Logo

Η «ασυλία» των τραπεζικών στελεχών στην κρίση του Αρείου Πάγου - Ασκήθηκε αναίρεση κατά βουλεύματος



 
 

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε την Τρίτη αναίρεση  κατά απόφασης που έπαυσε την ποινική δίωξη τραπεζικών στελεχών,  βάσει της διάταξης του σχετικού νόμου του περασμένου Νοεμβρίου, που κατήργησε το αυτεπάγγελτο της ποινικής δίωξης.

Συγκεκριμένα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Παπαγεωργίου άσκησε την Τρίτη αναίρεση κατά βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών  το οποίο έπαυσε η ποινική δίωξη κατά τραπεζικών στελεχών και κατά ιδιώτη για υπόθεση δανειοδότησης επιχειρηματικού ομίλου  γιατί η τράπεζα δεν υπέβαλε έγκληση .

Το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου που έπαυσε την ποινική δίωξη βασίστηκε στο  Ν. 4637/ 2019, η συνταγματικότητα ή μη του οποίου θα κριθεί πλέον,  από το Ανώτατο Δικαστήριο. 

Πρόκειται για ένα θέμα μείζονος σημασίας που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο νομικό κόσμο, σημαντική μερίδα του οποίου κάνει λόγο για νόμο που παρέχει «ασυλία» σε τραπεζικά στελέχη. 

Παράλληλα, έχει οδηγήσει στην έκδοση  αντιφατικών αποφάσεων (βουλευμάτων) από δικαστικά συμβούλια άλλα εκ των οποίων έκριναν τον εν λόγω νόμο συνταγματικό και άλλα αντισυνταγματικό. 

Διώξη μόνο κατόπιν έγκλησης και για πλημμέλημα

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι  ο νόμος 4637, που θα κριθεί για τη συνταγματική του νομιμότητα, ψηφίστηκε τον  Νοέμβριο του 2019 και προέβλεπε, ότι εφεξής η ποινική  δίωξη για «απιστία» των τραπεζικών στελεχών δεν θα ασκείται αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα,  αλλά κατόπιν έγκλησης που θα υποβάλουν, όταν το κρίνουν, τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ο επίμαχος νόμος, εκτός από την κατάργηση του αυτεπάγγελτου της ποινικής δίωξης  όριζε ότι το αδίκημα της απιστίας για τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από κακούργημα στο εξής θα διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.

Αναφορικα με τις εκκρεμείς ενώπιον της Δικαιοσύνης υποθέσεις ο Ν. 4637/2019 ορίζει προθεσμία τεσσάρων μηνών στα πιστωτικά ιδρύματα να υποβάλουν μηνύσεις κατά στελεχών τους, αν ήθελαν τη διάσωση των εκκρεμών υπόθεσεων ειδάλλως αυτές θα έκλειναν δικαστικά, όπως συνέβη και στην υπόθεση για την οποία εκδόθηκε βούλευμα κατά του οποίου άσκησε αναίρεση ο αντεισαγγελέας Α. Π. Γ. Παπαγεωργίου. 

Τα αντιφατικά βουλεύματα και η περίπτωση του Τ.Τ. 

Τα Συμβούλια Πλημμελειοδικών που έχουν προς το παρόν ασχοληθεί με ανάλογες υποθέσεις έχουν εκδόσει αντιφατικά βουλεύματα. 

Συγκεκριμένα, τρία βουλεύματα έχουν παύσει την ποινική δίωξη κρίνοντας τον νόμο συνταγματικό και άλλα τρία έχουν κρίνει το αντίθετο, δηλαδή έχουν κρίνει τον νόμο αντισυνταγματικό.

Επίσης, υπάρχει και δικαστική απόφαση την οποία εξέδωσε η σύνθεση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που εκδίκασε την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. 

Το δικαστήριο, ειδικότερα, έπαυσε την ποινική δίωξη για τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της απιστίας, απόφαση η οποία αναμένεται μόλις καθαρογραφεί να απασχολήσει την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-10-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά