Logo

Δημήτρης Κουφοντίνας: Απορρίφθηκε το αίτημά του για επαναμεταγωγή στον Κορυδαλλό - Προσφυγή στο ΣτΕ



 
 

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας απέρριψε το αίτημα του κρατούμενου απεργού πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα να ακυρωθεί η απόφαση της Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού ως παράνομη και να επιστρέψει στον Κορυδαλλό.

Επίσης το Δικαστικό Συμβούλιο απέρριψε ως απαράδεκτα τις ενστάσεις που είχαν υποβάλει οι συνήγοροι του Κουφοντίνα κατά πράξεων διοικητικών οργάνων λόγω αναρμοδιότητας.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου η δικηγόρος του Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι είναι αδύνατη η προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη, γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Έτσι κι αλλιώς δε θα μπορούσε ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο περιφερειακής πόλης να ανατρέψει απόφαση της κεντρικής πολιτικής σκηνής».

Προσφυγή στο ΣτΕ

Μετά την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας ο Δημήτρης Κουφοντίνας, μέσω του εκ των δικηγόρων του Δημήτρη Σαραφιανού, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού.

Συγκεκριμένα, ζητάει από το ΣτΕ: 1) την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία να «παγώνει» η σχετική απόφαση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφίας Νικολάου, 2) την έκδοση απόφασης με την οποία να αναστέλλεται η ίδια προσβαλλόμενη απόφαση και 3) την ακύρωση της εν λόγω απόφασης της κυρίας Νικολάου.

Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι η επίμαχη προσβαλλόμενη απόφαση είναι παράνομη, καθώς, μεταξύ των άλλων, εκδόθηκε κατά κατάχρησης εξουσίας, ενώ υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματικός και ο νόμος 4760/2020 καθώς «φωτογραφίζει» το ζήτημα της μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα, θέτοντας περιορισμούς που δεν έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά, κ.λπ. του κρατούμενου, αλλά με το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε.

Ο νόμος 4760/2020 είναι αντισυνταγματικός, κατά τους ισχυρισμούς του, καθώς τίθενται περιορισμοί για τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές για λόγους που δεν σχετίζονται με την λειτουργία των αγροτικών φυλακών και την πειθαρχική κατάσταση του κρατουμένου, αλλά τίθεται ως μοναδικό κριτήριο η κατηγορία για την οποία βαρύνεται ο έγκλειστος.

Τέλος, υποστηρίζεται ότι η προσβαλλόμενη απόφαση έχει εκδοθεί εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης και επικαλείται για την έκδοσή της άσχετα έγραφα που δεν αφορούν όμως γενικά το ζήτημα των μεταγωγών.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-3-2021 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά