Logo

Σκάνδαλο Novartis: Ποινική δίωξη κατά Φρουζή και άλλων επτά στελεχών της εταιρείας



 
 

Ποινική δίωξη άσκησε η μέχρι πρότινος επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη κατά του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή και άλλων επτά στελεχών της εταιρείας για χρηματισμό γιατρών.

Τα αδικήματα για τα οποία διώκονται είναι για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού και κατ' εξακολούθηση, δωροδοκία, ενώ κατηγορούμενοι για παθητική δωροδοκία είναι και επτά γιατροί.

Η ποινική δίωξη αφορά σε συνολικά δέκα προγράμματα της εταιρείας Novartis την περίοδο 2008-2015 μέσω των οποίων με τη μέθοδο των συμβουλευτικών υπηρεσιών και κλινικών μελετών και της καθοδηγούμενης συνταγογράφησης, αποτυπώνονται οι παράνομες πρακτικές που ακολουθούσε η εταιρεία με «όχημα» χιλιάδες ιατρούς, προκειμένου να προωθούν σε ασθενείς τα δικά της φαρμακευτικά σκευάσματα.

Όπως έγινε γνωστό, το σκέλος αυτό της προκαταρκτικής έρευνας είχε φτάσει στο στάδιο παροχής εξηγήσεων από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Όμως, λόγω των αλλεπάλληλων προσφυγών εκ μέρους των ποινικά ελεγχόμενων προσώπων, αλλά και των σημαντικών δικονομικών ζητημάτων που ανέκυψαν περί κανονισμού αρμοδιότητας, τα οποία επιλύθηκαν αφού προηγουμένως έφτασαν στον Άρειο Πάγο, οι εξηγήσεις των εμπλεκομένων προσώπων δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες και πλέον η έρευνα ολοκληρώθηκε.

Μετά την εξέλιξη αυτή ολοκληρώνεται η έρευνα για την υπόθεση Novartis και το μόνο που μένει ανοιχτό είναι το σκέλος της υπόθεσης που αφορά στην αποτίμηση των στοιχείων για τα δύο από τα δέκα εναπομείναντα πολιτικά πρόσωπα, των Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Να σημειωθεί ότι δεν έχει ακόμα εκδοθεί το αναγκαίο Προεδρικό Διάταγμα για την παύση των καθηκόντων της κυρίας Τουλουπάκη, μετά την πρόσφατη συνένωση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-1-2021 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά