Logo

Ζακ Κωστόπουλος: Στις 6 Νοεμβρίου η δίκη των έξι για τον «θάνατο σε δημόσια θέα» του 33χρονου ακτιβιστή [βίντεο+φωτο]



 
 

Ένας «θάνατος σε δημόσια θέα», που οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, η οποία, ωστόσο, δεν χαρακτηρίστηκε νομικά ανθρωποκτονία αλλά θανατηφόρα σωματική βλάβη, ξεκίνησε να δικάζεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. 

Στο εδώλιο του Δικαστηρίου έχουν παραπεμφθεί έξι άτομα, δύο επιχειρηματίες και τέσσερις αστυνομικοί, που οδήγησαν στο θάνατο τον ακτιβιστή Ζάκ Κωστόπουλο το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2019 στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας. 

Το έγκλημα,  έχει καταγραφεί σε βίντεο που μεταδόθηκαν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα οποία δείχνουν το 33χρονο θύμα να δέχεται σφοδρά χτυπήματα από έναν κοσμηματοπώλη και ένα μεσίτη - πρώτος και δεύτερος των κατηγορουμένων - και να αφήνει την τελευταία του πνοή, καθώς οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να του περάσουν χειροπέδες. 

«Έλλειψη της προσήκουσας προσοχής...» και όχι ανθρωποκτόνο πρόθεση είδε το βούλευμα

Το παραπεμπτικό βούλευμα περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του Ζακ Κωστόπουλου αναφέροντας ότι ο 33χρονος στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 14:30  «εισήλθε για άγνωστη αιτία» στο κοσμηματοπωλείο του πρώτου κατηγορούμενου επί της οδού Γλάδστωνος, του οποίου η πόρτα ήταν ανασφάλιστη από τον ιδιοκτήτη λόγω της ολιγόλεπτης απουσίας του.

Ο Κωστόπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν σε υπερδιέγερση και, όταν αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να εξέλθει, άρχισε να χτυπά με πυροσβεστήρα αρχικά τη γυάλινη θύρα και στη συνέχεια το κατώτερο επίπεδο της βιτρίνας που θρυμματίστηκε. Όταν το θύμα επιχείρησε να συρθεί για να βγει από εκεί, δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ ήδη ήταν αιμόφυρτος και σε «αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεών του και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή... έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο» και με άσκηση έντονης βίας τον ακινητοποίησαν.

Το βούλευμα αναφέρει πως οι δύο καταστηματάρχες, αν και λόγω της ηλικίας τους και της στοιχειώδους κοινωνικής εμπειρίας που είχαν θα μπορούσαν να προβλέψουν το θανατηφόρο αποτέλεσμα των χτυπημάτων, εντούτοις «από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής έδρασαν απερίσκεπτα μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει ως αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου «ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου σε έδαφος πολλαπλών τραυμάτων σώματος», ενώ οι τοξικολογικές εξετάσεις είχαν βγει απολύτως καθαρές. 

Πρόεδρος προς ενόρκους: «Είστε σε μία ιστορική δίκη» -  Διακοπή για τις 6 Νοεμβρίου λόγω... κορονοϊού

Όπως αναφέρει το  Παρατηρητήριο της δίκης «ZackieOh Justice Watch»η δίκη ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης με τον πρόεδρο του δικαστηρίου να λέει στους ενόρκους που κληρώθηκαν: «Είστε σε μια ιστορική δίκη». 

Πλεύρης: Όχι, τα Μέσα το λένε και όσοι είναι απ' έξω.

Πρόεδρος: Έντάξει, θα μπορούσαμε να γράψουμε βιβλίο για το τί είναι ιστορική δίκη.

Τελικά, το δικαστήριο  διέκοψε για τις 6 Νοεμβρίου λόγω απουσίας ενός από τους συνηγόρους υπεράσπισης, ο οποίος υποβλήθηκε σε τεστ κορονοϊού.

Η ακροαματική διαδικασία θα διεξάγεται με βάση τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει ότι στο ακροατήριο θα επιτρέπεται η παρουσία μόνο 15 ατόμων, ένα για κάθε κατηγορούμενο  την οικογένεια του θύματος και πέντε δημοσιογράφους.

Έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ήταν ισχυρή η παρουσία της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί βρίσκονταν επί της οδού Δέγλερη, η οποία ήταν κλειστή, ενώ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην οποία  καλούσαν κόμματα, σωματεία, ενώσεις, οργανώσεις και συλλογικότητας, μεταξύ των οποίων το δίκτυο των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1976) και η Πρωτοβουλία για Ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία.

Η σύνθεση του δικαστηρίου 

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας που εκδικάζει την υπόθεση απαρτίζεται από τους δικαστές: Γεώργιο Κασίμη, πρόεδρο, Μαρία Νταγκονίκου (εκ δεξιών του προέδρου) και Μαρία Σκολαρίκη (εξ αριστερών του προέδρου), εφέτες. Στην έδρα ανεβαίνουν και τέσσερις λαϊκοί δικαστές (ένορκοι) που κληρώθηκαν σήμερα. 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-10-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά