Logo

Άρχισε η δίκη του Μητροπολίτη Κέρκυρας, Νεκτάριου, για παραβίαση των μέτρων αποτροπής του κορονοϊού [βίντεο+φωτο]



 
 

Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κέρκυρας κάθισε τη Δευτέρα ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Νεκτάριος, κατηγορούμενος για αδικήματα σχετικά με παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού. 

Η δίκη που ξεκίνησε σήμερα και διακόπηκε λίγο πριν τις 15:00 για να συνεχιστεί την Τετάρτη, αφορά δύο δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί σε βάρος του Μητροπολίτη.  

Η πρώτη δικογραφία αφορά κατηγορία σχετική με την παραβίαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ), σχετικά με τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, καθώς είχε τελέσει τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων και τη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, με την παρουσία περισσότερων πιστών από όσους προβλέπονταν, παρόντων και της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπης Υδραίου, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας, Δημήτρη Μεταλληνού.

Σε αυτή την υπόθεση, σύμφωνα με το enimerosi.com, συγκατηγορούμενοι του Μητροπολίτη είναι  ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Δημήτρης Μεταλληνός και  ο υπεύθυνος οργάνωσης τελετών & εκδηλώσεων του Δήμου, Φώτης Σκούρτης.

Κατηγορούμενη στην εν λόγω υπόθεση είναι και η δήμαρχος, Μερόπη Υδραίου, η οποία, λόγω της επαγγελματικής ιδιότητάς της (σ.σ. δικηγόρος), θα δικαστεί στο Εφετείο.

Η δεύτερη δικογραφία αφορά το αδίκημα της διέγερσης σε εγκληματικές πράξεις  και έχει να κάνει με την τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια του κηρύγματος ανήμερα της 25ης Μαρτίου, όπου φέρεται να καλούσε τους πιστούς να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, εκδίδοντας έγγραφο κίνησης στο οποίο να αναφέρουν ότι βγαίνουν για άσκηση, αλλά στην πραγματικότητα να πηγαίνουν στις εκκλησίες για να λάβουν τη Θεία Κοινωνία. 

Για την κατηγορία περί "διέγερσης" η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του Μητροπολίτη, γιατί, όπως είπε: «δεν προκύπτει δόλος στο κήρυγμα του μητροπολίτη, όταν καλούσε τους πιστούς να επισκεφθούν την εκκλησία». Επίσης, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι  δεν προκύπτει πως τα λόγια του  Μητροπολίτη προέτρεψαν σε παράνομες ενέργειες τους πιστούς.-

Στο πλευρό του μητροπολίτη Κέρκυρας τάχθηκαν αρκετοί μητροπολίτες της χώρας και πολλοί εξ αυτών, κατέθεσαν, σήμερα Δευτέρα, ενώπιον του δικαστηρίου, ως μάρτυρες υπεράσπισης.

Εξερχόμενος του δικαστικού μεγάρου ο μητροπολίτης χειροκροτήθηκε από κληρικούς και λαϊκούς, που δήλωσαν  την υποστήριξη τους στο πρόσωπό του, ενώ ο ίδιος είπε: «Ιδιαιτέρως θέλω να ευχαριστήσω την κα εισαγγελέα, που κατανόησε την ουσία του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και κατανόησε πως όσα γίνανε δεν ήταν προγραμματισμένα για να καταφρονίσουμε το νόμο. Ουσιαστικά δε καταφρονούμε το νόμο, αλλά δεχόμεθα το νόμο του Θεού. Πρόκειται για ομολογία της πίστεως» .

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει επί της υπόθεσης που αφορά τη "διέγερση" και διέκοψε για την Τετάρτη για να συνεχίσει με την εκδίκαση της δικογραφίας που αφορά την παραβίαση της ΠΝΠ και της ΚΥΑ. 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-10-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά