Logo

ΣτΕ: Παραγραφή στην πενταετία των οφειλών από τέλη κυκλοφορίας



 
 

«Η εικοσαετία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστά εύλογη, συνάδουσα προς την αρχή της αναλογικότητας, διάρκεια του κατά κανόνα χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων».

Με αυτή  τη σκέψη  η επταμελης σύνθεση του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας κατέληξε στην κρίση ότι  «η πενταετής προθεσμία για τη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας παρίσταται επαρκής για την άσκηση της εν λόγω εξουσίας της Φορολογικής Αρχής. Περαιτέρω δε και εύλογη», όπως επισημαίνεται στην υπ'  αριθμ. 1611/2020  απόφαση, που εκδόθηκε με πρόεδρο την Ε. Σαρπ και εισήγήτρια την Κ. Λαζαράκη. 

Με βάση την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ παραγράφονται  όλα τα τέλη κυκλοφορίας με τα πρόστιμα και προσαυξήσεις πέραν της πενταετίας, Κι αυτό γιατί κατά την κρίση του Ανώατατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ο  χρόνος παραγραφής των τελών κυκλοφορίας είναι 5ετής και όχι 20ετής γεγονός που συνεπάγεται την παραγραφή όλων των επιπλέον οφειλών και προστίμων.

Τα με΄λη της σύνθεσης αξιολογώντας το νομικό πλαίσιο που διέπει την βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας τονίζουν στην απόφασή τους ότι οι σχετικές διατάξεις «...ενόψει της αρχής της ασφάλειας δικαίου, η οποία απορρέει από την αρχή του κράτους δικαίου, έχουν την έννοια ότι βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας σε περίπτωση μη καταβολής ή μειωμένης καταβολής αυτών, καθώς και των τυχόν οφειλόμενων προστίμων, δεν μπορεί να χωρίσει μετά την πάροδο πενταετίας από τη λήξη του ημερολογιακού έτους, για το οποίο αυτά οφείλονται (πρβλ. ΣτΕ 2656/2018)», αναφέρεται επίσης. \

Διαβάστε  όλη  την απόφαση εδώ 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-12-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά