Logo

Κακοποίηση ζώων: Συλλήψεις συνιστά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου - Κακούργημα η πράξη, στη φυλακή οι δράστες [έγγραφο]



 
 

Στα κρούσματα κακοποίησης ζώων, που γίνονται γνωστά με πιο πρόσφατο το μαχαίρωμα σκύλου από καθηγητή στη Νίκαια, η Πολιτεία με τα αρμόδια όργανά της "απαντά" με αυστηροποίηση της νομοθεσίας και συγκεκριμένα με μετατροπή του αδικήματος σε κακούργημα από πλημμέλημα που ήταν μέχρι σήμερα και με την εγρήγορση των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών για την πρόληψη και την καταστολή του φαινομένου. 

Ειδικότερα, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Όλγα Σμυρλή, στην πρώτη της εγκύκλιο από την ανάληψη των καθηκόντων της ως αρμόδια για την προστασία των ζώων, απευθύνεται προς τους συναδέλφους της στις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών όλης της χώρας, τους καλεί να είναι σε ετοιμότητα και συνιστά συλλήψεις με την αυτόφωρη διαδικασία, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις. 

Την ίδια στιγμή,  πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης αποφάσισε,  να εισηγηθεί νέα διάταξη, η οποία θα εισαχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα προβλέπει άσκηση δίωξης  σε βαθμό κακουργήματος  για όποιον κακοποιεί ζώα  και τιμωρία αυτού που θα κριθεί ένοχος με ποινή που θα κυμαίνεται από 5 έτη έως 10 έτη κάθειρξης. 

Αυτόφωρη διαδικασία - Δείγμα μελλοντικής εγκληματικής συμπεριφοράς η κακοποίηση ζώου

Η κ. Σμυρλή στην εγκύκλιό της  επισημαίνει ότι οι εισαγγελικές αρχές θα πρέπει: «να επιλαμβάνονται άμεσα και να ενεργούν επειγόντως, όταν περιέρχονται σε αυτούς αναφορές, μηνύσεις, πληροφορίες, αναρτήσεις στο διαδίκτυο, καταγγελίες κ.λπ. για παραβάσεις των διατάξεων του νόμου και ιδιαιτέρως για περιπτώσεις βασανισμού και κακοποίησης ζώων και για περιπτώσεις μη τήρησης των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών θα πρέπει να ακολουθούν την αυτόφωρη διαδικασία, εφόσον συντρέχουν οι όροι, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις του νόμου, ειδικά σε περιπτώσεις βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, ιδίως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμός, κάψιμο, σύνθλιψη και ακρωτηριασμός».

Επίσης, σημειώνει τη σημασία και τη σοβαρότητα της κακοποίησης και του βασανισμού ζώων καθώς είναι πιθανό να αποτελεί δείγμα μελλλοντικής εγκληματικής συμπεριφοράς του δράστη. Χαρακτηριστικά αναφέρει:  «Δεδομένου ότι συνδέεται η εκδήλωση αυτών των φαινομένων άμεσα και με την γενικότερη εκδήλωση εγκληματικότητας, αφού η σχέση κακοποίησης ζώων ειδικά με την παιδική κακοποίηση και όχι μόνο, είναι γνωστή και τεκμηριωμένη, από αρκετά χρόνια. Ειδικά στις ΗΠΑ τα εγκλήματα κατά των ζώων διερευνούνται με μεγάλη προσοχή και χρησιμοποιούνται ως μοντέλο ανίχνευσης κακοποίησης παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων»

Ιδιοκτήτες και καταφύγια αδέσποτων ζώων 

Παράλληλα αναφέρει ότι πρέπει να δίνεται σημασία και να αφαιρείται προσωρινά ή ακόμη και οριστικά το ζώο συντροφιάς ή άλλης κατηγορίας από τον ιδιοκτήτη τους εφόσον υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης  ή να απαγορεύεται η απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη  αν «η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση και προκάλεσε ιδιαίτερο πόνο ή φόβο στο ζώο».

Σχετικά με την τήρηση των υποχρεώσεων των δήμων ως προς την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων αναφέρει ότι οι  εισαγγελείς θα πρέπει να μεριμνούν για τους κανόνες λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων.

Αναστολή στις ποινές μόνο με αιτιολογημένη διάταξη του δικαστηρίου

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης θα προτείνει να εισαχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ρύθμιση το πνεύμα της οποίας θα είναι η επιβολή βαρύτατων ποινών στους δράστες κακοποίησης και ο εγκλεισμός τους στη φυλακή στην περίπτωση που κηρυχθούν ένοχοι. 

Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη διάταξη το αδίκημα της κακοποίησης ζώων θα διώκεται σε βαθμό κακουργήματος  και θα τιμωρείται με ποινή κάθειρξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  η διάταξη θα προβλέπει ότι η κακοποίηση ζώων από πλημμέλημα μετατρέπεται σε κακούργημα με ποινή από 5 έτη έως 10 έτη κάθειρξης, η έφεση του καταδικασθέντα δεν θα έχει ανασταλτική δύναμη και ο δράστης θα οδηγείται στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του, αναστολή θα δίνεται μόνο με αιτιολογημένη απόφαση του δικαστηρίου, ενώ η διοικητική κύρωση θα παραμείνει στις 30.000 ευρώ. 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι  με το μέχρι σήμερα ισχύον νομικό καθεστώς οι δράστες εγκλημάτων κακοποίησης ζώων τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους (έως και πέντε έτη), με χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις έως και 30.000 ευρώ για κάθε ζώο.

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο της κ. Σμυρλή

Εναλλακτικά διαβάστε όλη την εγκύκλιο εδώ

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-10-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά