Logo

Μάτι: Δεύτερο "όχι" από την Εισαγγελία στο αίτημα του ανακριτή για δίωξη σε βαθμό κακουργήματος



 
 

Δεύτερο "όχι" είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας στο αίτημα του 6ου τακτικού ανακριτή, Αθανάσιου Μαρνέρη για άσκηση συμπληρωματικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους στον Ιούλιο του 2018 102 άνθρωποι.

Ο κ. Μαρνέρης στο σχετικό έγγραφό του προς τις εισαγγελικές αρχές ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Σε κάθε περίπτωση έχουν προκύψει και νέα στοιχεία που δικαιολογούν τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της θανατηφόρας έκθεσης κατά συρροή καθώς και του αδικήματος της έκθεσης της από την οποία προκλήθηκαν στους παθόντες βαριές σωματικές βλάβες».

Η συμπληρωματική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος θα αφορούσε κυρίως αξιωματικούς της Πυροσβεστικής και ενδεχομένως στελέχη της πολιτικής προστασίας  και θα τους απέδιδε δόλο  για τις ζωές που χάθηκαν και για τις βαριές σωματικές βλάβες που υπέστησαν διασωθέντες.

Ο κ. Μαρνέρης είχε στείλει για πρώτη φορά ανάλογο αίτημα στις 17 Ιουνίου 2020. Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας και συγκεκριμένα ο εισαγγελέας, Νίκος Σπυρόπουλος, είχε απορρίψει το αίτημα του ανακριτή με βασικό επιχείρημα ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προκύπτει  ότι τα εμπλεκόμενα στελέχη της Πυροσβεστικής ή ενδεχομένως της Πολιτικής Προστασίας (12 άτομα συνολικά) είχαν αποδεχθεί ως ενδεχόμενο των ενεργειών τους τον θάνατο ανθρώπων ή τον βαρύ τραυματισμό τους, προϋπόθεση για να τους αποδοθεί δόλος και άρα αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος. 

 Ο ανακριτής επανήλθε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου με νέο αίτημα εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος θεωρεί πως στοιχειοθετείται δόλος. Στο νέο έγγραφό του τονίζει ότι τα όσα έπραξαν  συγκεκριμένοι αξιωματικοί πυροσβέστες και υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας (συνολικά 12 άτομα) δεν εντάσσονται σε αδικήματα από αμέλεια –δηλαδή πλημμελήματα– αλλά πως στοιχειοθετούν κακουργήματα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ευάγγελος Ιωαννίδης, χρέωσε τη δικογραφία και τη μελέτη του νέου αιτήματος του κ. Μαρνέρη  στην εισαγγελέα, Σαπφώ Κατσανάκη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με τον κ. Σπυρόπουλο. Ότι, δηλαδή, από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προκύπτουν ενδείξεις για να στοιχειοθετηθεί δόλος  για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και συνεπώς δεν μπορεί να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-8-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά