Logo

Καθείρξεις μέχρι 12 έτη στη διοίκηση Αγροτικού Συνεταιρισμού για κομπίνα με το ΦΠΑ



 
 

Σε ποινές κάθειρξης μέχρι και 12 ετών, καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης πρώην στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορινού Πιερίας, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ με εικονικά τιμολόγια, ζημιώνοντας το Δημόσιο με 3,2 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση αφορά εικονικά τιμολόγια για δήθεν συναλλαγές με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης κατά το διάστημα 2001-2008. Οι φορολογικές αρχές διαπίστωσαν ότι κατά την επίμαχη περίοδο, εκτός από τις γνήσιες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ και Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων που υπέβαλαν αγρότες και ο Συνεταιρισμός συγκεντρωτικά στη ΔΟΥ Κατερίνης, είχαν υποβληθεί και εκατοντάδες αιτήσεις επιστροφών στο όνομα πραγματικών δικαιούχων ή ανύπαρκτων προσώπων.

Από την έρευνα είχαν βρεθεί 1.158 πλαστές αιτήσεις και 2.053 εικονικά τιμολόγια για συναλλαγές αγροτών που δεν έγιναν ποτέ.

Με βάση τις εικονικές αυτές συναλλαγές, εισπράχθηκαν από τους υπεύθυνους του Συνεταιρισμού 3.278.450 ευρώ, χωρίς τα χρήματα αυτά να δοθούν στους αγρότες.

Το δικαστήριο τιμώρησε με ποινές κάθειρξης 12 και 8 ετών τους κατά το επίδικο διάστημα πρόεδρο και αντιπρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορινού και κάθειρξη 8 ετών υπάλληλο του συνεταιρισμού.

Επίσης, σε κάθειρξη 10 ετών καταδικάστημαν δύο άτομα που εμφανίζονταν να εκπροσωπούν αγρότες.

Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις σε βάρος τους κατηγορίες για την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ, απάτη και πλαστογραφία σε βάρος του Δημοσίου. Υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν για την απάτη που είχε τελεστεί σε βάρος του Δημοσίου.

Το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση και οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-6-2020 από directNEWS.gr

 


Τελευταία Δικαστικά