Logo

Ρόδος: Αποζημίωση 150.000 ευρώ από επιχειρηματία σε ιδιοκτήτες κατοικίας που κάηκε από φωτιά σε φορτηγό



 
 

Ποσό που συνολικά υπερβαίνει  τα 150.000 ευρώ επιδίκασε δικαστήριο ως αποζημίωση στους ιδιοκτήτες κατοικίας που κάηκε ολοσχερώς όταν ξέσπασε φωτιά σε φορτηγό, το οποίο ήταν σταθμευμένο κοντά στο ακίνητο.

Την αποζημιώση καλείται να καταβάλει ο επιχειρηματίας στην εταιρεία του οποίου ανήκε το φορτηγό που τυλίχθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα η φωτιά να επεκταθεί και στο σπίτι που βρισκόταν κοντά. . 

Το περιστατικό έλαβε χώρα πριν τρία χρόνια στη Ρόδο και η απόφαση εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο του νησιού, στο οποίο προσέφυγαν οι ιδιοκτήτες του σπιτού που καταστράφηκε. 

Για την υπόθεση και την δικαστική απόφαση η εφημερίδα "Η Ροδιακή" αναφέρει σε ρεπορτάζ της τα εξής: 

Ποσό άνω των 150.000 ευρώ θα καταβάλει επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή μας, επειδή πριν από τρία χρόνια φορτηγό της εταιρείας του άρπαξε φωτιά από την οποία κάηκε ολοσχερώς το σπίτι συμπολίτη μας!

Αυτό τουλάχιστον αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου στο οποίο ο συμπολίτης μας προσέφυγε δια του δικηγόρου του κ. Φώτη Ρωμαίου καταθέτοντας αγωγή (αποζημίωσης από αδικοπραξία και πλαγιαστικώς αποζημίωσης από ασφαλιστήρια σύμβαση).

Συγκεκριμένα, ο συμπολίτης μας κινήθηκε νομικά κατά της επιχείρησης στην οποία ανήκε το φορτηγό, του ιδιοκτήτη της αλλά και της ασφαλιστικής εταιρείας στην οποία ήταν ασφαλισμένο, ζητώντας να αποζημιωθεί για την περιουσία του που είχε χαθεί.

Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2017. Ο συμπολίτης μας μαζί με τη σύζυγό του διέμεναν στο σπίτι τους ως συνταξιούχοι που ήταν στην ευρύτερη περιοχή των Αφάντου. Το σπίτι ανήκε εξ αδιαιρέτου στη σύζυγο και στην αδελφή της και περίπου 300-400 μέτρα από αυτό υπήρχε η επιχείρηση στην οποία ανήκε το φορτηγό. Αυτό όπως και τα άλλα οχήματα της επιχείρησης βρίσκονταν εκεί

Ωστόσο ένα μεσημέρι του Ιούνη, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στο φορτηγό εκδηλώθηκε φωτιά η οποία έκαψε ξερά χόρτα και δέντρα γειτονικών εκτάσεων και έφτασε μέχρι και την κατοικία των δύο γυναικών, την οποία κατέκαψε ολοσχερώς.

Όπως ανέφερε στην αγωγή του ο συμπολίτης μας, «είχαν αντιληφθεί αμέσως την πυρκαγιά που ξέσπασε στην επιχείρηση και ειδοποίησαν αμελητί την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, ωστόσο καθυστερημένα κατέφθασε μόνο ένα όχημα της Πυροσβεστικής, το οποίο δεν κατάφερε να αποτρέψει την ολοσχερή καταστροφή της κατοικίας τους, καθότι η πυρκαγιά ήταν ήδη σε εξέλιξη και η φωτιά είχε ήδη εισχωρήσει σε αυτή».

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου συνέταξε μετά το συμβάν βεβαίωση πυρκαγιάς, στην οποία ανέφερε ότι η αρχική εστία της πυρκαγιάς ήταν ο αύλειος χώρος της επιχείρησης και βεβαίωνε την ολοσχερή καταστροφή της κατοικίας των συμπολιτών μας, των οικοσκευών που υπήρχαν εκεί καθώς επίσης και των προσωπικών αντικειμένων αυτών που διέμεναν μέσα.
Στη συνέχεια ορίστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου πραγματογνώμονας, στην έκθεση του οποίου αναφέρονταν όλες οι τεχνικές ελλείψεις που είχε το φορτηγό που κάηκε (έλλειψη ΚΤΕΟ

Σύμφωνα πάντα με την αγωγή, «μετά από τις παραπάνω διαπιστώσεις, ο πραγματογνώμονας εκτίμησε ότι στην περιοχή του κινητήρα-συστήματος εξαγωγής καυσαερίων του ελκυστήρα και έως το σημείο απόληξης της εξάτμισης του οχήματος (αριστερή πλευρά του οχήματος) και λόγω της ανεξέλεγκτης συγκέντρωσης υλικών που θα μπορούσαν να «αυταναφλεγούν» με την αύξηση της θερμοκρασίας στον περιβάλλοντα χώρο ή ερχόμενα σε επαφή με την εξάτμιση του αυτοκινήτου, δημιουργήθηκαν συνθήκες έναρξης της πυρκαγιάς με «αυτανάφλεξη».

Ο δε ακριβής χώρος αρχικής εστίας της πυρκαγιάς προσδιορίστηκε μεταξύ εδάφους-εγκλωβισμένων υλικών συσκευασίας-απορριμμάτων από τη θέση του οχήματος και του κινητήρα-εξάτμισης του οχήματος.

Ως δε αιτία πρόκλησης της πυρκαγιάς ήταν, σύμφωνα και με τις πληροφορίες που κατέθεσε ο οδηγός του οχήματος, ότι το όχημα είχε πραγματοποιήσει παράνομα δρομολόγιο πριν την ακινητοποίησή του, με αποτέλεσμα το σύστημα εξαγωγής του κινητήρα να αποκτήσει υψηλές θερμοκρασίες κανονικής λειτουργίας».

Μετά από όλα αυτά οι συμπολίτες μας κατέθεσαν την αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου ζητώντας να τους καταβληθεί περίπου το ποσό των 200.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχούσε στην τότε αξία του προκατασκευασμένου σπιτιού τους, στην αξία των προσωπικών τους αντικειμένων αλλά και όλων αυτών των οικοσκευών κ.α. αυτό περιείχε.

Το δικαστήριο με απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα, αποφάσισε να καταβληθεί από τον ιδιοκτήτη και την επιχείρηση το ποσό περίπου των 80.000 ευρώ στο ζευγάρι που διέμενε στο σπίτι, περίπου 40.000 ευρώ στη σύζυγο για τα προσωπικά αντικείμενα που είχε μέσα την ημέρα της φωτιάς και κάηκαν και περίπου 30.000 ευρώ στη συνδικαιούχο αδελφή της συζύγου (δηλαδή συνολικά 150.000 ευρώ) όλα με τους νόμιμους τόκους από την επίδοση της αγωγής έως και την πλήρη εξόφληση της.

Σημειώνεται πως κατά την εκδίκαση της υπόθεσης παραστάθηκε για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρείας του φορτηγού, για την οποία το δικαστήριο δεν επιδίκασε να καταβάλει κάποιο ποσό, ο δικηγόρος κ. Νίκος Σκορδίλης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-6-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά