Logo

Γιατί ο εισαγγελέας δεν ασκεί κακουργηματική δίωξη κατά στελεχών της Πυροσβεστικής για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι



 
 

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Νίκος Σπυρόπουλος, είπε "όχι" στο αίτημα του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς του Ιουλίου του 2018 στο Μάτι για άσκηση συμπληρωματικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος ορισμένων εκ των 20 κατηγορουμένων στην υπόθεση που έως τώρα αντιμετωπίζουν πλημμεληματικές κατηγορίες. 

Ο εισαγγελικός λειτουργός μελέτησε τη δικογραφία σε συνδυασμό με το αίτημα του ανακριτή για την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης για το αδίκημα της κακουργηματικής έκθεσης σε κίνδυνο κατά εμπλεκομένων κυρίως από την Πυροσβεστική και έκρινε ότι  δεν μπορεί να αποδοθεί αυτή η κατηγορία. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, απαιτεί δόλο, υπό την έννοια της αποδοχής του δράστη του ενδεχόμενου θανατηφόρου αποτελέσματος.

Ο κ. Σπυρόπουλος θεωρεί ότι  το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βάρος μελών της Πυροσβεστικής προϋποθέτει πως τα εμπλεκόμενα μέλη του Σώματος είχαν αποδεχθεί ως ενδεχόμενο των ενεργειών τους τον θάνατο ανθρώπων, κάτι, που όπως τονίζει,  δεν προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας.

Όπως σημειώνει στη δικογραφία υπάρχουν καταθέσεις κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι μίλησαν για τον αγώνα που έδωσαν οι πυροσβέστες προκειμένου, με αυτοθυσία, να τους βγάλουν από τις φλόγες. Πολλοί, δε, αναφέρονται στον κίνδυνο που αντιμετώπισαν τα μέλη της Πυροσβεστικής μέσα στις φλόγες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Σπυρόπουλος υπογραμμίζει πως  για κάποιους από εκείνους που περιλαμβάνονταν στο αίτημα του ανακριτή η πυρκαγιά στο Μάτι, που κόστισε 102 ζωές, σήμανε το τέλος της καριέρας τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αίτημα του ανακριτή υποβλήθηκε πριν λίγες ημέρες με την επίκληση νεότερων στοιχείων που συνέλλεξε ο δικαστικός λειτουργός.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι  στον σχετικό φάκελο που διαβίβασε στην Εισαγγελία περιλαμβάνονταν κάποιες καταθέσεις και μία πραγματογνωμοσύνη, στοιχεία που φαίνεται να ήταν ήδη γνωστά στους εισαγγελείς που διενήργησαν την προκαταρκτική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά, πριν ακόμα ασκήσουν την ποινική δίωξη. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-7-2020 από directNEWS.gr

 


Τελευταία Δικαστικά