Logo

Πυρκαγιά στο Μάτι: Εισαγγελική διάταξη μεγαλώνει τη λίστα των κατηγορουμένων



 
 

Λίγο πριν κηρυχθεί το πέρας της κύριας ανάκρισης για την πυρκαγιά στο Μάτι, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 102 άνθρωποι, μεγαλώνει η λίστα των κατηγορουμένων στην οποία περιλαμβάνεται ακόμη ένας πρώην αξιωματικός.

Συγκεκριμένα, στο μακρύ κατάλογο των κατηγορουμένων προστίθεται με διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών και το όνομα του πρώην υψηλόβαθμου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. (αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2020) Χαράλαμπου Συρογιάννη προκειμένου «η έκταση της ποινικής ευθύνης του να διερευνηθεί στα πλαίσια της ήδη διενεργούμενης κύριας ανακρίσεως σε συνδυασμό με το σύνολο του εκεί συλλεγέντος και πληρέστερου αποδεικτικού υλικού».

Ο κ. Συρογιάννης ήταν ένας εκ των δύο πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας σε βάρος των οποίων είχαν στραφεί συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς. 

Ειδικότερα, οι συγγενείς των θυμάτων, δια του συνηγόρου τους Βασίλη Καπερνάρου, είχαν προσφύγει στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας κατά της διάταξης εισαγγελέα Πρωτοδ8ικών με την οποία είχε απορριφθεί έγκληση που είχαν καταθέσει κατά των Αριστείδη Ανδρικόπουλου αντιστράτηγου ε.α. πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και Χαράλαμπου Συρογιάννη, υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα υποδιοικητή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων ΕΛ.ΑΣ. (Υ.Ε.Μ.Ε.Α).

Η  αντεισαγγελέας Εφετών Ζωή Νικολάου,  έκανε δεκτή την προσφυγή των συγγενών θυμάτων επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, στην σχετική διάταξή της τα εξής:  «το συγκεκριμένο πρόσωπο «όφειλε εκ της θέσεως  του να κινητοποιήσει την υπηρεσία στην οποία προΐστατο, ερχόμενος ο ίδιος σε άμεση συνεννόηση και σύμπραξη με το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  διαθέτοντας τα εναέρια μέσα της υπηρεσίας του προς παροχή βοήθειας – πληροφοριών προς  απεγκλωβισμό κατοίκων από τα μέτωπα της πυρκαγιάς σε συνεννόηση και με τις λοιπές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν στο συμβάν».

Επιπλέον η εισαγγελική λειτουργός υπογραμμίζει στη διάταξή της πως «τα εναέρια μέσα που διέθετε, όπως προκύπτει και από τις μαρτυρικές καταθέσεις αστυνομικών  υπηρετούντων στην Υ.Ε.Μ.Ε.Α. ήταν εξοπλισμένα με προβολείς και κάμερες με δυνατότητα μετάδοσης εικόνας ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύκτας με θερμική απεικόνιση και αναμφίβολα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ασφαλή και έγκαιρη απομάκρυνση κατοίκων και παραθεριστών από τις πληττόμενες περιοχές».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-4-2021 από directNEWS.gr  


Τελευταία Δικαστικά