Logo

Ρουβίκωνας: Αθώα δώδεκα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας για σειρά παρεμβάσεων



 
 

Δώδεκα κατηγορούμενοι είχαν παραπεμφθεί σε δίκη στο  Δ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για οκτώ παρεμβάσεις του Ρουβίκωνα.

Η υπόθεση εκδικάστηκε την Πέμπτη και το δικαστήριο  αθώωσε τους έντεκα εκ των κατηγορουμένων ενώ τον δωδέκατο, τον Λάμπρο Γούλα, δεν τον δίκασε καν αφού του είχαν αποδοδθεί κατηγορίες που δεν συνδέονταν με κάποια πράξη. 

Η δικαστική απόφαση χαρακτηρίστηκε σημαντική από την υπεράσπιση γιατί κατέρριψε μία προσπάθεια που έγινε με ελλιπή στοιχεία, προκειμένουν να κινηθεί όπως - όπως μία ποινική δίωξη σε βάρος της αναρχικής συλλογικότητας. 

Η συνήγορος των κατηγορουμένων Άννυ Πσπαρρούσου δήλωσε: «Σήμερα είχαμε μια σημαντική αθωωτική απόφαση για οκτώ υποθέσεις του Ρουβίκωνα, οι οποίες είχαν συνενωθεί σε ένα κλητήριο θέσπισμα με έναν κατηγορούμενο -από τους καλούμενους κατηγορούμενους- ο οποίος δεν είχε καμία κατηγορία αλλά καλείτο απλώς ως κατηγορούμενος. Η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί κατέρριψε μια προσπάθεια που έγινε με ελλιπή πραγματικά περιστατικά και νομικά δεδομένα με άρθρα τα οποία επιστρατεύτηκαν προκειμένου να κινηθεί όπως όπως αυτή η ποινική δίωξη. Αυτή η προσπάθεια κατέληξε στο κενό, το δικαστήριο δέχτηκε ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κανένα αδίκημα και έτσι κλείνει και μία πτυχή της ιστορίας και της προσπάθειας, με έμμεσο τρόπο, να χαρακτηριστεί ο Ρουβίκωνας ως κάποιου είδους οργάνωση που θα μπορούσε να υπαχθεί στη συγκεκριμένη νομοθεσία. Το κατηγορητήριο κατέρρευσε γιατί εδώ μιλάμε για πολιτικές δράσεις οι οποίες είναι ανεκτές σε μία Δημοκρατία και δεν μπορεί να ποινικοποιούνται και να διώκονται με τρόπο που δεν αρμόζει ούτε στο δημοκρατικό μας σύστημα ούτε στις συνταγματικές αρχές».

Όπως φάνηκε από την ακροαματική διαδικασία η δίωξη δεν υποστηρίχθηκε ούτε από τους μάρτυρες κατηγορητηρίου. 

Ο γιατρός στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» κατέθεσε ότι δεν τρόμαξε όταν η ομάδα εισέβαλε στο γραφείο του και δεν υπέβαλε μήνυση·

Ο συνταγματάρχης που ήταν στο Πεντάγωνο περιέγραψε μια ολιγόλεπτη παρέμβαση που δεν διατάραξε τη λειτουργία αφού είχε λήξει το ωράριο των στρατιωτικών.

Ο διευθυντής της Περιφέρειας Αττικής κατέθεσε ότι «η διαμαρτυρία στη ΔΕΗ ήταν πολύ ήσυχη, δεν με αναστάτωσαν, ούτε διαταράχθηκε η λειτουργία της υπηρεσίας.

Ο υπεύθυνος ασφαλείας στην είσοδο του υπουργείου Οικονομίας υποστήριξε ότι «δεν απειλήθηκε η σωματική μου ακεραιότητα, αποχώρησαν μόνοι τους αφού πέταξαν τρικάκια».

Επίσης οι μάρτυρες δεν αναγνώρισαν τους κατηγορούμενους, εκτός από τον γιατρό που υπέδειξε τον Γ. Καλαϊτζίδη.

Ο  Γ. Καλαϊτζίδης απάντησε κατά την απολογία του: «Ο συγκεκριμένος γιατρός έπαιρνε φακελάκια ακόμα και από συναδέλφους του, εκείνοι επικοινώνησαν μαζί μας και το κατήγγειλαν. Οι ίδιοι μας είπαν ότι μετά την παρέμβασή μας δεν ξαναζήτησε φακελάκι (...) Εδώ ποινικοποιούνται δράσεις που δεν είναι ποινικά κολάσιμες».

Στις απολογίες τους τα μέλη του Ρουβίκωνα  υπεραμύνθηκαν των παρεμβάσεών τους, ενώ απευθυνόμενοι στην έδρα είπαν: «Η όλη διαδικασία δεν θα σας έχει ξανατύχει επειδή είναι παράλογη και παράτυπη, είστε αντιμέτωποι με μια βαριά πολιτική απόφαση που δεν αντιστοιχεί σε πλημμελειοδικείο».

Η πρόεδρος Νίκη Ρεβύθη αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους και, χωρίς να δικάσει τον Λάμπρο Γούλα, κήρυξε και αυτόν αθώο για να σταματήσει η παράλογη δίωξη σε βάρος του. .

Η δήλωση του Ρουβίκωνα

«Το κράτος έχει συνέχεια και η πιθανή καταδίκη στη σημερινή ομαδική δίκη δώδεκα μελών του Ρουβίκωνα για οκτώ διαφορετικές υποθέσεις θα μπορούσε να ήταν ένας κόμβος σε αυτή τη συνέχεια. Το καθεστωτικό αίτημα, χρόνια τώρα, για συντριπτική καταστολή της συλλογικότητάς μας σήμερα γνώρισε μια ήττα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε το έδαφος συνενώνοντας στην ίδια δίκη πολλές και «σημαντικές» υποθέσεις και η Ν.Δ., προτάσσοντας τη θεωρία των δύο άκρων, προσπαθεί μέσω της καταδίκης της Χρυσής Αυγής, να στρώσει χαλί για ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το ριζοσπαστικό κίνημα. Η σημερινή δίκη ήταν ένας πιλότος για την καταστολή τόσο για τον Ρουβίκωνα όσο και για κάθε οργανωμένη επαναστατική δύναμη.

Απέτυχαν.

Τα μέλη μας αθωώθηκαν για όλες τις υποθέσεις. Ο κόμβος μιας ομαδικής καταδίκης της συλλογικότητάς μας που θα μπορούσε να αποτελέσει σκαλοπάτι για μια ευρύτερη δίωξη δεν κατορθώθηκε να στηθεί.

Αυταπάτες δεν έχουμε. Το κράτος μπορεί να κάνει ό,τι παιχνίδι θέλει με τους νόμους που το ίδιο ψηφίζει και εφαρμόζει κατά βούληση. Είμαστε προετοιμασμένοι να βρεθούμε σε κάθε συνθήκη. Παρόλα αυτά η αθώωσή μας μειώνει τις δυνατότητες του κράτους να κινηθεί αθέατο πίσω από τον μανδύα μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης χωρίς να υποχρεωθεί να κάνει δημόσια επίδειξη νομικής αυθαιρεσίας και πολιτικής ιδιοτέλειας. Μικρό το κέρδος είναι η αλήθεια αλλά όχι ασήμαντο.

Ο αγώνας μας δίνεται σε όλα τα επίπεδα, δεν αφήνουμε να πέσει κάτω τίποτα. Είμαστε «μέλισσες» και συνεχίζουμε προσεκτικά, υπεύθυνα και πάνω από όλα με αφοσίωση το επαναστατικό μονοπάτι που έχουμε χαράξει. Αυτή η μάχη κερδήθηκε. Ολο το ενδιαφέρον μας στρέφεται στην επόμενη…

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!»

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-10-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά