταγωγή των κρατουμένων στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από πολύμηνες έρευνες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης το Δεκέμβριο του 2018 με τη σύλληψη των φερόμενων ως μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Ως ηγετικά στελέχη εμφανίζονται Αλβανοί ενώ στη διακίνηση συμμετείχαν αραβικής καταγωγής άτομα.

Για την ταυτοποίησή τους, οι διωκτικές αρχές χρησιμοποίησαν το μέτρο της φωτογράφισης και βιντεοσκόπησης με τεχνικά μέσα για να αποτυπώσουν τη διακίνηση χασίς. Μέσω του πλούσιου φωτογραφικού και βιντεοληπτικού υλικού που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, οι αστυνομικοί κατέγραψαν επί 57 ημέρες τις καθημερινές κινήσεις των εμπλεκόμενων προσώπων εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα, ημερησίως φαίνεται ότι πραγματοποιούνταν 500 αγοραπωλησίες ναρκωτικών με την τιμή πώλησης να διαμορφώνεται σε 5 ευρώ ανά αυτοσχέδιο τσιγάρο ή γραμμάριο και τον «τζίρο» να φτάνει τις 570.000 ευρώ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-5-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά