Logo

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό στους 7 του "διευθυντηρίου" - Την εξαίρεση του δικαστηρίου ζήτησε ο Γ. Λαγός [φωτο]



 
 

Αίτημα εξαίρεσης όλης της σύνθεσης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής υπέβαλλε τη Δευτέρα ο ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός, λέγοντας:  «Θεωρώ ότι υπάρχει προκατάληψη απέναντί μας. Μέχρι και ο πρωθυπουργός σας έχει πιέσει για την απόφασή σας» 

Το αίτημα του Γιάννη Λαγού υποβλήθηκε αφού το δικαστήριο ανακοίνωσε την ετυμηγορία του επί των ελαφρυντικών. 

Σύμφωνα με την απόφαση δεν αναγνωρίστηκε κάποιο ελαφρυντικό στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής, δηλαδή στα μέλη του "διευθυντηρίου" και συγκεκριμένα στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Γιάννη Λαγό, Ηλία Κασιδιάρη, Γιώργο Γερμενή, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Ηλία Παναγιώταρο, Χρήστο  Παππά για τους οποίους μετά από αυτή την εξέλιξη οι ποινές κάθειρξης αναμένεται να κυμανθούν από τα 5 έτη έως τα 15 έτη. 

Δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και στους: Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο και Δημήτρη Κουκούτση, για τους οποίους η ποινή αναμένεται ότι θα κυμανθεί  από πέντε έως δέκα χρόνια.

Παράλληλα, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει τα εξής ελαφρυντικά: 

Της μετεφηβικής ηλικίας στους: Αναδιώτη, Τσακανίκα, Χρυσαφίτη, Αγριογιάννης, Ευγενικός, Μαρίας, Παπαδόπουλος, Χατζηδάκης

Της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς στους: Δήμου, Σκάλκο, Αλεξόπουλο και Μπούκουρα

Της ειλικρινούς μεταμέλειας στον: Μίχο

Του πρότερου σύννομου βίου: στον Αρβανίτη.

Καταδικασθέντες για τη δολοφονία Φύσσα 

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικό στους Πατέλη, Καζαντζόγλου, Αγγο, Κομιανό, Κορκοβίλη, Μιχάλαρο, Σταμπέλο, Τσαλίκη, Θ. Τσόρβα και Ν. Τσόρβα, οι οποίοι για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση με την αναμενόμενη ποινή τους να κυμαίνεται από πέντε έτη έως δέκα έτη συν την ποινή  που θα επιβληθεί για συνέργεια στην ανθρωποκτονία.

Όπως προαναφέραμε, το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικό μόνο για τους Αναδιώτη, Τσακανίκα, Χρυσαφίτη (μετεφηβικής ηλικίας) και Δήμου, Σκάλκο (μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς), οι οποίοι για το αδίκημα της ένταξης θα αντιμετωπίσουν ποινές  από ένα έτος έως πέντε έτη συν τις ποινές για τα υπόλοιπα αδικήματα για τα οποία κρίθηκαν ένοχοι. .

Καταδικασθέντες για την επίθεση στο Κ.Κ.Ε.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικό στους  Αντωνακόπουλο, Καστρινό και Πανταζή, για τους οποίους οι ποινές αναμένεται να κυμανθούν από πέντε έτη έως δέκα έτη για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Αντίθετα, όπως προαναφέραμε, το δικαστήριο αναγνώρισε στον Χατζηδάκη  το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και θα του επιβληθεί ποινή από ένα έτος έως πέντε έτη για το ίδιο αδίκημα

Καταδικασθέντες για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες

Σε τρεις από τους τέσσερις που κρίθηκαν ένοχοι  για την απόπειρα ανθρωποκτονίας με θύματα Αιγύπτιους αλιεργάτες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Πρόκειται, όπως προαναφέραμε για τους Ευγενικό, Μαρία και Παπαδόπουλο, που οι ποινές τους αναμένεται να κυμανθούν  από ένα έτος έως πέντε έτη για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης συν την ποινή κάθειρξης που θα τους επιβληθεί για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Αντίθετα, το διακστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικό  στον πρώην πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, Τάσο Πανταζή, και θα αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης.

Το αίτημα εξαίρεσης - Διόρισε νέο δικηγόρο ο Γιάννης Λαγός

Ο Γιάννης Λαγός λαμβάνοντας το λόγο είπε:  Θέλω να καταθέσω αίτημα εξαίρεσης ολόκληρου του δικαστηρίου επειδή υπάρχει καταπάτηση του τεκμηρίου της αθωότητας, καθώς και άμεση και έμμεση παρέμβαση από τον πρωθυπουργό της χώρας, οι οποίοι σας πίεσαν, και θα εισφέρω στοιχεία ως προς αυτά.

Πρόεδρος: Μπορείτε να εξειδικεύσετε τα στοιχεία;

Λαγός: Θα τα εξειδικεύσει ο συνήγορός μου

Πρόεδρος: Εδώ είναι ο συνήγορός

Λαγός: Θα διορίσω νέον, τον κύριο Κωνσταντίνο Πλεύρη

Πρόεδρος: Σε μισή ώρα να είναι εδώ

Έτσι το δικαστήριο  διέκοψε για μισή ώρα προκειμένου να προσέλθει ο Κ. Πλεύρης και να εξειδικεύσει τα στοιχεία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Λαγός διευκρίνισε ότι εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του και όχι άλλους συγκατηγορουμένους του.

Τι είπε στην αγόρευσή του ο Κ. Πλεύρης - Δεν ζητείται η εξαίρεση της εισαγγελέως

Με την επάνοδο του δικαστηρίου, γύρω στις 11:10,  ο Κωνσταντίνος Πλεύρης διευκρίνησε πως ο εντολέας του  ζήτησε να εξαιρεθούν μόνο οι τακτικοί και αναπληρωματικοί δικαστές της σύνθεσης  και να παραμείνουν στις θέσεις τους η εισαγγελέας και ο αναπληρωτής εισαγγελέας. 

Αναλυτικότερα, ο κ. Πλεύρης, αναπτύσσοντας το αίτημα του Γιάννη Λαγού είπε: 

«Ερχόμενος στο Δικαστήριό σας, νόμιζα ότι έρχομαι σε δικαστήριο της Γαλλικής Επαναστάσεως όπου υπήρχαν πλήθη έξω από τις αίθουσες και αποδοκίμαζαν εκείνους που υπερίσπηζαν τους κατηγορουμένους. Ελπίζω το δικαστήριό σας να εγγυηθεί τη σωματική μου ακεραιότητα.

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ορίζει ότι άπαντες οι κατηγορούμενοι έχουν το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να υπάρξει αμετάκλητη απόφαση. Περαιτέρω, δεσμεύει όλες τις δημόσιες αρχές, τους δημότες και τους δημοσιογράφους να μην αναφέρουν τον κατηγορούμενο ως ένοχο. Ολα αυτά υπό την ανοχή του δικαστηρίου σας έχουν παραβιαστεί.

Υπάρχει ένας επηρεασμός του δικαστηρίου σας, ο οποίος έχει γίνει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας -η οποία απεφάνθη ότι μίλησε η Δημοκρατία- από όλα τα πολιτικά κόμματα και από όλα τα ΜΜΕ. Αυτός ο αυτός ο επηρεασμός μας δημιουργεί την εντύπωση ότι διακινδυνεύεται η αμεροληψία του δικαστηρίου σας» 

Μαρία Λεπενιώτη: Για ποιο χρονικό διάστημα αναφέρετε ότι υπάρχουν υπόνοιες, όπως είπατε, επηρεασμού των δικαστών;

Κ. Πλεύρης: Μετά την ανακοίνωση της απόφασης

Μ. Λεπενιώτη: Επηρεάστηκε το δικαστήριο αφότου ανακοίνωσε απόφαση

Κ. Πλεύρης: Υπήρξαν μεταγενέστερες πιέσεις

Τι δήλωσε ο Γιάννης Λαγός: 

«Είμαι στο διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής σε ένα νόμιμο κόμμα, εγκληματική οργάνωση το είπε μια παρακρατική συμμμορία. Θέλω να δηλώσω σε όλους και θα το πω μέσα και με συγκεκριμένες πληροφορίες. Η υπόθεση πλέον έχει πάει σε χέρια έγκριτων νομικών σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι θα κρίνουν αν όλα αυτά που έχουν γίνει, οι εντολές Σαμαρά, τα βίντεο Μπαλτάκου, τα ηχητικά, είναι νόμιμα ή παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη. Θα κριθούμε όλοι μας. Δεν υπάρχει βία».

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-10-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά